VVD Statement bij het Rekenkamer rapport “Lessen uit de crisis”

Onderstaand kunt u het statement teruglezen zoals VVD Raadslid Marcel Dagniaux dat uitspraak in de Houtense raadsvergadering van 10 oktober bij de behandeling van het rapport van de Rekenkamercommissie “Lessen uit de crisis”.

Ik ben, voorzitter, niet echt van mijn stoel gevallen van de bevindingen en aanbevelingen (zie hieronder) uit het rekenkameronderzoek.

De meeste aanbevelingen worden al uitgevoerd, vandaar ook bijvoorbeeld de reactie van het college op aanbeveling 1 en 4, of worden al onderkend. De VVD volgt hierin de opmerkingen van het college. Dit brengt mij meteen bij de vraag hoe we hier mee om moeten gaan bij de vaststelling van het raadsvoorstel. Als wij dit namelijk ongeamendeerd vaststellen geven wij het college ook de opdracht om deze beide aanbevelingen uit te voeren.

Ten aanzien van de aanbeveling omtrent de reservepositie wijs ik bijvoorbeeld op de zeer solide, naar de mening van de VVD zelfs té riante, reservepositie waarmee Houten meer dan voldoende is voorbereid op toekomstige tegenvallers. Ook het snijden in de ambtelijke capaciteit, met name op het strategisch niveau, is door de Raad al enige tijd geleden onderkend en aanvullende middelen zijn ter beschikking gesteld om deze capaciteit te versterken. Een aansporing om de relatie met het maatschappelijk middenveld door te zetten is ook volgens mij niet nodig als ik zie hoe het college dit de afgelopen jaren heeft opgepakt.

De aanbeveling waarover ik nog wel wat zou willen weten van de wethouder betreft de eventueel latente verplichtingen. Vraag: Kan de wethouder een overzicht geven van eventuele latente verplichtingen? Kortom, de VVD stemt in met het raadsvoorstel, met uitzondering van de opdracht om aanbevelingen 1 en 4 uit te voeren, en vraagt zich af wat het onderzoek concreet toevoegt aan de inzichten van college en Raad.

De RKC doet de volgende aanbevelingen:

  1. Zorg dat je als gemeente Houten over een lange termijn visie beschikt met betrekking tot de te nemen maatregelen, die ingezet kan worden bij een volgende crisis.
  2. Zorg voor voldoende capaciteit in de organisatie om strategische ontwikkelingen in te vullen.
  3. Zorg voor voldoende reserves die ingezet kunnen worden bij belangrijke tegenslagen.
  4. Zorg voor een scenario-analyse van het sociaal domein, gegeven de onzekerheden en de volumes van de daarbij horende uitgaven.
  5. Analyseer de potentiële verplichtingen die actueel kunnen worden wanneer door een crisis de omstandigheden verslechteren.
  6. Blijf voeding en steun geven aan de door de gemeente gevoerde dialoog over de beste reactie op de crisis.
  7. Zorg dat de als antwoord op de afgelopen crisis ingezette transitie van eengelijkwaardige relatie met het maatschappelijk middenveld wordt doorgezet.
  8. Gezien de beperkte stuurbaarheid van de begroting van verbonden partijen is ten daarvan extra alertheid en vooruitzien geboden.