VVD Statement Aankoop Kleine Geer en startnotitie Kleine en Grote Geer

Onderstaand kunt u het VVD Statement lezen over de aankoop van de Kleine Geer en de startnotitie over bouw bij op de locatie Kleine en Grote Geer zoals dat werd uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis bij de raadsvergadering van 27 juni 2017.

"Vandaag hebben we het over de toekomst van niet zomaar een stukje Houten. Waar komt de naam de Geer vandaan? Informatie van de website ‘Oud Houten’ leert ons dat er rond 1200 gebieden rond Houten werden ontgonnen. Een van deze gebieden was de ontginning De Geer, die gelegen was in delen van de huidige wijken De Hoeves, Hagen en Weides. De Geersloot voerde het water af van het hoger gelegen Houten. Rond 1890 werd het boerderij complex gebouwd dat nu de naam Grote en Kleine Geer draagt. Ruim 30 jaar geleden kregen deze gebouwen een maatschappelijke functie met horeca activiteit.

Ik vertel u dit om aan te geven dat we het niet over zomaar een stukje Houten hebben maar over gebouwen met een belangrijke cultuur historische waarde. Gelukkig verkeren de gebouwen ook nog in goede staat, waardoor ze een nieuwe bestemming kunnen krijgen.

De laatste 30 jaar heeft De Geer een belangrijke rol gespeeld in het sociale leven van veel Houtenaren. Maar tijden veranderen. In het kader van de bezuinigingen ten gevolge van de economische crisis werd besloten tot verkoop van de Grote Geer, waar de bezettingsgraad toch al behoorlijk laag was. De Grote Geer staat nu al 3 jaar te koop en de horeca ondernemer van de Kleine Geer wenst te stoppen met zijn bedrijf. Deze samenloop van omstandigheden en gezien de woning behoefte van Houten zoals aangegeven in de Woonvisie 2016-2019, resulteerden in het voorliggend Raadsvoorstel en de Startnotitie Grote en Kleine Geer met parkeerplaats.

De VVD kan instemmen met dit Raadsvoorstel en de Startnotitie waarbij er een woonbestemming komt op de locatie van de gebouwen en de parkeerplaats. Het is de beste oplossing onder de huidige omstandigheden. Wel wil ik daarbij aandacht vragen voor de volgende punten.

Het betreft de verkoop van 2  gebouwen, pronkstukken op de lijst van gemeente monumenten. Wij rekenen erop dat de cultuurhistorische waarden behouden blijven na de verkoop. Ik wil daarom de wethouder verzoeken hierover voorwaarden op te nemen in het koopcontract, dit gezien het feit dat er op dit moment nog geen algemene richtlijnen zijn voor het behouden en het onderhouden van gemeentelijke monumenten.

Mijn 2e punt betreft het vervallen van de parkeerplaats. Omwonenden geven aan dat zij hiervan gebruik maken omdat er verder te weinig parkeergelegenheid is. Ik vraag de wethouder dit aspect te onderzoeken en er voor te zorgen dat ook na het opnemen van de parkeerplaats in het bouwplan, er voldoende parkeergelegenheid in de wijk zal zijn en daarmee voldaan wordt aan de voor woonwijken vastgestelde parkeernorm.

Ik wil de wethouder verzoeken de Raad regelmatig te informeren over de voortgang van het traject van participatie en de ontwikkeling van het projectplan."