Rondetafelgesprekken dinsdag a.s. over kindvluchtelingen, klimaatadaptatie en meer...

Weer veel verschillende onderwerpen op de agenda van de rondetafelgesprekken. Van een burgerinitiatief om kindvluchtelingen op te vangen zonder overheidsgeld, een Startnotitie Klimaatadaptatieplan, een bestemmingsplan en een kaderbrief van de GGD regio Utrecht.

Het rondetafelgesprek wordt vanwege de maatregelen in het kader van Covid-19 digitaal gehouden. Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via Notubiz.

Onder de tabel wordt per onderwerp kort samengevat waar de raadsvoorstellen over gaan.

Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:00uMSTeams / Notubiz

Karen Voshol

Burgerinitiatiefvoorstel Opvang kindvluchtelingen zonder overheidsgeld

  


David Rentinck

Ontwerp-Verklaring Van Geen Bedenkingen transformatorstation Stedin Schonauwenseweg




David  Rentinck 

Startnotitie Klimaatadaptatieplan

  


Mathieu Cox

Kaderbrief 2022 GGDrU

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek staat ook het spreekrecht voor inwoners op het programma en worden de raads- en commissieleden bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden op 6 april in de gemeenteraadsvergadering besproken.

Samenvatting raadsvoorstellen

Burgerinitiatiefvoorstel Opvang kindvluchtelingen zonder overheidsgeld

Een aantal Houtense inwoners heeft een burgerinitiatief gestart waarin het college opgeroepen wordt een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren hoe de gemeente Houten extra kindvluchtelingen zonder overheidsgeld (in tegenstelling tot kindvluchtelingen uit bijvoorbeeld uit de Moria-deal) kan opnemen. Zij krijgen de gelegenheid om dit initiatief toe te lichten in het rondetafelgesprek. 

Het college heeft overigens al aangegeven dat opvang zonder overheidsgeld geen bevoegdheid van de gemeente is en dat het verzoek niet uitgevoerd kan worden door de gemeente.

VVD raadslid Karen Voshol voert dinsdag het woord bij dit onderwerp.

Ontwerp-Verklaring Van Geen Bedenkingen transformatorstation Stedin Schonauwenseweg

Er is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het realiseren van een nieuw 50kV/21kV transformatorstation aan de Schonauwenseweg te Houten. Door de steeds toenemende vraag naar stroom door de energietransitie is deze ontwikkeling wenselijk en noodzakelijk om ook in de toekomst in een robuust energienetwerk te kunnen voorzien.

Het transformatorstation ligt aan de Schonauwenseweg tussen het spoor en de Schalkwijkseweg. Het transformatorstation bestaat uit twee bouwlagen en heeft een hoogte van 7,20 meter. De footprint van het gebouw bedraagt circa 20 meter bij 31 meter. De aanvraag voldoet niet aan de ter plaatse geldende beheersverordening “Buitengebied en Schonauwenseweg”. De aanvraag past wel in de beoogde ontwikkeling van het gebied ‘De Poel’ als bedrijventerrein. Deze aanvraag is een verdere invulling van de ontwikkeling van dit gebied. Om medewerking te verlenen aan deze aanvraag is een afwijking van de beheersverordening nodig. Het college is bevoegd om te besluiten op de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Voorafgaand hieraan is echter een Verklaring van geen bedenkingen (VVGB) van de gemeenteraad vereist, waarin wordt aangeven dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

VVD commissielid David Rentinck voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is VVD raadslid Ruud Vis woordvoerder bij dit onderwerp.

Startnotitie Klimaatadaptatieplan

Het Klimaatadaptatieplan vormt één van de drie deelplannen van het op te stellen Klimaatplan (naast het Energieplan voor de energietransitie en het Kringloopplan voor de circulaire Economie).

In de startnotitie staat beschreven wat de belangrijkste aandachtspunten zullen zijn van het Klimaatadaptatieplan, op welke doelen we ons als gemeente vooral richten en wat de hoofdlijnen zijn van het proces om tot het plan te komen (met veel inbreng van bewoners en andere betrokkenen). De belangrijkste aandachtspunten zijn: wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingsgevaar.

Mede naar aanleiding van al uitgevoerde klimaatstresstests en ander onderzoek wil het college zich bij de uitwerking van het plan vooral richten op:

  • het voorkomen van wateroverlast;
  • het voorkomen van droogte (de stad als een spons laten fungeren);
  • het stedelijke gebied, de gemeente heeft primaire verantwoordelijkheid voor het waterbeheer in het stedelijke gebied en voor het waterbeheer in het landelijke gebied is vooral het waterschap verantwoordelijk;
  • het stimuleren van klimaatadaptatie door bewoners, ondernemers en instellingen;
  • het klimaatadaptief uitvoeren van nieuwbouw- en herstructureringsprojecten.

Met het plan geeft Houten ook invulling aan de landelijke doelen uit het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie.

VVD commissielid David Rentinck voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is VVD fractievoorzitter Eef Stiekema woordvoerder bij dit onderwerp.

Kaderbrief 2022 GGD regio Utrecht

De GGD regio Utrecht heeft een kaderbrief 2022 opgesteld die voor een zienswijze wordt aangeboden aan de raad. Deze kaderbrief is opgesteld in een periode met veel onzekerheden gelet op het Corona- virus (COVID-19). De structurele impact van het coronavirus is lastig in te schatten en te onzeker om te vertalen in de cijfers van deze kaderbrief. Met deze kaderbrief worden desalniettemin specifiek de kaders vermeld die bekend zijn en als basis dienen voor het uitwerken van de ontwerpbegroting 2022.

De raad wordt dan ook voorgesteld om geen zienswijze in te brengen over de Kaderbrief 2022. Daarnaast wordt de raad voorgesteld in te stemmen om het geschatte structurele financiële effect van € 19.000 te verwerken in de meerjarenbegroting 2022.

VVD commissielid Mathieu Cox voert het woord tijdens het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is raadslid Karen Voshol woordvoerder.