Statement VVD Raadsvoorstel Verklaring van geen bedenkingen Zonneveld Oostrumsdijkje - Beusichemseweg ‘t Goy

Onderstaand is het statement terug te lezen zoals VVD fractievoorzitter Eef Stiekema dat verwoordde bij het raadsvoorstel Verklaring van geen bedenkingen Zonneveld Oostrumsdijkje - Beusichemseweg ‘t Goy

Voorzitter,

De fractie van de Houtense VVD vindt het belangrijk om zuinig om te gaan met energie en water en goed om te gaan met het milieu. Dat is ook in het belang van onze kinderen en kleinkinderen. Met behulp van nieuwe technieken kan onze energieopwekking nog duurzamer, tegen mogelijk lagere kosten en met geen of weinig overlast voor de omgeving. De gemeente kan (innovatieve) duurzaamheid stimuleren door het aantal regels te verminderen en in te zetten op eenvoudigere procedures, niet door subsidies.

Zo zijn wij bijvoorbeeld voorstander van het plaatsen van zonnepanelen op daken waar dat mogelijk is en van particuliere initiatieven waarbij zonnevelden worden aangelegd. Hierbij is landschappelijke inpassing erg belangrijk. Burgerinitiatieven om lokaal duurzame energie op te wekken steunen wij, mits deze geen onevenredige overlast veroorzaken voor de omwonenden.

Zo stond het in ons verkiezingsprogramma en zo staan wij hier nu nog in.

Voor het initiatief voor het aanleggen van een zonneveld nabij het Oostrumsdijkje en de Beusichemseweg wordt wat ons betreft aan de eerder genoemde randvoorwaarden voldaan. Vanwege de haag om het perceel is de landschappelijke inpassing op maaiveldhoogte te vergelijken met een fruitperceel. Daarnaast is de initiatiefnemer (in tweede instantie) op een goede manier in gesprek met de omwonenden. Inmiddels zijn er aanpassingen overeengekomen waardoor de meeste bezwaren weggenomen worden.

Kan de wethouder bevestigen dat afspraken tussen initiatiefnemer en omwonenden scherp gemonitord worden door het college, zodat wanneer overgegaan wordt tot definitieve plaatsing deze afspraken ook zijn nagekomen?

Een positief antwoord op deze vraag en het feit dat het initiatief een goede bijdrage levert aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Houten zal zorgen voor instemming van onze fractie met dit raadsvoorstel.