VVD statement bij Programma Ruimte 2015

Onderstaand statement werd uitgesproken door VVD Houten raadslid Ruud Vis tijdens de raadsvergadering van 10 maart 2015 bij de behandeling van het raadsvoorstel 'Programma Ruimte 2015'.

VVD Houten heeft zich goed laten informeren met betrekking tot het voorstel programma Ruimte. Ondanks dat de gehouden informatiebijeenkomst helder en gestructureerd was, ontstond er binnen de fractie van VVD Houten nog wat onduidelijkheid. Niet over de methode zoals deze wordt voorgesteld want VVD Houten steunt de integrale benadering. Nee, deze onduidelijkheid werd ingegeven door de opgenomen kaders in de nota Ruimte. De kaders noopte VVD Houten om gedetailleerd te kijken naar de ontwikkelingsrichtingen van de verschillende locaties. Dit terwijl VVD Houten eerder is van het loslaten dan het dichttimmeren. Immers elke geformuleerde restrictie of ambitie doet de ruimte om dit programma integraal aan te pakken beperken.

Na een verhelderend gesprek met de wethouder en na het mogen ontvangen van de toelichting, soort van leeswijzer, komt VVD Houten tot de conclusie dat met het voorliggende voorstel we genoeg ruimte overhouden om eventueel bij te sturen indien dat nodig is. We hebben vertrouwen in de projectplannen die wij als raad in de volgende fase gaan beoordelen en zullen deze dan ook toetsen aan de vastgestelde kaders.

Als laatste punt voorzitter wil VVD Houten aan de wethouder een toezegging vragen of deze de financiële taakstellingen die voor sommige gebieden eerder zijn vastgesteld door de raad, op enige wijze kan laten terugkomen in de nota Ruimte. Óf dat de wethouder in ieder geval meer financiële uitgangspunten mee kan geven bij de ontwikkelingsrichtingen omdat deze nu te veel gefocust zijn op de drie andere elementen van het spinnenweb (maatschappelijke betrokkenheid, kwaliteit publieke ruimte en programmatische toevoeging) Graag een toezegging van de wethouder hierop.  

Voorbeeld van een factsheet