VVD Statement bij het raadsvoorstel Jaarrekening 2016 - Resultaatbepaling

Onderstaand kunt u het VVD Statement lezen over de Jaarrekening 2016 - Resultaatbepaling zoals dat werd uitgesproken door VVD raadslid Marcel Dagniaux bij de raadsvergadering van 27 juni 2017.

"Inmiddels hebben we decentralisatiefase afgerond en zitten we in de transformatiefase met haar eigen dynamiek. Het afgelopen jaar is ook veel energie gestoken in de voorgenomen ambtelijke fusie met Wijk bij Duurstede. Met name de financiële randvoorwaarde die wij als Houtense Raad, waarbij met de VVD als warm pleitbezorger, hebben meegegeven cruciaal blijkt.

Uit de cijfers van onder meer de WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) blijkt dat Houten haar taakstelling voor het opnemen van statushouders, zeker ook ten opzichte van de andere Lekstroomgemeenten, zeer ruim haalt.

In ons verslag van de audit- en rekeningcommissie (ARC) geven we aan dat we in Houten de basis goed op orde hebben. Een wens die ik al langer heb is dat de belangrijkste vragen en antwoorden van de ARC worden gedeeld met de andere leden van de Raad. Dit jaar hebben we dat voor elkaar gekregen en wat mij betreft houden we dat zo. Net als vorig jaar hebben we eerst een  voorlopige jaarrekening moeten beoordelen. De oorzaken hiervan lagen nog steeds bij de Regionale Backoffice Lekstroom en de Sociale Verzekeringsbank. Inmiddels is bekend dat een goedkeurende verklaring is afgegeven.

Een compliment, met name voor de griffie, wil ik maken voor de uitstekend opgezette en uitgevoerde trainingen Politiek Actief waar veel belangstelling voor was en die ook belangrijk zijn in aanloop naar de komende verkiezingen.

Vorig jaar was  VVD  fractie kritisch op de stelling van de ARC dat er een goed oordeel over de maatschappelijke effecten mogelijk is. We zien daar stappen in de goede richting maar dit blijft wat ons betreft een verbeterpunt.  Ik zie onvoldoende terug van motie 045-2016, waarin de Raad unaniem het college de opdracht heeft gegeven om 'in de jaarstukken consistent de consequenties van deels- of niet-behaalde doelstellingen op te nemen'.

Voorbeeld is programma Sociaal Domein: volgens het taartdiagram zijn 17% van de  prestatie-indicatoren niet gehaald:

Vraag 1: In het programma staat slechts 1 indicator als rood aangemerkt: welke indicatoren zijn nog meer niet behaald?

Vraag 2: Wat zijn de consequenties van het niet behalen van deze indicator(en)?

Een ander voorbeeld is het programma Veilig: hier wordt in de taartdiagram aangeven dat 17% van de prestatie-indicatoren niet is gehaald terwijl op de volgende bladzijde staat dat de prestatie-indicatoren zijn gerealiseerd.

Vraag 3: Welke van de 2 beweringen is juist?

In het Programma Sociaal Domein is een effect indicator opgenomen voor het aantal plaatsingen van WIL. In motie 044-2016 van de VVD, unaniem aangenomen door de Raad wordt gevraagd om de indicatoren ook voor Houten apart inzichtelijk te maken. Afgelopen donderdag heeft een delegatie van de WIL ons bijgepraat. Een uitsplitsing van de totalen voor Houten is hier gepresenteerd maar in totalen. Mijn intentie bij de motie is geweest, maar dit is misschien onvoldoende duidelijk gemaakt, om de diverse soorten plaatsingen voor Houten inzichtelijk te maken (daarom worden in de motie ook regulier werk, werkervaringsplek etc) apart genoemd. Dit is nl. wel essentieel om het resultaat te beoordelen, een werkervaringsplaats van 1 week telt nu even zwaar als een langdurige plaatsing op een vaste werkplek.

Vraag 4: Kan de wethouder deze cijfers alsnog laten opstellen?

Tenslotte voorzitter nog een opmerking over het gepresenteerde resultaat van een kleine € 100.000 als er géén onttrekking aan de bestemmingsreserve economische crisis had plaatsgevonden. Technisch ongetwijfeld een juiste analyse maar als je het wat ruimer bekijkt ligt dit toch wat rooskleuriger. Gedurende het jaar hebben er namelijk al meerdere netto dotaties plaatsgevonden aan diverse bestemmingsreserves. De belangrijkste om te noemen zijn 'organisatie-ontwikkeling'  en 'programma Transities in Samenhang'. Op deze laatste kom ik terug bij de resultaatbestemming.

Samenvattend voorzitter vindt de VVD dat  we het in Houten de afgelopen jaren samen goed hebben gedaan, zowel inhoudelijk als financieel, en met vertrouwen het komende verkiezingsjaar in kunnen gaan!