Oktober ook weer gevuld met interessante onderwerpen

Hoewel de maand al een week oud is en er vanwege de herfstvakantie een week geen bijeenkomsten zijn is er toch genoeg te doen!

Fractieoverleg

Vrijwel iedere maandagavond overlegt de fractie in het gemeentehuis. We praten elkaar dan bij over de bijeenkomsten die we de afgelopen periode bezochten en nemen de agenda voor de komende weken door. In het overleg bespreken we vervolgens onze inbreng bij rondetafelgesprekken, raadsvergaderingen en andere bijeenkomsten. Wil je het fractieoverleg een keer bijwonen omdat je iets met ons wilt bespreken? Neem dan contact op met de fractie door een mail te sturen naar fractie@vvdhouten.nl. Deze maand is er vanwege de herfstvakantie geen fractieoverleg op 21 oktober.

Bezoek Weidevogelgebied eiland van Schalkwijk

Op zaterdag 5 oktober werd een bezoek georganiseerd aan het weidevogelgebied in Tull en ‘t Waal. Namens de fractie namen Jan Rinkel, Ruud Vis en Robert Paling graag aan de excursie deel. De gemeente en de stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk praten de aanwezige raads- en commissieleden bij over het waterbeheer, de aanpak van het maaien, de samenwerking met boeren in de omgeving en de inzet van vrijwilligers om de weidevogels een zo goed mogelijke leefomgeving te bieden.

Kennismaken met Het Lokaal

Het Lokaal is een Houtense huiskamer, voor en door bewoners van met name de Hagen, de Weiden en het Centrum. De fractie werd uitgenodigd om kennis te komen maken, daar gaan wij natuurlijk graag op in!

Rondetafelgesprekken

Op 8 en 15 oktober worden rondetafelgesprekken (RTG) gehouden. Een rondetafelgesprek is een openbare vergadering van de raad om informatie in te winnen over de raadsvoorstellen die op de agenda staan. Wat er besproken wordt in dit RTG wordt gepubliceerd op de website van de gemeente.

Debat- en besluitvormende raad

Deze maand was er al een raadsvergadering op de eerste van de maand, de volgende is op 29 oktober. Zoals het er nu uitziet zal deze gaan over de Toekomst van Fort Honswijk, het Nieuwe Bos Wulven, de uitgangspunten voor het Ruimtelijk Economisch Programma van de U10 en de Begroting 2020. Ten aanzien van de begroting is inmiddels duidelijk dat er weer stevige maatregelen genomen moeten worden om het huishoudboekje van de gemeente op orde te houden.

Agendacommissie gemeenteraad

Deze commissie komt in deze maand op 15 oktober weer bijeen, hierin wordt besproken wat er in de komende periode op de agenda van de gemeenteraad komt te staan. VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is voorzitter van de Agendacommissie.

Bijpraten College

Op gezette tijden worden raads- en commissieleden door het college bijgepraat over actuele onderwerpen. In deze maand zal dat op 7 en 8 oktober gebeuren.

Klankbordgroep Sociaal Domein

In deze klankbordgroep vertellen specialisten van de gemeente op het gebied van inkoop, Jeugd en WMO over de actuele zaken in het sociaal domein. In de klankbordgroep, deze maand georganiseerd op 15 oktober, zitten voor de VVD raadslid Karen Voshol, commissielid Mathieu Cox en fractievoorzitter Eef Stiekema. Als de financiën besproken worden sluit ook onze financieel specialist raadslid Jan Rinkel aan. Op 8 oktober is er een bijpraatsessie over het rapport van de visitatiecommissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Klankbordgroep Ruimte

In deze klankbordgroep worden raads- en commissieleden bijgepraat over actuele en relevante gebiedsontwikkelingen, besproken wordt bijvoorbeeld wat de status van huidige en toekomstige bouwlocaties is. Voor de Houtense VVD nemen raadslid Ruud Vis en commissielid Robert Paling deel aan deze klankbordgroep die deze maand op de 8e wordt georganiseerd en volledig zal gaan over de grondexploitatie en de ruimtelijke agenda.

Bijeenkomsten in het kader van de U10

Soms lijkt het misschien wat verder van ons bed, de bijeenkomsten van de tien samenwerkende Utrechtse gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Deze gemeenten werken samen in U10, omdat ze zich voor een gezamenlijke koers en gezamenlijke opgaven gesteld zien. Momenteel zijn er voorbereidingen in gang om besluiten te nemen over het Ruimtelijke Economisch Programma. Door actief mee te praten kunnen we als gemeente invloed uitoefenen op het gebied van economie, bereikbaarheid, wonen en energietransitie.

VrijMiBo oktober

Zoals altijd ook een door de Houtense VVD georganiseerde vrijdagmiddagborrel op de derde vrijdag van de maand bij Eet&Café Gewoon Anders op Het Rond. Op 18 oktober praten we met elkaar over lokale en actuele politieke onderwerpen. Kom je ook langs op de gezelligste politieke borrel van Houten?

Detailinformatie over de bijeenkomsten vind je op de activiteitenpagina van onze website: https://houten.vvd.nl/activiteiten. Voor vragen of opmerkingen over de bijeenkomsten horen we graag van je!