Geld, Wind, Woningbouw, Zonnevelden en Wickengaard, er is weer veel besloten

Afgelopen week waren er twee raadsvergaderingen, helaas nog steeds digitaal. Er was veel te bespreken en er werden belangrijke besluiten genomen. Over de belangrijkste onderwerpen willen we graag vertellen wat besloten is.

Jaarrekening 2020

Dinsdag werd gedebatteerd over de Jaarrekening van de gemeente Houten over het afgelopen jaar. VVD Raadslid Jan Rinkel complimenteerde het college en ambtenaren met het positieve resultaat in het moeilijke Covid jaar. Naast complementen waren er ook zorgen over de het feit dat de kosten van Jeugdzorg en Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) weer een enorme overschrijding lieten zien. De eerder afgesproken ombuigingen worden niet gehaald, nu resulterend in een tekort van maar liefst €3,3 miljoen. We kijken met veel belangstelling naar de geluiden uit Den Haag die de verwachting wekken dat er structureel meer geld bij komt. Ook vroeg Jan aandacht voor de weer gestegen kosten voor afvalverwerking en vroeg of onderzocht kan worden of het nog wel voldoende oplevert om in Houten zo netjes afval over zoveel verschillende kliko’s te verdelen. Is nascheiding financieel niet gunstiger? De wethouder zegde toe om dit voor appartementsgebouwen onderzoeken. De Jaarrekening werd door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Motie Maatwerkvoorschriften Windturbines Veerwagenweg 

Fractievoorzitter Eef Stiekema agendeerde door het indienen van een motie dit onderwerp. Bij de besluiten waarin plaatsing van de windturbines aan de Veerwagenweg mogelijk werd gemaakt was een belangrijke eis van de gemeenteraad om de omwonenden te beschermen tegen geluidsoverlast. Daarom spraken de gemeente en Eneco bovenwettelijke maatwerkvoorschriften af. Nu wil Eneco daar ineens van af omdat het de opbrengt verlaagt. Het bedrijf heeft de voorschriften aangevochten en van de rechter gelijk gekregen. Dat is niet onlogisch aangezien de afspraken bovenwettelijke waren. Het is echter moreel onjuist en onbehoorlijk, zo betoogde Eef. De VVD riep het college met de motie op nogmaals in gesprek te gaan om een moreel appèl op Eneco te doen. De motie werd medeondertekend door ITH, SGP en CDA en werd door een grote meerderheid van de raad gesteund. 

 

Motie Blijven bouwen, vertraging voorkomen

Samen met zes andere partijen (PvdA, D66, CU, HA!, GroenLinks en CDA) agendeerde de VVD met deze motie de urgente bouwopdracht van Houten die na het wegstemmen van de Ruimtelijke Koers niet minder groot is geworden. In de motie wordt opgeroepen om te onderzoeken of er concreet uitgewerkte bouwplannen zijn die passen in de woonbehoefte van jongeren, senioren en starters. Ook wordt er gevraagd te inventariseren of er locaties zijn waar bouwplannen ontwikkeld kunnen worden om te komen tot het bouwen van 400-500 woningen, parallel aan visieontwikkeling ‘Samen bouwen aan Houten’. Dit om uiteindelijk in november van dit jaar concrete projecten aan de raad voor te leggen. VVD Raadslid Ruud Vis: “De motie is erg belangrijk om de woningbouwproductie weer vlot te trekken.” De motie werd met grote meerderheid aangenomen.

 

Op donderdag werd gedebatteerd over het herzien van het beleidskader Zonnevelden en woningbouw op de locatie Wickengaard in Schalkwijk

 

Nieuw Beleidskader Zonnevelden

Eerder is afgesproken om voorlopig maximaal 100 hectare te vergunnen voor Zonnevelden, dit om vervolgens goed te kunnen evalueren hoe dit is uitgepakt en of we eventueel nog uitbreiding van het areaal willen toestaan. Inmiddels is er ca. 45 Ha gerealiseerd, voor de overige 55 Ha is voorgesteld om deze te vergunnen via een nieuw beleidskader. Hierin wordt goed geregeld dat niet de eerste, maar de beste initiatieven worden gekozen. Langs meerdere kwalitatieve punten zoals meervoudig grondgebruik, omgeving, lokaal eigenaarschap, etc. kan beoordeeld worden welk plan wordt gekozen. Fractievoorzitter Eef Stiekema diende een motie in (medeondertekend door ITH) om niet voor 2025 al te evalueren om op deze manier rust en duidelijkheid aan de inwoners in het buitengebied te geven. Helaas werd de besluitvorming opgeschort naar 8 juli omdat er een amendement door (een meerderheid van) andere partijen werd ingediend dat volgens het college juridisch niet kan. In dat amendement wordt voorgesteld om Zonnevelden alleen toe te staan als er minimaal 51% lokaal coöperatief eigenaarschap is. De partijen die dit amendement indienden willen nu eerst een eigen check uitvoeren of dit juridisch inderdaad niet kan. Wordt vervolgd…

 

Woningbouw Wickengaard in Schalkwijk 

De eigenaar van een niet meer rendabele perenboomgaard in de kern van Schalkwijk gaat stoppen met de bewuste boomgaard. Samen met Dura Vermeer is een woningbouwinitiatief voor deze locatie voorgesteld. Dit initiatief heeft de afgelopen jaren gezorgd voor veel discussie in het dorp, goed dat er nu een besluit is genomen zodat er duidelijkheid en rust komt. Volgens VVD Raadslid Ruud Vis is het plan een prima initiatief dat voldoet aan alle door de raad zelf opgestelde kaders. Daarbij is het een zeer gewenst plan omdat de urgentie op de woningmarkt, ook in Schalkwijk, hoog is, er is veel interesse in de woningen en het opent de weg naar meer woningbouw buiten de zogenaamd ‘rode contour’. Het raadsvoorstel werd met een ruime meerderheid aangenomen.