Bestemmingsplannen, ruimtelijke visie op de regio en de Perspectiefnota

In deze raadscyclus staan twee rondetafelgesprekken gepland, op 22 en 29 juli. Op de agenda staan twee bestemmingsplannen, de zienswijze op het concept Intergraal Ruimtelijk Perspectief U16 en de Perspectiefnota 2022.

De rondetafelgesprekken worden vanwege de maatregelen in het kader van Covid-19 digitaal gehouden. Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via Notubiz.

Onder de tabel wordt per onderwerp kort samengevat waar de raadsvoorstellen over gaan.

Agenda 22 juni

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:00uMSTeams / Notubiz

David Rentinck

Zienswijze Concept Integraal Ruimtelijk Perspectief U16

  

Robert Paling

Bestemmingsplan Heemsteedseweg 40d




Robert Paling

Bestemmingsplan Beusichemseweg 27

Agenda 29 juni

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:00uMSTeams / Notubiz

Eef Stiekema

Perspectiefnota 2022

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek staat ook het spreekrecht voor inwoners op het programma en worden de raads- en commissieleden bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in twee gemeenteraadsvergadering op 6 en 8 juli besproken.

Samenvatting raadsvoorstellen

Zienswijze Concept Integraal Ruimtelijk Perspectief U16

De zestien samenwerkende gemeenten in de regio Utrecht, waaronder Houten, hebben een ruimtelijke visie op de regio gemaakt tot 2040. Dit is het Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP) U16. Met het IRP gaat de regio voor een toekomstbestendige, gezonde en duurzame ontwikkeling. In het IRP zijn verschillende vraagstukken van de regio afgewogen (wonen, werkgelegenheid, natuur, duurzame energie, vervoer etc.). Het IRP maakt daardoor samenhangende keuzes en heeft voorwerk gedaan voor toekomstige keuzes. Het vormt hiermee de schakel naar de uitvoering. 

Alle gemeenteraden in U16 kunnen een zienswijze geven op het concept-IRP. Met deze zienswijze wordt de raad in de gelegenheid gesteld aan de voorkant invloed uit te oefenen. Het definitieve IRP wordt ter besluitvorming aangeboden in de raadsvergadering van oktober 2021.

Op 12 mei heeft het college een werksessie georganiseerd waarbij de raad haar inbreng heeft kunnen leveren. Gezamenlijk met de aandachtspunten van maatschappelijke partners in de gemeente Houten leidt dit tot de volgende zienswijze (samengevat):

  • Het IRP moet leesbaarder gemaakt worden;
  • We ondersteunen de grote lijnen van het IRP;
  • Expliciet maken van de Houtense situatie t.a.v. de ruimtelijke visie. Houten-Oost als mogelijke woningbouwlocatie opnemen in het IRP. Dit is conform motie 105 van de gemeenteraad waarin het college opdracht heeft gekregen onderzoek te doen naar een herijkt Houten-Noordwest en Houten-Oost;
  • Regionaal openbaar vervoer, fiets en auto-bereikbaarheid beter opnemen. Belang van dwarsverbindingen tussen steden en dorpen rondom Utrecht voor woon- werkverkeer;
  • De deelgebieden verder uitwerken. Onderbouwen van genoemde maatregelen.
  • Uitbreiding natuurgebied Nieuw Wulven toevoegen aan kaartmateriaal;
  • In volgende versie integrale afweging t.a.v. energie opnemen (zoeklocaties Regionale Energiestrategie);
  • Consequenties klimaatverandering voor de fruitteeltsector en belang van deze sector en agrarische sector in het algemeen voor het Kromme Rijn gebied beter duiden;
  • Toevoegen fietsbrug en verbinding Houten-Culemborg aan IRP.

VVD commissielid David Rentinck voert dinsdag het woord bij dit onderwerp, Eef Stiekema is woordvoerder tijdens de debatraad.

Vaststelling bestemmingsplan Heemsteedseweg 40d

De initiatiefnemer van voorliggend plan is mede-eigenaar van het plaatselijke hoveniersbedrijf RB Tuinen. Dit bedrijf is nu gevestigd op een gehuurde locatie in het Oude Dorp in Houten (Koningin Julianastraat 5). De initiatiefnemer wil zijn bedrijf verplaatsen naar een andere locatie in de gemeente. Op deze nieuwe locatie krijgt de initiatiefnemer o.a. de mogelijkheid om zijn bedrijf verder te ontwikkelen/te laten groeien. Daarnaast wil de initiatiefnemer zijn bedrijf vestigen op gronden die in zijn eigendom zijn, zoals in de nieuwe situatie het geval is. Onder andere voornoemde wensen zijn voor de initiatiefnemer en zijn mede-eigenaren de redenen geweest het perceel aan te kopen nabij de Heemsteedseweg 40d in Houten. Deze locatie is nu deels ingericht als boomgaard met in het noordoostelijke deel van het perceel een bestaande veldschuur met een oppervlakte van 100 m2.

