VVD Statement Concept-beoordelingskader en de concept-uitgangspuntennotitie Ruimtelijk-Economisch Programma U10

In dit artikel is het statement terug te lezen zoals VVD fractievoorzitter Eef Stiekema dit verwoordde in de raadsvergadering bij de behandeling van het Concept-beoordelingskader en de concept-uitgangspuntennotitie Ruimtelijk-Economisch Programma U10.

Voorzitter, 

 

Een kort statement van onze kant aangezien dit onderwerp ook in de vorige raad al inhoudelijk is besproken maar de raad het niet eens kon worden over de definitieve tekst van de reactiebrief.

 

De fractie van de Houtense VVD dient drie amendementen in om de brief te verbeteren op het gebied van Energie, de Agrarische sector en Veiligheid. 

 

Energie

Wij zijn van mening dat het van groot belang is dat een goede balans is en blijft tussen de pijlers zoals deze genoemd worden in de uitgangspuntennotitie. Deze pijlers (wonen, werken, bereikbaarheid, groen en energie) raken uit balans als er nog meer windenergie in onze gemeente komt dan dan nu al gepland is. Hiernaast vinden wij dat de gemeente Houten in vergelijking met de andere U10 gemeenten een zeer grote bijdrage levert aan de energietransitie in onze regio. De toevoeging aan de brief benadrukt dat andere gemeenten ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen op dit vlak.

 

Agrarische sector

Wij zijn van mening dat de agrarische sector enorm belangrijk is voor de economie en voor het behouden, ontwikkelen en versterken van het buitengebied van onze gemeente. Door de volgende toevoeging doen we recht aan de belangrijke rol van de agrarische sector in het algemeen en in het bijzonder in onze gemeente: “Er is meer aandacht nodig voor het behoud, versterking en ontwikkeling 

van de agrarische sector passend binnen de doelen van het REP. Zoals de rol van de 

agrarische sector bij de ontwikkeling van recreatie en het beheren van landschap en natuur.”

 

Veiligheid

Wij zijn van mening dat het van belang is te benadrukken dat er een samenhangend beleid gevormd wordt waarbij de volksgezondheid niet kan ontbreken. Waar wonen, werken, bereikbaarheid, groen en energie wel genoemd worden als pijler ontbreekt de volksgezondheid. Omdat wij deze niet ten koste willen laten gaan van genoemde pijlers vinden wij het belangrijk deze toe te voegen in de reactiebrief.