Raadpleging Verkeersveiligheid Odijkseweg

Afgelopen donderdag werd er een raadpleging gehouden met als onderwerp de verkeersveiligheid Odijkseweg. In de afgelopen jaren is er op initiatief van de gemeenteraad een mediation tussen de verschillende belanghebbenden geweest.

De bezoekers en leveranciers van de bedrijven van De Dikke Boom zorgen dikwijls voor veel verkeer. Helaas levert dit ook wel eens gevaarlijke situaties op. Tijdens de mediation zijn de ondernemers, omwonenden en gemeente nader tot elkaar gekomen en zijn een aantal oplossingen besproken. Van deze oplossingen bleek een extra toegangsweg vanaf de Rondweg niet haalbaar vanwege de toename van geluidsoverlast in de wijk en de te verwachten verkeersonveiligheid op de Rondweg.

Andere oplossingen waren uitplaatsing van de winkels en infrastructurele aanpassingen aan de Odijkseweg. Bij de uitplaatsing bleek er een wens te zijn bij de eigenaar van De Dikke Boom om naar De Maat te verhuizen. Deze suggestie is onderzocht in overleg met het college. De resultaten ervan werden tijdens de raadpleging besproken door verschillende belanghebbenden. Het college had namelijk gesteld dat uitplaatsing naar De Maat in strijd is met de Retailvisie en dat dit dus geen optie is.

Verschillende groepen omwonenden benadrukten nogmaals het belang van de verkeersveiligheid van de Odijkseweg, maar er werd ook duidelijk dat er vanwege de leefbaarheid veel draagvlak is voor behoud van een buurtwinkel in de wijk.

Ondernemers van de drie winkelcentra in Houten lieten een duidelijk geluid horen: een supermarkt op De Maat is in strijd met de Retailvisie en zal onevenredig veel omzetverlies betekenen voor de winkels op Het Rond, het Oude Dorp en Castellum. Een van de ondernemers stelde ook dat de overlast voor de buurt flink verminderd kan worden door goede afspraken te maken met de leveranciers en nodigde de winkeliers van De Dikke Boom hiertoe uit.

De fractie van de VVD vindt ook dat de nog maar net vastgestelde Retailvisie leidend is. De winkels van De Dikke Boom mogen natuurlijk best verhuizen, maar dan wel naar een daartoe bestemde plek in Houten, De Maat is dat niet. Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid blijft staan dat infrastructurele maatregelen de situatie kunnen verbeteren.