Deze nieuwe locatie heeft een agrarische bestemming waardoor het niet mogelijk is om de hoveniersactiviteiten van het bedrijf van de initiatiefnemer uit te oefenen op dit perceel.

Er moet dus door de raad een nieuw bestemmingsplan voor deze locatie worden vastgesteld om de ontwikkeling juridisch en planologisch mogelijk te maken.

Het ontwerpbestemmingsplan, dat ten behoeve van deze ontwikkeling is opgesteld, heeft vanaf 25 maart 2021 tot en met 6 mei 2021, voor eenieder ter inzage gelegen. Tijdens de ter inzagetermijn zijn geen zienswijzen ingediend.

VVD commissielid Robert Paling voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is VVD raadslid Ruud Vis woordvoerder bij dit onderwerp.

Vaststelling bestemmingsplan Beusichemseweg 27

Een initiatiefnemer is voornemens het perceel aan de Beusichemseweg 27 in Houten te herontwikkelen. Voorheen was ter plaatse een agrarisch bedrijf (fruitteelt) gevestigd, echter zijn inmiddels de agrarische werkzaamheden beëindigd. Het voornemen is de bestaande agrarische opstallen te saneren ten behoeve van de realisatie van een nieuwe woning. Hierbij beroept initiatiefnemer zich op de Provinciale Ruimte-voor-Ruimte regeling. Via deze regeling is het mogelijk om een woning te bouwen wanneer er minstens 1.000 m2 aan bedrijfsbebouwing gesloopt wordt. Omdat het voorgenomen plan 'sloopmeters' tekort komt is ervoor gekozen ruimtelijke kwaliteit toe te voegen door mee te werken aan de realisatie van een fietsverbinding van de Beusichemseweg langs het Oostrumsdijkje. De aanleg van het fietspad wordt via een separate procedure gerealiseerd. Daarnaast is het de wens de bestaande bedrijfswoning om te zetten naar burgerwoning.

Omdat deze ontwikkeling niet past binnen de bestemming ‘agrarisch’ moet er een nieuw ontwerpbestemmingsplan voor worden vastgesteld. Op 9 maart 2021 heeft het college besloten om het ontwerpbestemmingsplan met het ontwerpbesluit hogere waarden ter inzage te leggen. De stukken hebben van 17 maart tot en met 27 april ter inzage gelegen. Hier zijn geen zienswijzen op binnengekomen. Op 25 mei heeft het college besloten het besluit hogere waarden voor geluid vast te stellen en het ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd aan de raad aan te bieden ter vaststelling.

VVD commissielid Robert Paling voert dinsdag het woord in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is VVD raadslid Ruud Vis woordvoerder bij dit onderwerp.

Perspectiefnota 2022

De perspectiefnota 2022 is de laatste perspectiefnota van de bestuursperiode 2018-2022.

De ambities voor deze periode zijn vastgelegd in het collegeprogramma “Duurzaam, ondernemend en dichtbij!”. Bij de perspectiefnota 2021 (ten tijde van de coronacrisis) is een voortgangsrapportage over het collegeprogramma opgenomen. Toen is geconstateerd dat we met de uitvoering van het collegeprogramma goed op koers liggen. Dit jaar voegt het college hier de ontwikkelingen aan toe die hebben plaatsgevonden na het opstellen (mei 2020) van de voortgangsrapportage over het collegeprogramma.

Daarnaast wordt ingegaan op de onderwerpen die de komende tijd de aandacht vragen. Dit wordt gedaan langs de thema’s uit het collegeprogramma 2018-2022 “Duurzaam, ondernemend en dichtbij!”. Ook wordt een indicatie gegeven van het financieel meerjarenperspectief. Een perspectief dat als gevolg van de landelijke tekorten bij gemeenten voor de uitvoering van de taken binnen de Jeugdwet negatief is. Na eerdere ombuigingen de afgelopen jaren zijn er, op basis van de inzichten bij deze perspectiefnota, nieuwe ombuigingen nodig om het financieel huishoudboekje van de gemeente Houten op orde te houden. In de perspectiefnota 2022 stelt de raad hiervoor denkrichtingen vast. Uitwerking in concrete ombuigingsmaatregelen vindt plaats bij de begroting 2022. Dan is er namelijk zicht op de werkelijk prognose voor 2022-2025 op basis van:

  • de meicirculaire 2021
  • de uitwerking van de begrotingsrichtlijnen 2022 en
  • eventueel het regeerakkoord 2021

Met betrekking tot de landelijke tekorten voor de uitvoering van de jeugdhulp taken heeft het Rijk zich gecommitteerd aan de uitkomst van de AEF-rapportage en heeft (landelijk) voor de periode 2019-2022 € 300 miljoen en 2021 nog eens € 613 miljoen incidenteel beschikbaar gesteld. Bij het opstellen van de perspectiefnota 2022 ziet het er naar uit dat besluitvorming over structurele compensatie door het nieuwe kabinet zal plaatsvinden.

In de perspectiefnota stelt de raad de beleids- en financiële kaders vast voor het komende begrotingsjaar.

VVD fractievoorzitter Eef stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.