Het grote waterschapsdebat hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)

Op donderdagavond 12 maart vond in het gemeentehuis van Bunnik Het Grote Waterschap HDSR-debat plaats onder leiding van VVD Tweede Kamerlid Ton Elias. Het debat is georganiseerd door de VVD afdeling Bunnik, Odijk en Werkhoven en werd vanuit VVD Houten bijgewoond door commissielid Jan Rinkel.

Dit Waterschap-debat is het enige dat in deze regio wordt gehouden en de partijen zijn dan ook goed vertegenwoordigd op deze avond en doen hun best om hun standpunten zo duidelijk mogelijk  naar voren te brengen. De standpunten worden door de deelnemende partijen in twee- en drietallen aan de hand van zes stellingen verhelderd. Voorafgaand daaraan mogen de deelnemers een zg. elevator pitch houden van anderhalve minuut waarin zij hun speerpunten naar voren brengen. De debatleider constateert dat er veel overeenkomsten zijn en dat vanavond dus op zoek gegaan wordt naar de verschillen.

De voorgehouden stellingen zijn:

  1. Om de waterkwaliteit op orde te krijgen moet niet alleen het afvalwater van de stad en de industrie gezuiverd worden, maar ook van de landbouw.
  2. Een Waterschap heeft meer taken zoals duurzaamheid, innovaties, ontwikkelings-samenwerking en ingrijpen als diersoorten dreigen te verdwijnen.
  3. Als het waterschap geld overhoudt, moet zij het niet opsparen, maar teruggeven aan burgers.
  4. Het waterschap draagt niet bij aan de kosten van de lokale aanvoer van zoet water voor het verbouwen van gewassen.
  5. De kwijtschelding van waterschapslasten moet voor de burgers met de laagste inkomens in stand blijven
  6. Hoe zorg je voor meer duurzaamheid en meer eerlijkheid bij HDSR?

Reinout Woittiez, lijsttrekker van de VVD, staat aan de lat bij de stellingen 2 en 5. Door hem wordt duidelijk gesteld dat hij prioriteit geeft aan veilige dijken, droge voeten en schoon water. Hij werkt aan een Waterschap dat zuinig is in de uitvoering en geen verdere lastenverhoging doorvoert. Niet-wettelijke taken moeten dan ook worden afgebouwd en het Waterschap moet zich bezig houden met de kerntaken. Eventuele activiteiten op het gebied van innovatie en duurzaamheid moeten op een verantwoorde manier een directe bijdrage leveren aan deze kerntaken.

Wat betreft de VVD wordt meer gewerkt langs de lijnen “De vervuiler en gebruiker betalen” en moet het verstrekken van subsidies aan bedrijven achterwege blijven. 

De verkiezingen voor de Waterschappen (en ook voor de Provinciale Staten) worden op 18 maart gehouden. Dat is de gelegenheid om uw stem te laten horen en de invloed van de VVD in de provincie en de waterschappen zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Laat daarom uw stem niet verloren gaan!

Het VVD-verkiezingsprogramma Waterschap HDSR vindt u hier http://www.vvdkcutrecht.nl/verkiezingsprogramma_waterschap_hdsr_2015_29006/

VVD Kandidaat Reinout Woittiez

Reinout Woittiez