VVD Statement bij het Raadsvoorstel Cultuurvisie 2017 en perspectief op 2025

Onderstaand kunt u het statement lezen dat VVD raadslid Yvonne van Dijk uitsprak bij het raadsvoorstel Cultuurvisie 2017 en perspectief op 2025 tijdens de raad van 15 juni.

"Wij zijn blij voor eenieder die zijn bijdrage levert aan cultuur in Houten dat er zo’n uitstekende visie voorligt. Het is duidelijk dat er bij het totstandkomen door velen is meegedacht.

De fractie van VVD Houten is van mening dat we gelukkig in de afgelopen periode niet door het ijs zijn gezakt en het culturele veld ondanks de enorme bezuinigingen het hoofd boven water heeft weten te houden. Sterker nog, er is in de afgelopen periode door ondernemerschap, samenwerking met andere maatschappelijke organisaties en initiatief een breder aanbod neergezet dan er voor de economische crisis was. Complimenten daarvoor! De goede weg is ingeslagen en de bijdragen van de gemeente aan cultuur zullen voorzichtig weer wat kunnen groeien.

Veel inwoners weten de weg naar het actief beoefenen van cultuur al te vinden. Om voor al onze jongeren het kennismaken met het brede aanbod aan cultuur in Houten te stimuleren en mogelijk te maken, zijn wij blij met de instelling van een jeugdcultuurfonds en een jeugdcultuurpas.

Wat minder blij zijn we dat een dekking van de €15.000 die nodig is voor de jeugdcultuurpas niet nader door het college gegeven kan worden dan te ‘dekken uit bestaande budgetten’. Wij hebben bij de RTG de wethouder al uitgedaagd ons aan te geven welke budgetten dat zullen zijn. Helaas is een antwoord hierop niet gekomen.

Wij zijn met de PvdA van mening dat er financiële ruimte moet worden gezocht om het project “Cultuur met kwaliteit” voor de komende twee jaren veilig te stellen. Hoewel projecten die de Houtense identiteit stimuleren ook wenselijk zijn, kiest de VVD als er gekozen moet worden toch voor cultuureducatie op de scholen. Wij stemmen dus in met het amendement hoewel we ook hier moeite hebben met de €10.000 die gedekt wordt ‘uit bestaande budgetten’.

De motie van D66 om een niet nader bepaald bedrag uit te trekken voor beeldbepalende festivals zullen wij niet steunen. De opdracht is ons te breed. Wij hebben immers het cultuurfonds dat is opgericht om nieuwe initiatieven een steuntje in de rug te geven. Wij zijn bang dat deze motie er toe zal leiden dat festivals langdurig zullen worden gesubsidieerd in plaats van maximaal drie jaar. Dit is niet erg stimulerend voor initiatiefnemers om wel met een dekkende begroting voor een festival komen. Wij vinden dat de samenleving ook een verantwoordelijkheid heeft en zijn bijvoorbeeld teleurgesteld dat er zo weinig animo vanuit de inwoners bleek te zijn voor het stadsstrand. Een bedrag van €10.000 bleek teveel, zelfs met de toezegging van de gemeente om er als het bijeengebracht werd €10.000 bij te leggen.

Voorstellen waarbij de dekking de algemene beklemde reserves betreft zullen wij niet steunen. Nieuw beleid bij de Perspectiefnota ontmoedigen wij zolang de lasten voor onze inwoners niet zijn verlaagd."