VVD Statement over de Jaarrekening 2016 - Resultaatbestemming

Onderstaand kunt u het VVD Statement lezen over de Jaarrekening 2016 - Resultaatbestemming zoals dat werd uitgesproken door VVD raadslid Marcel Dagniaux bij de raadsvergadering van 27 juni 2017.

"Zoals in mijn statement bij de resultaatbepaling al aangegeven is er een forse dotatie gedaan aan de bestemmingsreserve “ programma Transities in Samenhang”.  Deze bedraagt nu volgens de jaarrekening €  4.680.000 (ten tijde van de voorbereiding van de rekening in de Audit en Rekening Commissie (ARC) was dit nog € 3.728.000).

In het raadsvoorstel wordt toegezegd dat bij de jaarrekening 2017, ik citeer: 'een eventueel substantieel saldo (hoger dan € 200.000) in de bestemmingsreserve economische crisis teruggegeven wordt aan de inwoners van Houten.'

De VVD had graag gezien dat we dit deze raadsperiode nog voor elkaar hadden gekregen en vertrouwt erop dat een volgend college zich gebonden voelt aan deze toezegging.

Bij de behandeling van het programma Sociale Kracht heeft de VVD 2 amendementen ingediend om de hoogte van de bestemmingsreserve te begrenzen. Dit met als doel om het surplus van deze reserve óók mee te nemen in de afweging welk bedrag teruggeven kan worden aan de burgers.

In de bijpraatavond over het programma, aansluitend aan de inleiding van de WIL (Werk en Inkomen Lekstroom), werden forse tekorten gepresenteerd m.n. op programma Jeugd. Deze tekorten en de maatregelen om deze om te buigen, waren echter gebaseerd de meicirculaire 2016 én op een te lage inschatting van de bestemmingsreserve, per 31 december 2016 dus een kleine € 4,7 miljoen!! De meicirculaire geeft inmiddels aan dat er met name bij Jeugd substantieel hogere bijdragen te verwachten zijn.

Ik wil daarom, gegeven deze actuele informatie, een motie indienen om ook het surplus van deze bestemmingsreserve hierbij te betrekken: 

Overwegende dat:

  1. De hekken rondom het Sociaal Domein met ingang van 2017 zijn opgeheven;
  2. De algemeen beklemde reserve fors hoger is dan de door de Raad vastgestelde ondergrens. Er van de onttrekking ten behoeve van het weerstandsvermogen grondexploitaties nog steeds een fors bedrag niet is benut.
  3. De raad middels motie 090 opdracht heeft gegeven om bij het zoeken naar mogelijkheden voor het verlagen van de lokale lasten hierbij ook kritisch de positie van reserves mee te nemen


Roept ondergetekende het college op om:

Bij de bepaling van het bedrag dat teruggegeven kan worden aan de burger óók de stand van de bestemmingsreserve “Transities in Samenhang” te beschouwen.