De nieuwe bestuursstijl: het betrekken van de samenleving in relatie tot slagvaardigheid

Een jaar geleden heeft VVD Houten in de coalitievorming een belangrijke bijdrage geleverd aan het opstellen van het beleidsakkoord. In dit beleidsakkoord worden het vertrekpunt en de doelstellingen van het college uiteengezet en ook de manier waarop dit college deze doelen wil realiseren. Een van de rode draden door het beleidsakkoord is het betrekken van burgers, bedrijven en partners en deze samen te brengen zodat deze zelfstandig hun rol en wellicht taken kunnen oppakken waarmee de samenleving zelfstandiger wordt.

Zelfredzaamheid is voor de VVD een belangrijk uitgangspunt. Hieronder een citaat uit het beleidsakkoord:

"Wij hebben de ambitie om - veel meer dan in het verleden - burgers, bedrijven en partners samen te brengen en waar mogelijk taken los te laten of over te dragen zodat de samenleving zélf oppakt wat gedaan moet worden. Daarnaast willen we - meer dan nu - in staat zijn snel en flexibel in te spelen op initiatieven van inwoners, bedrijven en maatschappelijk partners. Ook de route die we bewandelen met deze initiatieven gaat uit van het stimuleren van het zelf-organiserend vermogen van bewoners en van samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en bedrijven. Daarbij gaan wij uit van mondige en zelfstandige burgers en voelen ons verantwoordelijk voor de kwetsbaardere groepen. We trekken ons als gemeente, als overheid, niet terug, maar acteren in toenemende mate als partner en doen actief mee vanuit de juiste rol. Het wordt dé grote opgave voor de komende raadsperiode om deze bestuursstijl, gericht op verbinden en betrekken van de samenleving, in alle beleidsterreinen effectief in te zetten."

De fractie van VVD Houten vindt het belangrijk dat alle betrokkenen de kans krijgen én deze ook kunnen pakken, om invloed uit te oefenen op het besluitvormingsproces binnen de gemeente Houten. Centrale vraag is: 'Wat kunnen we concluderen en wat kunnen we eventueel verbeteren na een jaar deze 'nieuwe bestuursstijl' te hebben gebezigd?' We maken na een jaar de tussenbalans op van deze nieuwe vorm van besturen. Hieronder een korte uiteenzetting van de positieve effecten en de aandachtspunten van de nieuwe bestuursstijl.

POSITIEVE EFFECTEN

  • de nieuwe bestuursstijl maakt het mogelijk dat alle betrokkenen (inwoners, omwonenden, bedrijven, initiatiefnemers e.a.) hun input kunnen leveren bij de totstandkoming én bij de uitvoering van beleid.
  • de nieuwe bestuursstijl zorgt voor een actieve informatieverstrekking richting betrokkenen in een vroeg stadium. Door deze transparante manier van werken, kunnen betrokken partijen minder verrast worden door datgene dat uiteindelijk gerealiseerd wordt. Je mag er vanuit uitgaan dat het draagvlak en het begrip voor de genomen beslissingen hierdoor toeneemt.

AANDACHTSPUNTEN

  • het managen van verwachtingen vanuit de gemeente is belangrijk om teleurstellingen bij betrokkenen te voorkomen. Bij meerdere betrokken partijen zijn er vaak even zoveel verschillende belangen en opvattingen. Het algemene belang dient ook in ogenschouw te worden genomen met het risico dat niet iedereen tevreden zal zijn met het uiteindelijke besluit.
  • de mate van het meenemen van betrokkenen in de ontwikkeling en uitvoering van beleid wordt op dit moment vaak bij de besluitvorming aangehaald. De Raad vindt het belangrijk of er wel in voldoende mate is geluisterd naar de betrokkenen. Omdat het lastig is te bepalen wanneer de uitvraag bij betrokkenen als 'voldoende' wordt beschouwd, wordt de besluitvorming vaak opgeschort. Hiermee loop je het risico van besluiteloosheid.
  • door de transparante houding van de gemeente voor wat betreft de informatieverstrekking komt er een enorme hoeveelheid informatie af op de betrokkenen. Dit kan tot verwarring leiden. 

CONCLUSIE

De nieuwe bestuursstijl is een prachtig instrument om de informatievoorziening, de betrokkenheid van bewoners, bedrijven en andere stakeholders vorm te geven. Het is een goede manier om van buiten naar binnen te werken waarmee wordt gezegd dat de gemeente niet op afstand alles zelfstandig bepaalt. Aandachtspunt bij de nieuwe bestuursstijl is wel dat er veel aan verwachtingsmanagement gedaan moet worden richting betrokkenen. Niet iedereen kan immers volledig tevreden zijn. De uiteindelijke besluitvorming blijft bij de gekozen volksvertegenwoordigers die zitting hebben in de gemeenteraad. De nieuwe bestuursstijl mag wat betreft VVD Houten niet vertragend werken op de uiteindelijke besluitvorming.