Waar gaan de Rondetafelgesprekken van 23 juni over?

Op dinsdag 23 juni worden er weer rondetafelgesprekken gehouden, in dit artikel kunt u lezen waar deze over gaan en welke VVD fractieleden deelnemen aan de gesprekken.

Vaststelling bestemmingsplan 't Goy en omgeving

In 2012 heeft het college besloten tot de actualisering en digitalisering van alle bestemmingsplannen in de gemeente. Voor het buitengebied is gewerkt aan 3 bestemmingsplannen, ieder met een eigen karakter: bestemmingsplan Oudwulverbroek-Laagraven (agrarisch gebied met veel stadsrand-, natuur- en recreatiebestemmingen, reeds vastgesteld), Eiland van Schalkwijk (uitwerking structuurvisie) en ’t Goy en omgeving (agrarisch gebied). Omdat de herzieningstermijn niet gehaald ging worden, is voor het Eiland van Schalkwijk, ’t Goy en omgeving en gebied Schonauwenseweg in mei 2013 de beheersverordening Buitengebied vastgesteld als tijdelijke maatregel tot de herziening van de bestemmingsplannen in het gebied.

Het bestemmingsplan omvat het buitengebied van Houten boven het AmsterdamRijnkanaal, ten oosten van de spoorlijn, tot aan de nieuwe verbindingsweg met de A12 (Limesbaan).

Dit onderwerp wordt behandeld door VVD raadslid Ruud Vis, klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Oprichten nieuwe melkrundveestal Overeind 59 te Schalkwijk

Op 24 februari 2015 is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend door Agra-Matic in opdracht van Melkveehouderij Hoogland voor het oprichten van een nieuwe rundveestal op het adres Overeind 59 te Schalkwijk. Tevens is gevraagd de huidige situatie te gedogen tot dat de nieuwe stal gebouwd is. De aanvraag is in strijd met de vigerende beheersverordening, waarvoor middels afwijking van deze beheersverordening de vergunning verleend kan worden. Hiervoor is een verklaring van geen bedenkingen nodig van de gemeenteraad. Het plan is niet in strijd met een goede ruimtelijke ordening en ten bate van de motivering van het te nemen besluit op de aanvraag is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld. Tevens is het plan in overeenstemming met het nieuwe bestemmingsplan Eiland van Schalkwijk, dat in ontwikkeling is.

Melkveehouderij Hoogland heeft een melkveebedrijf aan het Overeind 59 in Schalkwijk. Op het bedrijf worden op dit moment 50 melkkoeien en 39 stuks vrouwelijk jongvee gehouden. De bestaande huisvesting voor het melkrundvee is verouderd en dicht bij de woningen van derden gelegen. De ondernemer wil investeren in nieuwe huisvesting voor de melkkoeien, die voldoet aan de huidige welzijnseisen. Bovendien is uitbreiding noodzakelijk om een bedrijfseconomisch gezond bedrijf op te kunnen bouwen. Met deze uitbreiding wordt de inkomenszekerheid vergroot en kan op lange termijn de concurrentiepositie gehandhaafd en verbeterd worden. Het plan is om aan de zuidoostzijde van de bestaande bebouwing, op geruime afstand van de woningen, een nieuwe stal te realiseren voor de melkkoeien. Uitbreiding in het aantal dieren brengt tevens met zich mee dat de opslagruimte voor voer vergroot moet worden. De bestaande opstallen worden gebruikt als jongveestal (voor zover gelegen op voldoende afstand van woningen van derden) en voor de stalling van machines en overig materieel.

Dit onderwerp wordt behandeld door VVD commissielid Robert Paling, klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website. In de gemeenteraad zal het worden behandeld door Ruud Vis.

