Agenda Rondetafelgesprekken 8 oktober

De rondetafelgesprekken van dinsdag a.s. zijn gedeeltelijk op locatie in het Lucashuis in Schalkwijk. Hierin wordt de collegebrief over nieuwbouw Wickengaard en het raadsvoorstel Toekomst Fort Honswijk besproken. In het rondetafelgesprek in het gemeentehuis wordt gepraat over uitgangspositie ten aanzien van de Ruimtelijke Economische Programma in de U10 regio.

In onderstaande tabel is terug te vinden welk VVD fractielid bij de verschillende onderwerpen het woord voert. Onder de tabel zijn samenvattingen per raadsvoorstel te lezen.

Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:00uSchalkwijk, Lucashuis 

Ruud Vis

Collegebrief Nieuwbouw Wickengaard Schalkwijk

   

Ruud Vis

Toekomst Fort Honswijk

220:00uGemeentehuis, K046/47
Robert Paling

Concept beoordelingskader en concept uitgangspuntennotitie Ruimtelijk Economisch Programma U10

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl. Meer informatie over de agenda van RTG's en de raadsvergadering zijn te vinden via de website van de gemeente. Bovengenoemde (en eerdere) raadsvoorstellen staan ook hier.

Deze raadsvoorstellen worden op 29 oktober in de raad besproken.

Samenvatting onderwerpen


Collegebrief over nieuwbouw Wickengaard Schalkwijk

Eerder dit jaar liet het college door middel van een brief weten dat Dura Vermeer woningen wil gaan ontwikkelen op de locatie waar nu een boomgaard ligt achter Jhr. Ramweg en de Wickenburghselaan in Schalkwijk. Omdat er veel vragen in de directe omgeving leven is de collegebrief op verzoek van PvdA en CDA op de agenda voor het rondetafelgesprek gezet. 

VVD raadslid Ruud Vis is  woordvoerder bij dit onderwerp. 

Toekomst Fort Honswijk

Sinds oktober 2016 is de gemeente eigenaar van Fort Honswijk. Sindsdien is zij aan de slag met de ontwikkeling van plannen voor de toekomst van het fort, waarbij alles gericht is op duurzame instandhouding van het rijksmonument.

In de periode van februari 2018 t/m juni 2019 is samen met een flink aantal belangengroepen gewerkt aan een Ontwikkelkader voor deze belangrijke plek. De deelnemers aan deze groep (De Fortwerkers) zijn het ondertussen eens geworden over een kader dat enerzijds ongewenste ontwikkelingen de pas afsnijdt en anderzijds voldoende ondernemersruimte biedt om inkomsten te verwerven die nodig zijn voor het toekomstig beheer en onderhoud.

Het kader heeft betrekking op de gewenste activiteiten (wat doen we op het fort), op het vastgoed (wat doen we met het fort) en op de impact naar de omgeving. Verder wordt voorgesteld om een stichting op te richten en het fort voor 30 jaar in erfpacht uit te geven aan deze stichting. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de stichting verantwoordelijk wordt voor onderhoud en exploitatie en de gemeente Houten geen (los van een incidentele bijdrage aan het begin) geen structurele bijdragen aan de exploitatie van het fort levert en ook geen financiële risico’s loopt. Tenslotte wordt gevraagd om een rijkssubsidie aan te vragen en resterende, aanwezige financiële middelen in te zetten als cofinanciering voor deze subsidieaanvraag.

VVD raadslid Ruud Vis is  woordvoerder bij dit onderwerp. 

Concept-beoordelingskader en concept-uitgangspuntennotitie Ruimtelijk-Economisch Programma U10

De regio Utrecht staat voor grote opgaven op het gebied van wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en landschap. Er moeten keuzes gemaakt worden voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de regio tot 2040. De vraagstukken moeten daarbij in samenhang worden opgepakt voor een integrale ruimtelijke afweging.

Om dit te kunnen doen worden regionale ruimtelijke modellen onderzocht. Dat doen we samen met de U16-gemeenten, provincie en Rijksoverheid. De modellen zijn mogelijke oplossingsrichtingen voor de ruimtelijke vraagstukken. Dit voorstel gaat over het concept- beoordelingskader en de concept-uitgangspuntennotitie. Deze kaders zijn de basis voor het opstellen, onderzoeken en beoordelen van regionale ruimtelijke modellen.

In de uitgangspuntennotitie staan de uitgangspunten om de ruimtelijke modellen uit te werken. Om de modellen te beoordelen is een beoordelingskader opgesteld. Dit helpt om de te maken keuzes zo zorgvuldig mogelijk af te wegen.

Dit voorstel gaat over de conceptversies. Raden kunnen via behandeling van het voorstel aandachtspunten meegeven. De aangescherpte versies van het beoordelingskader en de uitgangspuntennotitie worden in 2020 ter besluitvorming voorgelegd aan colleges en raden. 

In het rondetafelgesprek voert VVD commissielid Robert Paling het woord. In de raad neemt fractievoorzitter Eef Stiekema de honneurs waar.