Rondetafelgesprekken over lokale inkomensregelingen en leerlingenvervoer

Donderdag 8 april staan twee onderwerpen op de agenda: het rekenkamerrapport over lokale inkomensregelingen en de nieuwe verordening Bekostiging Leerlingenvervoer en bijbehorende beleidsregels.

Het rondetafelgesprek wordt vanwege de maatregelen in het kader van Covid-19 digitaal gehouden. Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via Notubiz.

Onder de tabel wordt per onderwerp kort samengevat waar de raadsvoorstellen over gaan.

Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:00uMSTeams / Notubiz

Mathieu Cox

Rekenkamerrapport Onderzoek lokale inkomensregelingen

  


David Rentinck

Verordening Bekostiging Leerlingenvervoer en Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Houten

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek staat ook het spreekrecht voor inwoners op het programma en worden de raads- en commissieleden bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden op 20 april in de gemeenteraadsvergadering besproken.

Samenvatting raadsvoorstellen

Rekenkamerrapport lokale inkomensregelingen

De Rekenkamercommissie heeft in 2020 alle fracties van de gemeenteraad van Houten geconsulteerd naar hun (eventuele) suggesties voor uit te voeren onderzoeks- werkzaamheden en heeft de uitkomsten hiervan aangeboden aan de raad via het onderzoeksplan 2020. Uit de inventarisatie kwam naar voren dat de gemeenteraad behoefte heeft aan een onderzoek naar lokale inkomensregelingen.

In juli 2019 heeft de gemeenteraad het voorstel Evaluatie minimaregelingen vastgesteld. In dit voorstel lag het accent op het geven van een overzicht in de armoedebudgetten van de gemeente Houten. De rekenkamer heeft in haar onderzoek ervoor gekozen om een aantal aandachtspunten op te nemen die bij een meer fundamentele herijking van de lokale inkomensregelingen zouden moeten worden betrokken.

VVD commissielid Mathieu Cox voert het woord bij dit onderwerp, in de raadsvergadering is fractievoorzitter Eef Stiekema woordvoerder.

Verordening Bekostiging Leerlingenvervoer en Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Houten

Op basis van de recente modelverordening van de VNG (december 2020) is gekozen om een nieuwe verordening aan de gemeenteraad voor te leggen. Gelijktijdig worden de beleidsregels leerlingenvervoer ook aangepast aan de nieuwe verordening en de uitgangspunten van de Sociale Koers zoals deze door de gemeenteraad is vastgesteld.

In de nieuwe Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Houten 2021 en bijbehorende beleidsregels wordt een duidelijk kader geboden voor de behandeling van aanvragen voor leerlingenvervoer naar SO en VSO. Ook biedt het inzicht voor ouders en/of begeleiders, leerlingen, het sociaal team en onderwijsinstellingen in de wijze waarop het leerlingenvervoer wordt geregeld.

Aanleidingen voor de nieuwe verordening zijn onder andere:

  • het stopzetten van de rijksregeling vervoer binnenland waarmee de referentie naar een landelijke bekostigingsvergelijking was komen te vervallen;
  • het vastgestelde Beleidskader Sociale Koers 2020 - 2023 voor de gemeente Houten;
  • de nieuwe modelverordening Bekostiging Leerlingenvervoer van VNG van december 2020;
  • de nieuwe, verplichte aanbesteding leerlingenvervoer per 1 augustus 2021.

Door het vaststellen van de verordening is de gemeente in staat om aanvragen voor bekostiging van leerlingenvervoer naar Speciaal Onderwijs of Voortgezet Speciaal Onderwijs te beoordelen.

VVD commissielid David Rentinck voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is VVD raadslid Karen Voshol woordvoerder bij dit onderwerp.