Interessante onderwerpen bij rondetafelgesprekken op 15 september

Op de agenda staan verschillende onderwerpen, van bestemmingsplannen in ‘t Goy en de Grassen, extra werkbudget voor de Ruimtelijke Koers, de begroting voor het recreatieschap en een begrotingswijziging voor Werk en Inkomen Lekstroom.

Het rondetafelgesprek wordt in het gemeentehuis gehouden. Publiek kan helaas nog niet fysiek aanwezig zijn, daarom worden de gesprekken live uitgezonden via Notubiz.

Onder de tabel wordt per onderwerp kort samengevat waar de raadsvoorstellen over gaan.

Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:00uRaadzaal / Notubiz

David Rentinck 

Bestemmingsplan Woningbouw Tuurdijk ‘t Goy

  


David Rentinck

Bestemmingsplan Hofstad IVb




Jan Rinkel

Extra werkbudget Ruimtelijke Koers ontwikkeling instrumentarium gebiedsontwikkeling

  

Ruud Vis

Jaarrekening 2019 en Begroting 2021 Recreatieschap Stichtse Groenlanden


Mathieu Cox

Zienswijze op begrotingswijziging WIL 2020

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl. Meer informatie over de agenda van de RTG’s, deze en eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente.

Tijdens het rondetafelgesprek staat ook het spreekrecht voor inwoners op het programma en worden de raads- en commissieleden bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van dit rondetafelgesprek worden op 29 september in de gemeenteraadsvergadering besproken.

Samenvatting raadsvoorstellen

Bestemmingsplan Woningbouw Tuurdijk ‘t Goy

Op 23 januari 2018 heeft de raad de startnotitie voor de Woningbouw Tuurdijk ’t Goy vastgesteld en ingestemd met de benodigde grondaankopen.

Er is een koop- en realisatieovereenkomst gesloten met CZP-Investment voor de bouw van 16 woningen, waarvan 6 starters- en 3 seniorenwoningen.

Om de bouw van de woningen publiekrechtelijk mogelijk te maken moet er een nieuw bestemmingsplan door de raad worden vastgesteld. Ontwikkelaar CZP heeft daarom een bestemmingsplan opgesteld dat 6 weken ter inzage heeft gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Ambtshalve is het plan wel gewijzigd. Er is namelijk een verbeterd spuitzonerapport als bijlage toegevoegd. Ook is de grens van de bestemming “ tuin- voortuin” voor de bouw van twee woningen aan de Tuurdijk, 2 meter naar het oosten opgeschoven. Dit is gedaan om te voldoen aan de berekende afstand tot de boomgaard die aan de westzijde van de Tuurdijk ligt

VVD commissielid David Rentinck voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, raadslid Ruud Vis is woordvoerder tijdens de raadsvergadering.

Bestemmingsplan Hofstad IVb

De locatie Hofstad IVb betreft één van de laatste open plekken in Houten Zuid die nog ingevuld dient te worden. Dit bestemmingsplan voorziet in de laatste ontwikkeling om VINEX Houten af te maken. Het bestemmingsplan bevat een gedifferentieerd programma van maximaal 220 woningen, waarvan voor het overgrote deel rijenwoningen met daarnaast twee-onder-eenkapwoningen en appartementen. Het programma bevat onder andere zorgwoningen en woningen in de sociale sector.

Eerder is een voorontwerpbestemmingsplan ‘Hofstad IVb’ in procedure gebracht. De gemeente heeft besloten dit voorontwerpbestemmingsplan terug te trekken en eerst in overleg met bewoners te komen tot een gedragen verkaveling. Daarnaast is overeenstemming bereikt ten behoeve van het realiseren van parkeerplaatsen voor bewoners van de Citroengras. Ook waren er akoestische problemen bij de warmtekrachtcentrale en ten aanzien van het spoor. Inmiddels is er sprake van een gedragen verkaveling en is een oplossing gevonden voor de akoestiek.

Op 26 mei 2020 heeft het college besloten om het ontwerpbestemmingsplan Hofstad IVb ter visie te leggen. Ook is het ontwerpbestemmingsplan conform artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) aangeboden aan diverse vooroverlegpartners. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 4 juni 2020 tot en met 15 juli 2020. Er zijn geen zienswijzen ingebracht tegen het ontwerpbestemmingsplan Hofstad IVb. Het bestemmingsplan kan nu worden vastgesteld.

VVD commissielid David Rentinck voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is VVD raadslid Ruud Vis woordvoerder bij dit onderwerp.

Extra Werkbudget Ruimtelijke Koers ontwikkeling instrumentarium gebiedsontwikkeling

Samen met in- en externe adviseurs, de raad, inwoners en organisaties hebben we het afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan de ruimtelijke toekomst van Houten. Dit heeft geleid tot het Ontwerp van de Ruimtelijke Koers, de richtinggevende visie en strategie voor de ruimtelijke ontwikkeling van Houten tot 2040.

De geplande datum voor besluitvorming over de Ruimtelijke Koers in de raad is om verschillende redenen verschoven van mei 2020 naar december 2020. Dit leidt tot ongewenste vertraging in het realiseren van passende woningen voor Houtense inwoners. In de originele planning was voorzien om in mei 2020 (met de vaststelling Ruimtelijke Koers) u te vragen om een nieuw werkbudget beschikbaar te stellen voor uitvoering van de Ruimtelijke Koers. Een belangrijk onderdeel daarvan is de ontwikkeling van een instrumentarium (Nota kostenverhaal en Fonds bovenwijks).

