VVD Statement bij raadsvoorstel "Toekomst Fort Honswijk"

Onderstaand kun je het statement teruglezen dat VVD fractievoorzitter Eef Stiekema uitsprak tijdens de behandeling van het raadsvoorstel "Toekomst Fort Honswijk" in de raadsvergadering van 19 december 2017.

We debatteren vanavond over een buitengewoon bijzondere plek in de gemeente. Fort Honswijk: parel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wachter langs de Lek, een schitterend cultuurhistorisch erfgoed. Daarnaast heeft het fort alles om een toeristisch en economisch drager te worden, ook vóór de bewoners op het Eiland van Schalkwijk.

Toen ik fort Honswijk voor het eerst bezocht was ik overdonderd. Sprakeloos werd ik van de pracht, de tastbare geschiedenis en schitterende omgeving. Ik heb al eerder aangegeven dat ik bij wijze van spreken verliefd werd op het fort. Op zo’n moment wil je graag dat iedereen kan zien wat jij ziet. In het geval van het fort vond ik het gewoon dat dit voor iedereen toegankelijk moest worden. Later op bezoek bij het festival Forte, waar ik met veel collega’s mocht genieten van cultuur met een grote C, werden de mogelijkheden nog beter zichtbaar.

Het Plan van Aanpak dat voor ligt heeft een stevig ambitieniveau. Te stevig volgens een aantal insprekers die vrezen dat deze ambitie ten koste gaat van de ecologische en cultuurhistorische  waarden van het fort. Ook wordt gevreesd dat de bezoekersaantallen zorgen voor een te hoge verkeersdrukte. In het Plan van Aanpak zijn veel randvoorwaarden opgenomen die die deze zorgen zouden moeten kunnen wegnemen. Het Ruimtelijk Kwaliteitskader, de Cultuurhistorische leidraad, de Wet Natuurbescherming, het Natuur Netwerk Nederland, de Mobiliteitsvisie Eiland van Schalkwijk zorgen ervoor dat natuur, cultuurhistorie en omgeving in voldoende mate beschermd worden.

Het fort biedt veel mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Ondernemers, ook uit de directe omgeving, zien kansen om van het fort een economisch drager van het Eiland van Schalkwijk te maken. Wij zien die kansen ook en ik wil deze ondernemers graag de kans geven de parel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie verder op te poetsen zodat het fort zelfvoorzienend wordt.

Natuurlijk heeft ook de VVD fractie oor en oog voor de zorgen die in de rondetafelgesprekken werden gedeeld en niet door de randvoorwaarden weggenomen konden worden. Wij hebben ook gemerkt dat er veel ruis en onwaarheden voorbij zijn gekomen wat ook wel de complexiteit aangeeft van dit dossier. Daarom hebben wij, samen met de andere coalitiepartijen, het initiatief genomen om met een amendement helder te maken waar het wat ons betreft om draait in het plan: eerst starten met restaureren en parallel met belanghebbenden een masterplan opleveren waarin beschreven wordt op welke manier richting wordt gegeven aan de ambitie zoals die wordt voorgesteld in het Plan van Aanpak.

Hierbij zal blijken in hoeverre die ambitie reëel is of dat het een brug te ver is. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de opgerichte stichting in participatie met de omgeving tot een mooi masterplan komt en het fort ontwikkelt zodat het zijn potentie kan waar maken!