Raadsvergadering over huisvesting KNA en een mogelijk verbod op lachgas

In de raadsvergadering van dinsdag 6 april wordt gedebatteerd over het onderzoek om financiering rond te krijgen zodat muziekvereniging KNA op termijn in het Oude Dorp kan blijven, vervolgens wordt gesproken over de mogelijkheid om een verbod op lachgas in te stellen.

In de raadsvergadering wordt na het vaststellen van de agenda en het vragenhalfuurtje gedebatteerd over een Raadsinformatiebrief en een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’. Die motie wordt zo genoemd omdat deze niet gekoppeld is aan een onderwerp dat eerder geagendeerd (aan de orde) was, maar desondanks toch door een fractie wordt ingediend (en dus ‘vreemd aan de orde van de dag’ is). 

De raadsinformatiebrief gaat over de financiering van de geplande nieuwbouw van de Van Harte School. Er was door de raad gevraagd te onderzoeken of er aanvullende financiering (€1,1 miljoen) gevonden kan worden om muziekvereniging KNA (Kunst Na Arbeid) ook in deze nieuwe school te huisvesten. Het college geeft in de brief aan dat er is gezocht naar extra financiering, maar dat het gat niet verder verkleind kan worden dan tot €1 miljoen. Het college geeft aan deze kosten niet verantwoord te vinden en stelt een alternatieve locatie voor: Theater aan de Slinger. Een aantal fracties heeft aangegeven hierover te willen debatteren.

De ‘motie vreemd’ gaat over een verzoek van Houten Anders om de handel in, en gebruik op openbare locaties van lachgas te verbieden en dit op te nemen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Of dit een haalbare kaart is, is onzeker. Andere  gemeenten hebben een verbod op deze manier geregeld, maar het is allerminst zeker of dat standhoudt voor de rechter. De regering werkte aan een landelijk verbod en wilde dit begin dit jaar invoeren, echter is dit om budgettaire redenen niet gelukt. Nu zal de nieuw te vormen regering hier een besluit over moeten nemen waarna een verbod op z’n vroegst begin volgend jaar ingevoerd kan worden.

De raadsvergadering start om 20:00 uur en kan helaas vanwege de maatregelen in het kader van COVID19 nog steeds niet door publiek worden bijgewoond. De vergadering wordt uiteraard wel live uitgezonden via Notubiz.

    Agenda

    1. Opening
    2. Vaststellen agenda
    3. Vragenhalfuur
    4. Raadsinformatiebrief motie 002 2021 Onderzoek financiering multifunctionele school
    5. Motie vreemd aan de orde van de dag
    6. HEROPENING
    7. Startnotitie Klimaatadaptatieplan
    8. Ontwerp Verklaring Van Geen Bedenkingen transformatorstation Stedin aan de Schonauwenseweg
    9. Kaderbrief 2022 GGDrU
    10. Voordracht diverse benoemingen in commissies van de gemeenteraad
    11. Maandelijkse begrotingswijziging april 2021(1)
    12. Vaststellen geactualiseerde lijst openstaande toezeggingen en moties 6 april 2021
    13. Vaststellen besluitenlijst van de vergadering van de raad van 9 en 30 maart 2021
    14. Vaststellen doorlopende lijst van ingekomen stukken van 6 april 2021
    15. Sluiting

    De stukken van bovenstaande onderwerpen zijn hier terug te vinden.