VVD Statement bij het raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening

Bij de behandeling van de actualisatie van de Algemene Plaatselijke Verordening stelde Ruud Vis twee wijzigingen voor: geen sluitingstijden voor de horeca en ruimere mogelijkheden voor cameratoezicht.

Voorzitter, ik wil de actualisatie van de Algemene Plaatselijke Verordening aangrijpen om een tweetal, voor de VVD Houten, belangrijke punten extra onder de aandacht te brengen. En ik noem hier expliciet even alleen de VVD, maar in campagnetijd met alle beschikbare stemwijzers, is het snel uitgezocht dat voor mijn ideeën eigenlijk al best brede steun binnen de raad zou moeten zijn. Dit hoeven we hier dus wat mij betreft alleen nog maar even te formaliseren.

Eerste punt is het vrijgeven / schrappen van de sluitingstijden voor horeca- ondernemers. Zoals blijkt uit de ervaringen met de vrije openstelling op zondag, weten ondernemers zelf het beste hoe zij hun bedrijf willen runnen. Wij zijn er van overtuigd dat dit ook geldt voor het bepalen van de openings- en sluitingstijden door horeca-ondernemers. De destijds gehouden enquête onder horeca- ondernemers dateert uit 2015. Inmiddels zijn we heel wat positieve ervaringen rijker door de vrije keuze van openstelling voor winkels op zondag waarbij de winkeliers in het begin ook wat sceptisch waren. Het is dan ook een logische vervolg stap om nu ook voor de horeca-ondernemer de sluitingstijden vrij te geven. Met als positief voordeel zoals het CDA in de stemwijzer verwoord, onder andere een betere spreiding van bezoek. En waarbij GroenLinks aangeeft dat het voor creatief ondernemerschap is op dit punt. Een goede relatie tussen ondernemer en de buurt blijft uiteraard cruciaal. Als ik een feestje geef, dan informeer ik mijn buren ook even van te voren. Met het schrappen van dit artikel, heeft de horeca-ondernemer nog steeds de mogelijkheid om de huidige sluitingstijden te handhaven. Deze is en blijft vrij in zijn keuze maar ook in alle gevallen zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van overlast. Hiertoe dien ik het volgende amendement in, mede ondertekend door D’66 en PvdA, en waarbij ik opmerk dat uit inventarisatie vanuit de stemwijzer bij de stelling ‘vrije openingstijden voor horeca invoeren’ ik nog meer wel steun verwacht.

Tweede punt, voorzitter, heeft betrekking op de verruiming van de bevoegdheid voor de inzet van mobiele camera’s. Auto inbraken zorgen voor een enorm gevoel van onveiligheid. Ik vind dat we alle mogelijke hulpmiddelen die we tot onze beschikking hebben, moeten inzetten om zoveel mogelijk het aantal autoinbraken terug te dringen. Het feit dat deze bevoegdheid nu opgenomen gaat worden in de APV, biedt volgens mij ook juist de mogelijkheid om te experimenteren met het goed intern en juridisch organiseren van de inzet van dit hulpmiddel. En natuurlijk moet dit binnen de geldende wet- en regelgeving plaatsvinden met oog voor privacy en met een goede evaluatie en voorlichting rondom de plaatsing. Wat mij betreft gaan we dan ook de mobiele camera’s als proef inzetten op die locaties waar het aantal auto-inbraken het grootst is en kijken wat het effect van deze inzet is. Hiertoe dien ik de volgende motie in, mede ondertekend door de SGP en ITH .