VVD Statement bij Ontwikkeling zes huurappartementen De Haag

In dit artikel kunt u het statement teruglezen dat VVD raadslid Ruud Vis uitsprak in de raadsvergadering van 19 september bij de behandeling van de ontwikkeling van zes huurappartementen aan De Haag.

Voorzitter,

Veel, heel veel mensen willen wonen in onze gemeente zo blijkt uit meerdere onderzoeken. De ervaring leert ook dat, wanneer er initiatief komt om woningen te realiseren binnen bestaande woonwijken, dit altijd voor veel ophef en discussie zorgt. De Houtenaar is gewend aan wat hij heeft en dat is begrijpelijk omdat de kwaliteit van het leefgenot in Houten erg hoog is. Wij willen als VVD geen afbreuk doen aan dat woongenot in Houten. We willen juist binnen de mogelijkheden dat woongenot kunnen uitbreiden zodat meer mensen hiervan óók kunnen genieten én we de algemene doelstellingen uit de woonvisie kunnen behalen. Dat kan echter alleen als we creatief omgaan met de schaarse ruimte die we in Houten nog hebben. Opvallend genoeg is er vanuit de nieuwe bewoners van het te transformeren kantoor géén enkel bezwaar gekomen. Waarschijnlijk omdat juist door dit soort initiatieven deze mensen begrijpen dat ze hierdoor aan geschikte woonruimte zijn gekomen.

Natuurlijk is er van alles te zeggen over de mogelijkheden van het plaatsen van de zes appartementen in het andere te transformeren kantoorpand of het uitvoeren van een second opinion. En natuurlijk is er veel te zeggen voor de keuze van de eigenaar van de gebouwen en de overeenkomst met de gemeente. En ja, het is enorm belangrijk om de verkeersveiligheid, dankzij de inbreng van insprekers tijdens het rondetafelgesprek waarvoor dank, opnieuw te bezien. Maar waarom lukt het nou niet om aan de voorkant en tijdens dit soort trajecten, de omwonenden naar alle tevredenheid mee te nemen in de ontwikkeling? Als er geen ruimte is voor participatie, geef die dan ook niet en beperk je dan tot alleen het informeren, communiceren en de eventuele mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen. 

Voorzitter ik ben van mening dat het voorliggende plan niet voor onevenredig veel overlast gaat zorgen binnen de bestaande woonwijk. Wel rekeninghoudend met de toezegging van de wethouder om al wel naar de verkeerssituatie te kijken. Ik vind het passend qua omvang en denk tevens dat we hiermee andere nog meer onwenselijke ontwikkelingen op dit gebied voorkomen. Ik zou de wethouder nog willen meegeven om in de stedelijke verkenning mee te nemen om dit soort ontwikkelingen niet alleen te beoordelen op de ruimtelijke inpasbaarheid, maar ook hoe we ze passend krijgen in de acceptatie bij omwonenden.