Rondetafelgesprekken over kinderboerderij, kunstgras en het recreatieschap

Dinsdag 11 mei staan de volgende rondetafelgesprekken weer gepland. Op de agenda de raadsinformatiebrief over de kinderboerderij, een nieuw kunstgrasveld voor SV Houten en jaarrekening 2020 en begroting 2022 van het Recreatieschap Stichtse Groenlanden.

Het rondetafelgesprek wordt vanwege de maatregelen in het kader van Covid-19 digitaal gehouden. Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via Notubiz.

Onder de tabel wordt per onderwerp kort samengevat waar de raadsvoorstellen over gaan.


Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:30uMSTeams / Notubiz

Ruud Vis

Raadsinformatiebrief Kinderboerderij Houten

  


David Rentinck

Vervanging grasveld door kunstgrasveld sportcomplex Oud Wulven




Ruud Vis 

Ontwerpjaarrekening 2020 en ontwerpbegroting 2022 recreatieschap Stichtse Groenlanden

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek staat ook het spreekrecht voor inwoners op het programma en worden de raads- en commissieleden bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden op 27 mei in de gemeenteraadsvergadering besproken.

Samenvatting raadsvoorstellen

Raadsinformatiebrief Kinderboerderij Houten

Op verzoek van de raad wordt de raadsinformatiebrief over de stand van zaken bij de kinderboerderij besproken in het rondetafelgesprek. 

VVD raadslid Ruud Vis voert het woord bij dit onderwerp.

Vervanging grasveld door kunstgrasveld sportcomplex Oud Wulven

Op 1 september 2020 heeft het college kennisgenomen van de uitkomsten van het capaciteitsonderzoek door het Mulier Instituut naar de huidige en toekomstige behoefte van capaciteit binnen de sport in Houten. Hierin is onder andere opgenomen dat er nu en in de toekomst (tot 2040) tekorten aan velden zijn bij de voetbalverenigingen FC Delta Sports ’95, v.v. ‘t Goy en SV Houten.

Met de voetbalverenigingen FC Delta Sports ’95 en SV Houten en v.v. ’t Goy is het gesprek aangegaan om oplossingsrichtingen te verkennen voor de huidige capaciteitstekorten.

Dit raadsvoorstel bevat de uitwerking van de vervanging van één grasveld door één kunstgrasveld bij SV Houten. De gesprekken met beide andere verenigingen lopen nog en leiden op dit moment niet tot concrete voorstellen.

VVD commissielid David Rentinck voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is VVD raadslid Karen Voshol woordvoerder bij dit onderwerp.

Ontwerpjaarrekening 2020 en ontwerpbegroting 2022 recreatieschap Stichtse Groenlanden

Het dagelijkse bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden (RSG) heeft de ontwerp jaarrekening 2020 en de ontwerp begroting 2022 aan de deelnemende gemeenten en provincie toegezonden. Als deelnemer aan deze gemeenschappelijke regeling wordt de gemeente Houten in de gelegenheid gesteld om zich uit te spreken over de ontwerp jaarrekening en de ontwerp begroting.

Jaarrekening 2020 Stichtse Groenlanden

De jaarrekening (programma A) heeft een negatief resultaat van € 31.861 inclusief de financiële gevolgen die betrekking hebben op corona-gerelateerde zaken. Deze kosten, voor programma A bedragen € 336.100, worden in 2021 doorbelast aan de deelnemers.

Concreet betekent dit eigenlijk geen negatief resultaat maar een positief resultaat. Voorgesteld wordt om het negatieve resultaat 2020 te onttrekken aan de algemene reserve en de door te belasten kosten als gevolg van corona in 2021 toe te voegen aan de algemene reserve ten behoeve van de liquidatie Recreatieschap Midden Nederland (RMN) en/of de herziening van het MeerJaren OnderhoudsPlan (MJOP).

De raad wordt voorgesteld om in te stemmen met de concept jaarrekening 2020. De accountantsverklaring volgt pas na de controle die nog plaats moet vinden en wordt in juli verwacht. Voorgesteld wordt om een algemene opmerking te maken over de ontwerp jaarrekening 2020 en die te betrekken bij de zienswijze op de ontwerp begroting 2022.

Begroting 2022 Stichtse Groenlanden

De begroting 2022 is beleidsarm opgesteld en gebaseerd op de begroting 2021 en aangepast met de in de kadernota 2022 genoemde indexatie van 2% voor loon- en prijsstijgingen.

In de begroting 2022 wordt – net als in 2021 – een PM-post toegevoegd voor de transitie RMN. Het besluit van het bestuur van RMN om voorbereidingen te treffen voor een liquidatie van de organisatie per 1 januari 2022, geeft aan dat de transitiekosten zeker worden gemaakt. Het college heeft het advies gegeven tot het omzetten van de PM post naar een reservering ten laste van de algemene reserve/ overige reserves in de definitieve begroting 2022 van De Stichtse Groenlanden. Dit geldt ook voor de herziening van het MJOP.

Er wordt door het college opgemerkt dat in de ontwerp begroting tal van fouten zaten. Deze fouten betroffen verkeerde optellingen, niet sluitende specificaties, ontbrekende of summiere onderbouwingen, geen aansluitende verwijzingen, omdraaiingen van toevoegingen en onttrekking aan reserves, geen aansluiting van de reserves bij de verantwoorden staten, renterisico niet juist berekend en andere slordigheden.

De raad wordt voorgesteld hierover een zienswijze in te dienen.

Transitie Recreatieschap Midden Nederland

RMN heeft aangegeven dat zij zichzelf eind 2021 willen opheffen en dan over willen gaan op en/of in een nieuwe organisatie. Dit proces is in gang gezet maar lijkt niet voldoende snel te verlopen. Hoewel wij hier beperkt invloed op hebben als één van de deelnemende gemeenten, heeft het college haar zorg geuit.

VVD raadslid Ruud Vis voert het woord bij dit onderwerp.