Voorstel coalitiepartijen voor Fort Honswijk

Vandaag kwamen de Houtense coalitiepartijen VVD, D66, CDA en PvdA met een gezamenlijk plan voor de verdere ontwikkeling van Fort Honswijk. Er wordt daarmee een voorstel gedaan voor een knip tussen de restauratie en de ontwikkeling van het Fort. De ‘stip op de horizon’, de ambitie blijft nadrukkelijk overeind.

Aanleiding voor het voorstel

De afgelopen weken is gebleken dat er een enorme betrokkenheid is bij de plannen rondom Fort Honswijk. Ondanks de verschillende visies van alle betrokkenen over het eindplaatje is er ook een duidelijk gedeeld belang: iedereen is vóór restauratie van het fort om ons prachtige cultuurhistorisch erfgoed beleefbaar en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Honswijk is parel van de Waterlinie en biedt veel mogelijkheden.

Aangezien de raad de ambitie heeft uitgesproken dat het fort de potentie heeft een economische drager te worden van het eiland is het vanzelfsprekend dat er een uitdagende ambitie ligt. Dat er nog veel water door de Lek moet gaan voor dit wordt bereikt, is ook duidelijk.

Er zijn diverse plannen van verschillende belangengroepen: van omwonenden, cultuur- en natuurorganisaties met verschillende perspectieven op de gewenste ontwikkeling en ondernemers. We willen dat voldoende tijd wordt genomen om deze plannen uit te werken, te bespreken en zorgvuldig te wegen. Het Plan van Aanpak van het college moet hierbij gezien worden als maximaal mogelijk eindpunt waarbij er op de route er naar toe nog veel kan gebeuren.

Waarom dit voorstel nu?

De urgentie voor dit voorstel is helder: de aanvragen voor subsidies moeten op korte termijn ingediend worden aangezien 2018 het Europese jaar van het cultureel erfgoed is. Hiervoor zijn extra financiële middelen beschikbaar: deze boot willen we niet missen.

In de afgelopen periode zijn veel zorgen geuit. De kaders waarbinnen de ontwikkeling van het fort moet passen, zijn voldoende geborgd in wetten, visies en besluiten. Dit beperkt in belangrijke mate de vrijheid voor de stichting om commerciële plannen te starten. Daarnaast is de raad nog op voldoende momenten aan zet en daarmee ook de participatie door inwoners van Houten.

Want natuurlijk is draagvlak voor een plan van deze omvang essentieel. Een goede basis is enorm belangrijk: de hele ontwikkeling van het fort vraagt onze aandacht in de komende 10 – 15 jaar. Gezien het ontstane, negatieve sentiment is het belangrijk dat we dit proces vervolgen met het werken aan een breed gedeeld positief sentiment. Ons prachtige fort verdient een veelbelovend vervolg en daarom brengen we dit voorstel in.

Kern van het voorstel
Wij willen een fasering van het Plan van Aanpak van het college. Dit houdt in dat gestart wordt met de restauratie van de monumenten. Ondertussen worden de commerciële mogelijkheden nog verder uitgewerkt en onderbouwd, gecombineerd met een zorgvuldig participatietraject.

Hierbij wordt recht gedaan aan enerzijds de urgentie van het college om zo snel mogelijk te starten met de restauratie en anderzijds aan de zorgen en vraag naar meer participatie van inwoners en belangengroepen.

Wens van de vier partijen VVD, D66, CDA en PvdA
Onze nadrukkelijke wens is dat Fort Honswijk gerestaureerd wordt. Het fort kan, conform de uitgesproken ambitie, een toeristische en economische drager worden van het Eiland van Schalkwijk, toegankelijk voor een breed publiek met behoud van cultuurhistorische en ecologische waarde. De bedoeling is wel dat het fort uiteindelijk economisch zelfvoorzienend is met draagvlak op en buiten het eiland.

Wij stellen daarom de volgende stappen voor:
  • Het oprichten van de stichting
  • De overdracht van het fort aan de stichting
  • Het goedkeuren van dat deel van het Plan van Aanpak dat gericht is op de restauratie
  • Een participatieproces gericht op dialoog met alle belanghebbenden over de ontwikkeling van het fort op aspecten als ecologie, economische zelfstandigheid en cultuurhistorische waarde
Het vervolgtraject
  • Aanvragen subsidies en met deze gelden beginnen aan de restauratie
  • Intensief participatietraject over de commerciële, ecologische en cultuurhistorische invulling
  • Uitwerken masterplan inclusief commercieel aspect en dit ter instemming voor te leggen aan de gemeenteraad.

Eef Stiekema, fractievoorzitter Houtense VVD,

Eric van Vliet, fractievoorzitter D66,

Erik Jan Visser, fractievoorzitter CDA,

Anneke Dubbink, fractievoorzitter PvdA.