Waar gaan de rondetafelgesprekken van 26 september over?

Dinsdag 26 september staan de volgende rondetafelgesprekken op het programma. In dit artikel kunt u lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en welk lid van de VVD fractie het onderwerp behandelt.

Collegebrief inzake onderzoek effecten verplaatsing winkelcentrum De Dikke Boom

Najaar 2016 is het rapport 'Aanbevelingen Dialoog Odijkseweg Houten' aan de raad gepresenteerd als uitkomst van het mediation traject rond de verkeersproblematiek op de Odijkseweg. Op initiatief van de eigenaar en hoofdhuurder Jumbo is er de afgelopen periode een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door bureau DTNP naar de effecten van verplaatsing van winkelcentrum De Dikke Boom naar locatie De Maat. Om regie te houden op de opdrachtformulering en uitvoering van dit onderzoek is de gemeente als mede-opdrachtgever bij dit onderzoek betrokken. 

Eind 2015 heeft de raad de Retailvisie Houten 2015-2025 vastgesteld. Daarin staat duidelijk dat we de positie van de drie centra Het Rond, Castellum en het Oude Dorp willen behouden en waar mogelijk versterken; voor verplaatsing, uitbreiding of nieuwvestiging van dagelijkse winkels in Houten zien we alleen mogelijkheden in een van de drie centra. Ook de VVD vindt de Retailvisie hierin leidend: een verplaatsing naar De Maat is niet aan de orde.

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD fractievoorzitter Eef Stiekema. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Ruimtelijk Economische Koers U10

De wethouders Ruimte en Economie van de U10-gemeenten hebben het initiatief genomen om een Ruimtelijk-economische koers voor de regio te formuleren. Het doel van deze koers is, dat hij energie, urgentie en richting geeft aan de Ruimtelijk-economische samenwerking binnen en buiten de regio.  

In het najaar van 2016 hebben verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden met gemeenteraden, ondernemers en kennisinstellingen. De input van de bijeenkomsten is verwerkt in de definitieve versie van de koers. Om de koers een slag concreter te maken, is eveneens een uitvoeringsagenda uitgewerkt.  De koers wordt nu ter vaststelling voorgelegd aan de raad van Houten. 

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD fractievoorzitter Eef Stiekema. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Nota sturen op regionale samenwerking

Zowel de raad als het college ervaren het toenemende belang van regionale samenwerking. Tegelijk merken raad en college dat andere vormen van sturing nodig zijn op de samenwerkingsverbanden waar Houten aan deelneemt. Hoe houden we grip op samenwerking en hoe verenigen we Houtense en regionale belangen in deze verbanden?   

Het denken hierover heeft niet stilgestaan sinds de vaststelling van de Houtense Nota verbonden partijen in 2007. Deze nota is toe aan een herijking. De nota Sturen op regionale samenwerking voorziet hier in. 

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD raadslid Marcel Dagniaux. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Verordening commissie Verbonden Partijen

Op advies van het seniorenconvent (de fractievoorzitters van alle partijen in de Houtense gemeenteraad) fungeert een adviescommissie verbonden partijen voor het monitoren van de diverse samenwerkingsverbanden. Deze commissie legt zich specifiek toe op de sturing van en het toezicht houden op de gemeenschappelijke regelingen. Met het vaststellen van deze verordening wordt deze situatie geformaliseerd. 

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD raadslid Marcel Dagniaux. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Rekenkameronderzoek "Lessen uit de crisis"

Aan het begin van 2017 lijken de acht jaar van economische recessie eindelijk voorbij. Wat aanvankelijk gezien werd als een incident van voorbijgaande aard bleek uiteindelijk diep en langdurig door te werken op alle schaalniveaus en alle sectoren van de economie en de maatschappij. Dus ook op de gemeente Houten. Door de  rekenkamercommissie is onderzocht hoe Houten met de crisis is omgegaan en welke lessen daaruit te trekken zijn.  

Dit onderwerp wordt in het rondetafelgesprek behandeld door VVD raadslid Marcel Dagniaux. Klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.