Unieke uitvoering aan brandveiligheid en risicobeheersing dankzij de Houtense VVD

Door een unaniem aangenomen initiatief van VVD Houten, ingebracht door raadslid Ruud Vis, is er nu concreet uitvoering gegeven aan de oproep blijvende aandacht te vragen voor brandveilig ondernemen.

Bewust brandveilig ondernemen is een belangrijk aandachtspunt bij bedrijven die niet gebruiksmelding- of gebruiksvergunningplichtig zijn.

Bij deze ondernemers vindt namelijk niet vanzelfsprekend controle, toezicht of handhaving plaats door de gemeente of de Veiligheidsregio Utrecht. Van hen wordt verwacht dat zij zich houden aan de algemene regels met betrekking tot brandveiligheid. Voor veel ondernemers ontbreekt het hierbij aan kennis en bewustzijn. Daarbij blijkt uit diverse onderzoeken dat juist bij deze bedrijven bouwkundige en installatietechnische tekorten kunnen ontstaan die het brandverloop ongunstig en onvoorspelbaar beïnvloeden. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor inwoners, ondernemers en brandweerpersoneel bij brand.

De gemeente Houten heeft naar aanleiding van het initiatief van Ruud Vis de afgelopen periode een verkenning uitgevoerd ten behoeve van het verhogen van het brandveiligheidsbewustzijn van ondernemers. Onderzocht is of een keurmerk tot de mogelijkheden behoorde. Een keurmerk bleek uiteindelijk niet te leiden tot het gewenste effect.

Bij het verkrijgen van een keurmerk ben je er namelijk niet. Bewust brandveilig ondernemen is iets van elke dag. Het college zet daarom in op het bevorderen van bewust brandveilig ondernemen. Met deze zelfregulerende portal verwachten we dit te kunnen verhogen. Met een te ontvangen unieke code verkrijgen deze ondernemers inzicht in het brandveiligheidsniveau van hun onderneming aan de hand van een quikscan.

Ook ontvangen ze een daaraan gekoppeld advies en kunnen ze een verzoek doen voor een inspectie. Een dergelijke werkwijze is uniek in Nederland, voor zover bekend. Hiermee loopt Houten voorop. Het betreft een voorziening waar in de toekomst ook elke nieuw te vestigen ondernemer in Houten gebruik van kan maken.

Een en ander is hier terug te lezen in de collegebrief.