Twee raadsvergaderingen deze week: over de Perspectiefnota en de ruimtelijke visie op de regio.

Komende week zijn er weer twee raadsvergaderingen: op dinsdag wordt met de Perspectiefnota gedebatteerd over de prioriteiten voor het komend jaar. In het najaar wordt dit uitgewerkt in de begroting voor de komende jaren, een belangrijk onderwerp dus! Op donderdag staat de de Concept Zienswijze Integraal Ruimtelijk Perspectief U16 op de agenda. Dit gaat over de gezamenlijke ruimtelijke visie van samenwerkende gemeenten in de regio.

In de debatraad van dinsdag wordt gedebatteerd over de Perspectiefnota. Hierin worden de prioriteiten van de gemeente voor het komend jaar en het financiële perspectief van de komende jaren besproken. Een belangrijk debat omdat op basis hiervan in het najaar de begroting voor de komende jaren wordt gemaakt. In het raadsvoorstel is ondermeer te lezen dat de kostenstijgingen in de Jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) nog niet gekeerd zijn. In de Jaarstukken werd al bekend dat Houten hier maar liefst €3,3 miljoen meer uitgeeft dan begroot. Dit ondanks de geplande bezuinigingen op deze gebieden. Helaas worden die bezuinigingen ook nog niet volledig behaald. Wat de VVD betreft is het dan ook zaak hier goed te onderzoeken hoe dit wel gerealiseerd kan worden. 

De tekorten in de zorg leiden voor de Houtense begroting tot een tekort van ca. €2,5 miljoen, voor dit bedrag wordt in de Perspectiefnota voorgesteld een oplossing te vinden. In aanloop naar de begrotingsbehandeling in oktober wordt onderzocht hoe dit het best gedaan kan worden. Richtingen die nu al genoemd worden zijn door (met uitzondering op Jeugd en WMO) te bezuinigen of door de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te verhogen (voor de VVD geen optie). Overigens zal het voorlopig vooral bij een onderzoek blijven aangezien het Rijk inmiddels heeft toegezegd voor 2022 over de brug te komen met extra geld voor Jeugd en WMO; voor Houten gaat dat om €3,6 miljoen. Voor de jaren erna is dit nog niet duidelijk, dat wordt aan een nieuw kabinet overgelaten.

Op donderdag wordt gedebatteerd over de Concept Zienswijze Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP) U16. Dit is een document waarin zestien samenwerkende gemeenten hun ruimtelijke visie op de regio tot 2040 hebben vastgelegd. Met dit IRP gaat de regio voor een toekomstbestendige, gezonde en duurzame ontwikkeling. Door dit samen te doen worden samenhangende keuzes gemaakt voor de toekomst op het gebied van wonen, werkgelegenheid, natuur, duurzame energie, vervoer, etc.

In de vorige raadsvergadering werd het besluit over een nieuwe beleidskader Zonnevelden uitgesteld omdat er wat onduidelijkheid was over de juridische houdbaarheid van een ingediend amendement. Dit is nu uitgezocht zodat er alsnog besloten kan worden. 

In de besluitvormende raad van donderdag staan verder de Perspectiefnota 2022, vaststelling bestemmingsplan Heemsteedseweg, vaststelling bestemmingsplan Beusichemseweg 27, de eerste Bestuursrapportage 2021 van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) en de verantwoording over fractievergoedingen 2020 op de agenda.

De raadsvergaderingen starten beide om 19:00 uur en kunnen helaas vanwege de maatregelen in het kader van COVID19 nog steeds niet door publiek worden bijgewoond. De vergaderingen worden uiteraard wel live uitgezonden via Notubiz.


    Agenda dinsdag 6 juli

    1. Opening
    2. Grondwetlezing
    3. Vaststellen agenda
    4. Vragen halfuur
    5. Perspectiefnota
    6. Sluiting

    Agenda donderdag 8 juli

    1. Opening
    2. Vaststellen agenda
    3. Zienswijze Concept Integraal Ruimtelijk Perspectief U16
    4. Nieuw beleidskader zonnevelden
    5. Heropening
    6. Zienswijze Concept Integraal Ruimtelijk Perspectief U16
    7. Nieuw beleidskader zonnevelden
    8. Perspectiefnota
    9. Vaststelling bestemmingsplan Heemsteedseweg
    10. Vaststelling bestemmingsplan Beusichemseweg 27
    11. Ontwerp Eerste Bestuursrapportage 2021 RUD incl. 2e begrotingswijziging RUD 2021
    12. Verantwoording fractievergoedingen 2020
    13. Vaststellen geactualiseerde lijst openstaande toezeggingen en moties 8 juli 2021
    14. Vaststellen besluitenlijst van de vergadering van de raad van 15 en 17 juni 2021
    15. Vaststellen doorlopende lijst van ingekomen stukken van 8 juli 2021
    16. Sluiting