VVD Statement bij Programma Ruimte 2017-2019

In dit artikel kunt u het statement teruglezen zoals VVD raadslid Ruud Vis dat uitsprak in de raadsvergadering van 19 september bij de behandeling van het Programma Ruimte 2017-2019

Voorzitter,

Ook vanavond hebben we weer kunnen horen wat het belang is van een goed georganiseerd proces om tot ruimtelijke ontwikkelingen te komen. Veel weerstand ontstaat door onduidelijkheden over wie welke rol heeft en welke invloed men denkt te kunnen uitoefenen. Het managen van verwachtingen speelt hierbij een cruciale rol. Als we de integrale ruimtelijke kaders met elkaar hebben vastgesteld, dan hoeven we het alleen nog maar eens te worden over de manier waarop we tot realisatie komen maar vooral ook welke competenties we daarbij nodig denken te hebben.

Met dit Programma Ruimte wordt duidelijk gemaakt hoe en met welke hulpmiddelen de gemeente omgaat met allerlei initiatieven op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen. Daarbij aansluitend op de eerder vastgestelde kaders en uitgangspunten zoals bijvoorbeeld de woonvisie. Deze kaders en uitgangspunten staan wat mij betreft dan ook hier niet meer ter discussie. Ik ben zeer content over de uitwerking van het door de VVD tijdens een klankbordgroep geopperde idee om een soort van integraal overzicht / dashboard te ontwikkelen. Mede dankzij dit hulpmiddel zijn we in staat om een bredere integrale afweging te maken bij de aansluiting van de woonbehoefte.

Middels het processchema van de rol van de raad, het college en de omgeving weten we precies wie wanneer aan zet is. ik hierbij één punt van aandacht. Ik weet dat we ons als raad niet moeten willen bemoeien met aspecten van de daadwerkelijke uitvoering. Maar toch zou ik het college willen vragen extra aandacht te vestigen op met name het onderdeel participatietraject met de omgeving. Door dit bij de projectontwikkelaar weg te organiseren, is het cruciaal om hierover duidelijke afspraken en kwaliteitscriteria voor op te stellen.  Hierdoor weet ook de omgeving waar men aan toe is en waar men invloed op kan uitoefenen maar vooral ook waarop niet.

Het Programma Ruimte brengt keurig in kaart welke ambities, uitdagingen en ontwikkelingen er op ons afkomen de komende jaren en hoe we hiermee om willen gaan. Het zorgt voor ruimte voor initiatieven. Wel moeten we ons realiseren dat de ruimtelijke ontwikkeling een dynamisch proces is waarbij nieuwe ontwikkelingen ingepast moeten kunnen worden. Ik wil naast de aandacht voor de vergrijzing binnen dit programma ook de aandacht vestigen op starters en jonge gezinnen. Want natuurlijk is het goed om in het kader van de vergrijzing in alle facetten rekening te houden met deze groep inwoners qua voorzieningen en woningen. Maar laten we Houten ook aantrekkelijk houden voor jonge gezinnen en starters.