Om er voor te zorgen dat de ontwikkeling van dit instrumentarium, en daarmee de ontwikkeling van woningbouw, niet nog verdere vertraging oploopt is het noodzakelijk om een deel van het benodigde werkbudget naar voren te halen.

VVD raadslid Jan Rinkel is woordvoerder bij dit onderwerp.

Jaarrekening 2019 en begroting 2021 Recreactieschap Stichtse Groenlanden

Het dagelijkse bestuur van recreatieschap Stichtse Groenlanden (RSG) heeft de ontwerp- jaarrekening 2019 en de ontwerp-begroting 2021 aan de deelnemende gemeenten en provincie toegezonden. Als deelnemer aan deze gemeenschappelijke regeling wordt de gemeente Houten in de gelegenheid gesteld om zich uit te spreken over de ontwerp- jaarrekening en de ontwerp-begroting. De jaarstukken en de begroting zijn dit jaar even als vorig jaar opnieuw later dan gebruikelijk ontvangen vanwege een aantal knelpunten waarmee het RSG werd geconfronteerd. Het ministerie van BZK heeft op 9 juni 2020 uitstel verleend om de wettelijke indientermijn van de jaarrekening en begroting van 1 augustus te verlengen naar uiterlijk 12 oktober 2020.

Jaarrekening 2019 Stichtse Groenlanden

De jaarrekening (programma A) heeft een positief resultaat van € 673.459. Dat is ontstaan door de vrijval van de voorziening groot onderhoud. Deze vrijval is er omdat het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) voorschrijft dat er onder de voorziening een sluitend onderhoudsplan ten grondslag moet liggen. Dit onderhoudsplan ontbreekt en daarom moet conform de voorschriften van het BBV de voorziening vrijvallen ten gunste van het jaarrekeningresultaat.

Voorgesteld wordt om het jaarrekeningresultaat te storten in een nieuwe bestemmingsreserve Onderhoud. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat het bedrag van de onderhoudsvoorziening € 799.689 bedroeg. Concreet betekent dit eigenlijk dat er geen positief resultaat maar een negatief resultaat van € 126.230 is.

De raad wordt voorgesteld om in te stemmen met de jaarrekening 2019 RSG met de daarbij behorende goedkeurende accountantsverklaring. Tevens wordt voorgesteld om – gezien de knelpunten zoals een structureel tekort in de begroting en het niet in control zijn van de organisatie bij het RMN (Recreatie Midden-Nederland) – een algemene opmerking te maken over de jaarrekening 2019 en die te betrekken bij de zienswijze op de ontwerp-begroting 2021.

Begroting 2021 Stichtse Groenlanden

De begroting 2021 is beleidsarm opgesteld en gebaseerd op de begroting 2020 en aangepast met de in de kadernota 2021 genoemde indexatie van 3,2%. Het structurele effect van de 1e begrotingswijziging 2020 ten behoeve van de extra bijdrage aan RMN van € 245.430 is ook verwerkt in de begroting 2021. De kosten voor de transitie van de RMN waarover in 2021 een besluit zal worden genomen op basis van het rapport van Berenschot “RMN in transitie”, is als een PM post opgenomen.

Gevolgen van de coronacrisis zijn op dit moment niet in te schatten en maken nog geen onderdeel uit van de begroting 2021. Wel is de ontwerp-begroting 2021 qua systematiek aangepast aan de eisen die het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) stelt en is op hoofdlijnen akkoord. 

Ook moet worden opgemerkt dat in de ontwerp-begroting 2021 tal van fouten zitten. Deze fouten betreffen verkeerde optellingen, niet sluitende specificaties, ontbrekende of summiere onderbouwingen, geen aansluitende verwijzingen, omdraaiingen van toevoegingen en onttrekking aan reserves, geen aansluiting van de reserves bij de verantwoorden staten, het renterisico is niet juist berekend en andere slordigheden.

Het college stelt voor hierover een zienswijze in te dienen.

VVD raadslid Ruud Vis is woordvoerder bij dit onderwerp.

Zienswijze begrotingswijziging WIL 2020

Dit voorstel behandelt de conceptbegrotingswijziging van WIL voor 2020. De begroting 2020 is grofweg anderhalf jaar geleden opgesteld. De ontwikkelingen die zich sindsdien hebben voorgedaan konden bij het opstellen van de begroting niet worden meegenomen. Op grond van de actualiteit stelt het dagelijks bestuur van de WIL dan ook voor om de begroting te wijzigen op een aantal onderdelen, te weten:

  • de autonome ontwikkelingen van de salariskosten (structureel);
  • de incidentele inzet van personeel boven de nullijn in 2020;
  • aframing kapitaallasten;
  • schadevergoeding uittreding gemeente Vijfheerenlanden uit de GR WIL.

In de raadsvergadering van 9 juli 2020 heeft de raad in de zienswijze op de begroting 2021 zijn visie gegeven op de stijging van de salariskosten. De overige hierboven genoemde wijzigingen geven geen aanleiding voor het indienen van een zienswijze.

Om die reden is het voorstel om geen (nieuwe) zienswijze in te dienen en te refereren aan de zienswijze op de begroting 2021.

Op verzoek van het bestuur van WIL is het voorstel aan de raad om eenmalig voor 2020 toestemming te verlenen om binnen de begroting tussen de programma’s met middelen te mogen schuiven

VVD commissielid Mathieu Cox voert dinsdag het woord, in de raadsvergadering is VVD fractievoorzitter Eef Stiekema woordvoerder bij dit onderwerp.