Statement VVD bij Oprichten nieuwe melkrundveestal Overeind 59 te Schalkwijk

Onderstaand statement werd uitgesproken door VVD fractievoorzitter Eef Stiekema tijdens de raadsvergadering van 2 juli bij de behandeling van 'Oprichten nieuwe melkrundveestal Overeind 59 te Schalkwijk'.

"Het raadsvoorstel betreffende het oprichten van een nieuwe melkrundveestal gelegen aan het Overeind 59 te Schalkwijk roept de Raad op een verklaring van geen bedenkingen af te geven. De VVD fractie juicht het toe dat er agrarische ondernemers zijn op het Eiland van Schalkwijk die willen investeren om zo een bedrijfseconomisch gezond en duurzaam bedrijf te ontwikkelen binnen de geldende structuurvisie voor het Eiland van Schalkwijk. Dat de melkveehouder de huidige ontwikkelingen binnen de sector wil volgen en zijn veestapel daarvoor wil uitbreiden, vindt de VVD fractie zeer begrijpelijk.

De ruimtelijke onderbouwing van het plan, om een loopstal voor 150 melkkoeien te bouwen achter de woning Overeind 61, geeft aan dat aan de diverse normen ten aanzien van overlast voor omwonenden zoals verkeerslawaai, geurhinder en fijnstof zal worden voldaan. Het afgeven door de gemeente van een tijdelijke gedoogvergunning voor 71 stuks melkvee, in plaats van de toegestane 50, vindt de VVD alleszins redelijk als tussenfase. De fractie van VVD Houten roept de initiatiefnemer op met zijn directe buren regelmatig te communiceren over de stand van zaken en overlast tijdens de gedoogperiode en de bouw zoveel mogelijk te beperken. De VVD fractie zal voor het Raadsvoorstel stemmen."

Foto: Ook de bestaande jongveestallen worden aangepast aan de huidige welzijnseisen. In deze gebouwen worden het jongvee, hoogproductieve melkkoeien, droge koeien en drachtige vaarzen gehuisvest. De dieren in deze groepen worden grotendeels gehuisvest in ruime hokken voorzien van een dik pak stro.