Statement VVD bij de Raadsvoorstellen Jaarrekening 2018, resultaatbepaling en resultaatbestemming

Onderstaand is het statement terug te lezen zoals VVD raadslid Jan Rinkel dat verwoordde in de raadsvergadering van 25 juni bij de raadsvoorstellen Jaarrekening 2018, resultaatbepaling en resultaatbestemming.

Voorzitter, college, raadsleden en andere aanwezigen,

In het voorliggende raadsvoorstel resultaatbepaling wordt op basis van de door de accountant goedgekeurde geconsolideerde jaarrekening 2018 een positief saldo van ruim 207.000 euro gepresenteerd.

Een positief saldo, ondanks de grote tekorten binnen het sociaal domein en dan met name bij de jeugdzorg en de WMO. Ondertussen helaas als een bekende landelijke trendontwikkeling onderkend en, bij wijze van spreken, bijna als een gegeven beschouwd. Vorig jaar is door mij bij het vaststellen van het financieel kader 2019-2022 geattendeerd op de noodzaak van het nemen van stevige beheersmaatregelen over inkoop, beleid en uitvoering op dit gebied om de financiële risico’s maximaal te beperken. Het is dan ook goed om te zien dat er in 2018, maar ook dit jaar, door het college is ingezet om deze kostenontwikkeling te beheersen. Er zijn taskforces geformeerd, scenario’s zijn uitgewerkt en aanvullende opties en ombuigingen zijn verkend met de klankbordgroep van deze raad.

Helaas heeft dat niet geleid tot daadwerkelijk lagere kosten. Door het Rijk zijn extra financiële middelen toegezegd om de tekorten te verkleinen. Desondanks weten we dat er nog steeds, ook in Houten, sprake zal zijn van flinke overschrijdingen. Ook in dit jaar en volgende jaren is dus actieve sturing noodzakelijk. Zoals gezegd, ondanks de net genoemde tegenvallende kosten is door de goede financiële positie van onze gemeente toch een positief saldo van 207.000 euro gerealiseerd. Mede door het feit dat de gemeente haar zaken op orde heeft, dit ook bevestigd door de accountant.

Wel vraag ik nog specifiek aandacht voor een grote ontwikkeling die we tegemoet gaan: de Ruimtelijke Koers Houten. Het raadsvoorstel houdt ook een beslispunt in ten aanzien van het creëren van een bestemmingsreserve van 950.000 euro voor het uitwerken van die ruimtelijke koers. Opgemerkt wordt dat daarbij relatief veel externe capaciteit zal moeten worden ingeschakeld.  

Een bedrag van bijna €1 miljoen voor het uitwerken van die koers. Mijn vraag aan de wethouder is om stevig de vinger aan de pols te houden om de uitwerking effectief te regisseren en gecontroleerd te beheersen. (Kosten) Overschrijdingen in dit soort trajecten met inzet van externen blijken in de praktijk vaak als vanzelfsprekend.

Voorzitter, In het raadsbesluit resultaatbestemming wordt voorgesteld om het jaarrekeningresultaat 2018 in de bestemmingsreserve Transities in Samenhang te storten. Het zal u niet verbazen, gelet om mijn opmerkingen rondom de tekorten in het sociaal domein, dat de VVD kan instemmen met deze resultaatbestemming.

Ten slotte: de fractie van VVD Houten huldigt het standpunt dat de uitgaven en inkomsten van de gemeente transparant moeten zijn voor onze inwoners. Daarom zijn wij voor het geven van een jaarlijks overzicht van de gemeente aan de inwoners, met een opsomming waaraan het geld is besteed. De gepubliceerde infographic “Het jaar in één oogopslag” voldoet hier naar mijn mening ruimschoots aan en een compliment daarvoor in dan ook op zijn plaats.