Raadsvoorstel Kaders vervolgtraject programma BOR (2015-054)

Na 2020 zullen de kosten voor groot onderhoud en vervanging in de openbare ruimte toenemen. Er is daarom een programma-BOR van start gegaan voor het in evenwicht brengen van de uitgaven en dekking door middel van kostenbesparende maatregelen op het gebied van herinrichting/areaalverkleining, zelfbeheer, innovatie en door middel van financiële maatregelen (dekking). Naar verwachting zullen de inhoudelijke maatregelen en innovaties leiden tot een substantiële positieve bijdrage in de vorm van kostenbesparingen van meer dan 20%. In dit raadsvoorstel worden dekkingsmaatregelen, een belangrijk kader voor de verdere uitwerking van maatregelen en een voorstel om geld te reserveren voor innovatieve trajecten voorgelegd.

Dit onderwerp wordt behandeld door VVD commissielid Jan Rinkel, klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website. In de gemeenteraad zal het worden behandeld door Ruud Vis.

Integraal Veiligheidsplan 2016-2019

Het huidige Integraal Veiligheidsplan (IVP) loopt af eind 2015. De doelen uit dit plan zijn grotendeels behaald. Hoewel dit niet met zekerheid kan worden vastgesteld, is het aannemelijk dat de resultaten ook voor een belangrijk deel samenhangen met de integrale aanpak en gezamenlijke focus op de prioriteiten. De gezamenlijke aanpak loont en wordt daarom onverminderd doorgezet. Voor de komende periode (2016 - 2019) is er in overleg met de partners op het gebied van veiligheid een nieuw plan opgesteld.

Dit onderwerp wordt behandeld door VVD raadslid Yvonne van Dijk, klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website. In de gemeenteraad zal het worden behandeld door Ruud Vis.

Rekenkamerrapport 'Sturing en Controle van samenwerkingsverbanden naar de casus Werk en Inkomen Lekstroom'

In 2013 is de WIL, de samenwerking van de sociale diensten van de 5 Lekstroomgemeenten, gestart. Er zijn bij aanvang doelen gefomuleerd op het gebied van het proces en beleidsinhoudelijke doelen. Het onderzoek geeft aan dat deze doelen deels gerealiseerd zijn en deels nog niet geevalueerd kunnen worden. Bij de punten die nog niet goed genoeg gaan, is er wel een stijgende lijn te zien.

De raad geeft aan te weinig zicht te hebben op de prestaties. Informatie is onvoldoende toegespitst op de behoefte van de raadsleden. Deze behoefte is ook nog niet expliciet gemaakt.

Het rapport en de aanbiedingsbrief van de rkc bevatten, naast de bevindingen over het functioneren van de WIL, aanbevelingen voor het verbeteren van de aansturing van gemeenschappelijke regelingen in het algemeen. Deze aanbevelingen betreffen de onvoldoende helderheid van doelen, de keuze voor beleidsrijke- of beleidsarme samenwerking, de spanning tussen lokaal belang en regionaal belang, de infovoorziening aan de raad, de afstemming en sturing door de raden en door gemeentelijke accounthouders, de controle op de resultaten en de nog weinig benoemde rol van coproducenten. Om tot verbetering van de aansturing te komen, hebben alle actoren een taak: zowel de raad, het college als de ambtelijke organisatie.

Dit onderwerp wordt behandeld door VVD raadslid Marcel Dagniaux, klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Zienswijze bij Beleidsplan en begroting 2016 WIL

Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) kent een eigen planning- en controlcyclus die bestaat uit een jaarrekening, een kaderbrief, een (meerjaren-)beleidsplan en een begroting. WIL betrekt de colleges van de Lekstroomgemeenten bij de totstandkoming van de documenten middels het opvragen van zienswijzen. De zienswijzen bij het meerjarenbeleidsplan en bij de kaderbrief zijn betrokken bij de totstandkoming van de nu voorliggende Begroting 2016 WIL. De Begroting 2016 WIL bevat de beleidsvoornemens voor 2016 en een financiële doorkijk (op hoofdlijnen) naar de jaren 2017-2019.

Onlangs zijn de zienswijze bij de Kaderbrief 2016 WIL vastgesteld. De zienswijze bij de Kaderbrief 2016 WIL is rechtstreeks door te trekken naar die bij de nu voorliggende Begroting 2016 WIL.

Dit onderwerp wordt behandeld door VVD raadslid Marcel Dagniaux, klik hier voor de stukken op de gemeentelijke website.

Raadzaal Houten