Antwoord op schriftelijke vragen over Retailagenda

Eind maart stelde VVD Houten schriftelijke vragen over de Retailagenda om de winkelgebieden in Houten aantrekkelijker te maken. Inmiddels ontvingen wij het antwoord en dat willen wij natuurlijk graag met u delen.

De inhoud van de antwoordbrief:

Op 20 maart 2015 heeft u ons schriftelijke vragen gesteld op grond van artikel 36 van het Reglement van Orde over de Retailagenda. Hieronder vindt u de beantwoording van deze vragen.

1. Bent u op de hoogte van de Retailagenda?

Ja, het college is op de hoogte van recente ontwikkelingen. De Retailagenda is rijksniveau ontwikkeld voor de belanghebbende stakeholders: overheden, retailers en vastgoedeigenaren. Het doel van de Retailagenda is om de detailhandelssector in Nederland toekomstbestendig te houden. Er vinden grote en structurele veranderingen plaats binnen de retail. Nieuwe technologie, bevolkingsontwikkeling en economische ontwikkeling veranderen de wensen van de consument. De consument van tegenwoordig winkelt meer online, weet meer van de producten, verandert zijn bestedingspatroon en hecht meer waarde aan gemak en beleving. Doel van de Retailagenda is om als gemeenten en lokale stakeholders aan de slag te gaan, keuzes te maken, visie te ontwikkelen en regels te verminderen. Er wordt een landelijk Retailteam opgericht, dat kennis zal delen op regionaal en lokaal niveau. Verder wordt er geĆ«xperimenteerd om in de praktijk op slimme manieren het aantal vierkante meter winkeloppervlak terug te dringen en winkelcentra aantrekkelijker te maken.

2. Bent u net als VVD Houten van mening dat dit programma het aantrekkelijker maken van onze winkelcentra enorm kan ondersteunen?

De aanpak van de Retailagenda is zeker interessant voor een gemeente als Houten. De gemeente Houten stelt dit jaar een detailhandelsvisie op. Bij de totstandkoming van de visie zullen de inzichten, ideeĆ«n en middelen van de Retailagenda zeker worden benut.

3. Kunt u aangeven wanneer u aansluiting zoekt bij dit programma?

Inmiddels is er contact geweest met de projectleider van de pilot Verlichte regels winkelgebieden van de Retailagenda, dhr. Raatgever. Aansluiting met deze specifieke pilot is nu niet meer mogelijk. Het ministerie start deze pilot met 14 zelf geselecteerde gemeenten. De pilot wordt met deze gemeenten opgepakt. Kennis die uit deze pilot wordt opgedaan bij deze gemeenten, wordt weer gedeeld.

Verder is contact gelegd met dhr. Oosterveld, die vanuit de VNG ambtelijk verantwoordelijk is voorde Retaildeal, die met 50 gemeenten moet worden afgesloten. Indien mogelijk en wenselijk zal ook de gemeente Houten zich aansluiten bij de Retaildeal. Op dit moment is nog onvoldoende duidelijk wat de Retaildeal exact inhoudt.

De voorbereidingen voor de Retaildeal worden nog getroffen. De gemeente Houten is voor het team dat de Retaildeal voorbereidt interessant om te benutten als klankbord, waaraan getoetst wordt of voorstellen ook werkbaar zijn in de lokale praktijk. De gemeente gaat voor het opstellen van de detailhandelsvisie samenwerken met het bureau Q&A, dat ook betrokken is geweest bij de samenstelling van de Retailagenda. Daarmee is de connectie met de Retailagenda ook steviger gewaarborgd. De detailhandelsvisie staat in de planning voor behandeling in de raad van november 2015. In de detailhandelsvisie zal ook worden ingegaan op de aansluitingsmogelijkheden met de Retailagenda en de beoogde Retaildeal met 50 gemeenten.