Statement VVD bij Zienswijze Beleidsplan en begroting 2016 WIL

Onderstaand statement werd uitgesproken door VVD raadslid Marcel Dagniaux tijdens de raadsvergadering van 30 juni bij de behandeling van de zienswijze op het Beleidsplan en begroting 2016 WIL (Werk en Inkomen Lekstroom).

"De concept zienswijze van het college bevat nogal wat fundamentele kritiekpunten op de conceptbegroting. VVD Houten ondersteunt deze positief kritische houding.

Als voorbeeld wil ik noemen de stelling dat, ik citeer: "Toenemende problematiek van specifieke klantgroepen vraagt om actie van WIL en niet per definitie om extra middelen van de gemeente". Dit geeft duidelijk aan dat er gestuurd wordt op innovatieve oplossingen en niet alleen op meer geld; VVD Houten is daar een groot voorstander van. Ook de stellingname dat doorontwikkeling van de dienstverlening op grond van gewijzigde wet- en regelgeving tot de basisdienstverlening behoort, vinden wij zeer terecht.

In het rondetafelgesprek heb ik al aangegeven dat we als Raad ook nu weer aanlopen tegen erg krappe termijnen. De WIL geeft in haar aanbiedingsbrief aan de zienswijze te verwachten vóór 24 juni. De wethouder heeft, op vragen van VVD Houten, aangegeven dat dit gaat verbeteren en verzekert dat de zienswijze integraal onderdeel uit zal maken van de definitieve begroting die uiterlijk 1 augustus wordt aangeboden bij de provincie.

In de kanttekeningen bij het raadsvoorstel staat dat de zienswijze is afgestemd met Nieuwegein maar dat “andere gemeenten hun zienswijze mogelijk anders formuleren”. De VVD heeft gevraagd wat voor consequentie dit met name kan hebben op de gewenste 'aangepaste begroting met een beperktere (lees: lagere) financieel effect'. De WIL legt namelijk een begroting en meerjarenperspectief voor met een ruim € 560.000 hogere bijdrage uitvoeringskosten voor Houten voor de periode 2016-2019. Hiervan zou een kleine € 240.000 vallen in 2016. Kan de wethouder aangeven op welke verlaging het college inzet? Dit is uiteraard van rechtstreekse invloed op de perspectiefnota en (meerjaren)begroting van Houten."


Werk en Inkomen Lekstroom