Voorzitter,
De nut en noodzaak van het hebben van een programmaplan om de Omgevingswet goed te laten landen in onze gemeente hoeven we hier niet aan te tonen. Om de risico’s explicieter in het vizier te hebben, heb ik gevraagd om een risicoparagraaf. In dergelijke programma’s met meerdere afhankelijkheden op het gebied van organisatie, cultuur en ict, kan een risicoparagraaf wat mij betreft dan ook niet ontbreken en ben dan ook blij met de naderhand opgeleverde risicoparagraaf.
Er zijn wat mij betreft een aantal aandachtspunten die ik hier graag nog wil adresseren aan de wethouder. Gezien wat slechte ict voorbeelden uit het verleden binnen overheidsorganisaties, zou ik graag op dat gebied wat meer zekerheid willen. Ik begrijp dat in deze fase van vaststellen van het programma dit nu op dit moment wellicht niet kan, maar zou de wethouder wel willen oproepen om al dan niet intergemeentelijk hier extra veel aandacht voor te hebben. Want in het verlengde hiervan vraag ik me af of de opgenomen structurele kosten die we vanaf 2020 en 2021 ten laste brengen van het begrotingssaldo van ongeveer €30.000 voor aansluiting op het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) wel afdoende gaan zijn? Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat we na afronden van de implementatie enkel nog maar deze structurele kosten hebben. Kan de wethouder bevestigen dat we na implementatie met deze opgenomen bedragen alle structurele kosten afdekken?
De benodigde middelen voor deze implementatie kent een knip. In totaal, zo is de schatting, is ongeveer €2,2 miljoen nodig. Ik ga er van uit dat de wethouder stuurt op financiën en kwaliteit tijdens de implementatie en wil de wethouder ook verzoeken om tijdens dit traject te blijven zoeken naar mogelijkheden om zonder te veel afbreuk te doen aan de kwaliteit kritisch naar de benodigde middelen te blijven kijken en te zoeken naar mogelijke alternatieven.