Statement VVD bij het rekenkamerrapport "sturing en controle van samenwerkingsverbanden naar de casus van Werk en Inkomen Lekstroom"

Onderstaand statement werd uitgesproken door VVD raadslid Marcel Dagniaux tijdens de raadsvergadering van 2 juli bij de behandeling van de het rekenkamerrapport 'Sturing en controle van samenwerkingsverbanden naar de casus van Werk en Inkomen Lekstroom'.

"De VVD fractie is blij met dit onderzoek en de aanbevelingen van de Rekenkamer. Ook de reactie van het college, die het merendeel van de aanbevelingen onderschrijft en aangeeft daarmee aan de slag te gaan, stemt tot tevredenheid.

Een van de belangrijkste opmerkingen die de Rekenkamer maakt is dat de zogenaamde 'governance structuur' van de WIL, vrij vertaald de wijze van besturen, aangepast dient te worden. Hiervoor is ook een formele reden namelijk de nieuwe Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR). Deze opmerking zit met name op het feit dat het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur nu identiek zijn en dat is volgens de WGR, van kracht sinds 1 januari 2015, niet meer toegestaan. Het college stelt in haar bestuurlijke wederhoor dat er 'ambtelijk al wel een traject gestart is om de Gemeenschappelijke Regeling te herzien'.

De fractie van VVD Houten hoort graag van de wethouder of de huidige structuur niet al aangepast had moeten zijn en wanneer de raad het voorstel voor deze aanpassing kan verwachten.

In het bestuurlijke wederhoor stelt het college dat het belangrijk is om rolvast te zijn. De raad heeft een lokaal ambitieniveau en het bestuur van de regelingen een regionaal. Kunt u dit antwoord toelichten? Uiteraard kijkt de raad naar en is primair verantwoordelijk voor de lokale belangen. Maar als raad hebben we toch ook oog voor de belangen van de Gemeenschappelijke Regeling als geheel?

De Rekenkamer geeft ook aan dat de beschikbare indicatoren slechts een klein deel van de doelen dekt en dat daardoor de evalueerbaarheid van de doelen onvoldoende is. Dit vindt de VVD fractie zorgelijk omdat wij ondanks bijpraatsessies en documenten uit de planning- en control cyclus, toch niet echt het gevoel hebben 'in control te zijn'.

Het college geeft voor de opmerkingen over 'het aangeven op welke indicatoren u wilt sturen' en 'aanpassingen in de planning- en controlcyclus die meer garanties bieden voor een tijdige en juiste en volledige behandeling' aan dat zij hier ambtelijk en bestuurlijk mee bezig is. Graag horen wij van de wethouder wanneer wij voorstellen hiervoor of beter nog resultaten hiervan mogen verwachten."