VVD Houten stelt schriftelijke vragen over niet adequaat handelen RUD n.a.v. klachten over windturbines Veerwagenweg

Op meerdere momenten heeft de RUD (Regionale Uitvoeringsdiensten) Utrecht in de afgelopen periode onvoldoende adequaat gereageerd op meldingen van overlast van de windturbines aan de Veerwagenweg. VVD Houten vindt dit niet acceptabel en stelde daarom schriftelijke vragen aan het college van B&W van Houten.

In de afgelopen periode hebben omwonenden van de windturbines overlast ondervonden van slagschaduw en overmatig geluid (een vervelende nachtelijke bromtoon). In deze gevallen is er bij de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD) melding gemaakt van deze feiten maar is er onvoldoende adequaat opgetreden. 

Drie voorbeelden

  • Er werd aangegeven dat nulhinder als gevolg van slagschaduw technisch niet te voorkomen is terwijl nulhinder een voorwaarde is in het maatwerkvoorschrift dat geldt voor deze windturbines. Door de RUD werd aangegeven dat dit volgens Vestas technisch niet mogelijk is omdat het enige tijd duurt voordat een turbine stilstaat na uitschakelen. Dit is echter niet relevant; het is namelijk een gevolg van de gekozen methode om de turbines pas te stoppen nadat er slagschaduw optreedt. In het maatwerkvoorschrift is vastgelegd dat slagschaduw volledig moet worden voorkomen. Eneco zal derhalve op een andere wijze moeten handelen, namelijk stilzetten van de turbines voordat slagschaduw optreedt, om te voldoen aan het maatwerkvoorschrift. De RUD had hier wat VVD Houten betreft dus gewoon moeten handhaven.
  • In een ander geval werd ten onrechte door een medewerker van de milieuklachtentelefoon aangegeven dat bij overlast niet de RUD maar de gemeente Houten gebeld moest worden. Hierdoor ontstaat bij mensen die overlast ervaren het gevoel dat ze van het kastje naar de muur gestuurd worden.
  • In een derde geval werd een half uur slagschaduw ervaren waarop met de milieuklachtentelefoon van de RUD werd gebeld. Helaas is er op dat moment geen actie genomen door de RUD. Achteraf werd de melder te kennen gegeven dat er geen slagschaduw geweest kon zijn omdat ‘het volgens gegevens van de KNMI bewolkt zou zijn geweest’. Dit terwijl meerdere bewoners in De Polders wel degelijk hinder van slagschaduw hadden. Directe actie door de RUD op het moment van melden had deze welles/nietes discussie kunnen voorkomen.

Correspondentie tussen melders en RUD over bovenstaande voorbeelden is (geanonimiseerd) aan het college overlegd zodat duidelijk is op welke momenten bovenstaande voorbeelden zich voordeden zodat gericht actie genomen kan worden. 

VVD Houten is van mening het erg belangrijk is dat meldingen van overlast serieus en adequaat worden opgepakt door de RUD en roept het college op hiervoor zorg te dragen. De maatwerkvoorschriften waren een cruciale voorwaarde voor het plaatsen van de windturbines, Eneco moet hier dan ook aan gehouden worden om overlast als gevolg van bijvoorbeeld geluid, slagschaduw en schittering zoveel mogelijk te voorkomen. Het maatwerkvoorschrift is hier leidend. 

De vragen 

De fractie van VVD Houten vindt de wijze van handelen door de RUD niet acceptabel en wil u naar aanleiding hiervan de volgende vragen stellen:

  1. Bent u op de hoogte van de meldingen van overlast en de niet adequate wijze van afhandeling hiervan door de RUD?
  2. Bent u net als VVD Houten van mening dat de RUD meldingen van overlast op een adequate wijze dient te behandelen?
  3. Bent u ook van mening dat de handelswijze in genoemde voorbeelden niet acceptabel zijn?
  4. Kunt u aangegeven wat u gaat doen om ervoor te zorgen dat de RUD meldingen als deze wel adequaat gaat afhandelen?
  5. Wat gaat u doen om meldingen van overlast als gevolg van slagschaduw, waarbij nulhinder geldt, te voorkomen?

Windturbine Veerwagenweg