VVD Statement Raadsvoorstel Begrotingswijziging 2019 WIL en Begroting 2020

In dit artikel is het statement te lezen zoals VVD Fractievoorzitter Eef Stiekema dat uitsprak bij het raadsvoorstel Begrotingswijziging 2019 WIL en Begroting 2020 WIL.

Voorzitter, college, raad en andere belangstellenden,

Voor ligt de zienswijze op de begrotingswijziging van Werk & Inkomen Lekstroom (WIL) over het jaar 2019 en de begroting en beleidsplan van WIL over 2020 en de daaropvolgende jaren. Tijdens het lezen van dit raadsvoorstel en overige stukken begon ik mij steeds meer te ergeren. Hieraan lagen onder meer de volgende oorzaken ten grondslag:

  • Al jaren vraagt de VVD fractie om reële termijnen voor het indienen van zienswijzen, wat doet WIL: bekorten van de termijn.

  • Al jaren dringt de gemeente bij WIL aan op meer transparantie en informatie vooraf ten aanzien van beleidsmatige keuzes met financiële consequenties, telkens zonder resultaat; de WIL gaat gewoon haar gang. In het raadsvoorstel worden hiervan meerdere voorbeelden genoemd. 

  • Al sinds 2014 vraagt WIL om extra middelen die ervoor moeten zorgen dat de uitvoeringskosten dalen, zonder enig resultaat. Inmiddels zijn de uitvoeringskosten voor Houten met 50% gestegen! 

De toon in de begrotingswijziging: ‘Bedrijfsomgeving WIL is zeer dynamisch, WIL heeft geen reserve of innovatiepotje, begrotingswijziging is dus per definitie noodzakelijk’ zegt alles: WIL haalt haar schouder bij voorbaat op bij zienswijzen en gaat gewoon door.

Nu ligt de zienswijze voor de begrotingswijziging 2019 en begroting 2020 voor; ook hierin wordt duidelijk gemaakt dat wij het met meerdere zaken niet eens zijn. Wij zijn het net als de Commissie Verbonden Partijen zeer eens met de voorzet van het college. We hebben echter weinig illusies over de effectiviteit van de zienswijze. Resultaten uit het verleden zouden nu helaas wel garantie in de toekomst kunnen betekenen. 

Wat gaan college en onze raadsvertegenwoordiging in het Algemeen Bestuur (AB WIL) doen om te zorgen dat onze zienswijzen er wel toe gaan doen? Graag een antwoord van de wethouder en ons lid in het AB WIL.

Wellicht kunnen wij als fracties ook beter met onze collega’s in de andere gemeenten afstemmen om zienswijzen duidelijk op de kaart te krijgen. Daar is echter wel een termijn voor nodig die ruim genoeg is. Kan de wethouder toezeggen het uiterste te doen om dit te realiseren?

Voorzitter, u merkt: wij zijn erg kritisch op de WIL en vragen ons af hoe we hier verder mee moeten. Ik hoop op goede antwoorden van de wethouder en lid AB dhr Jimmink.”