Het gaat de goede kant op, maar actie blijft nodig

Vandaag werd in de raadsvergadering de Perspectiefnota voor 2022 besproken. Dit is een document waarin beschreven staat welke ambities het college (en de raad) voor het komend jaar en dient als kompas voor de begroting die later dit jaar op de agenda staat. Fractievoorzitter Eef Stiekema stipte vijf onderwerpen aan die wat de VVD betreft extra aandacht nodig hebben.

Voorzitter,

 

Hier staan we dan weer… na een jaar als geen ander om vooruit te kijken naar volgend jaar. Wat mij betreft kan dat niet zonder toch ook heel even stil te staan bij wat er sinds we de Perspectiefnota van 2021 bespraken is gebeurd. 

 

COVID19 heeft ons inmiddels ruim een jaar ontzettend bezig gehouden. Met verlies van levens in vele families en verlies van bewegingsvrijheid voor ons allen. Er werd fors ingegrepen, ook door ondernemers te ondersteunen. Een keuze die, zoals het er nu uitziet, ervoor gezorgd heeft dat de economie weer snel op stoom komt. Het afgelopen jaar heeft veel gevergd van de ambtelijke organisatie. Met veel flexibiliteit en maximale inzet is er voor gezorgd dat vrijwel alles doorgang kon vinden. Complimenten en dank voor het college en alle ambtenaren die dit mogelijk maakten en gezorgd hebben dat Houten er ondanks alles goed voor staat.  

 

Voorzitter, dan de blik naar voren

 

In de perspectiefnota wordt duidelijk dat er op alle beleidsterreinen voor deze collegeperiode nog ambities resteren. Ik zal hiervan een vijftal aanstippen om accenten vanuit de VVD fractie mee te geven bij de uitwerking.

 

Duurzaam

Op het thema duurzaamheid vinden we het verstandig dat het college er voor heeft gekozen om in het bod dat gedaan wordt voor de Regionale Energie Strategie andere gemeenten de kans te geven bij te sluiten bij de voorloper die Houten tot nu is geweest. Met de wind- en zonne-energie plannen die gerealiseerd of onderweg zijn in Houten zijn we binnen de U16 goed voor maar liefst 28%. Terecht dus dat er geen grootschalige plannen bijkomen. Voor 2022 wordt besloten over het kader windenergie, hiervan heeft de wethouder in het Rondetafelgesprek terecht aangegeven dat besluitvorming volgend jaar na de verkiezingen zal plaatsvinden. Wat ons betreft mag de blik veel meer op isoleren, stimuleren om minder te verbruiken en andere vormen van duurzame energie: waterkracht en zonnepanelen op daken.

 

Komend jaar zal ook de uitwerking van de Transitie Visie Warmte plaatsvinden. Naast focus op isolatie in Houten Noord wordt ook gekeken hoe en waar precies wijken van het gas af kunnen. De VVD fractie zal dit nauwlettend volgen omdat het monopolie dat Eneco nu al heeft met stadswarmte in Houten Zuid alleen maar verder wordt vergroot. In de afgelopen periode hebben we goed kunnen zien hoe dit bedrijf met afspraken om gaat, wat ons betreft alleen daarom al niet de partner die we ons wensen. Het is daarnaast voor ons van groot belang dat de keuzevrijheid gewaarborgd blijft bij het van het gas afgaan en dat de transitie voor onze inwoners kostenneutraal uitgevoerd wordt.

 

Samen bouwen aan Houten

Dan het tweede grote thema: Wonen. In deze collegeperiode hebben we gekozen om Houten tot 2040 uit te breiden met zo’n 5.000 woningen voor onze inwoners. Daar was duidelijk consensus over, over de manier waarop is echter nog niet volledig duidelijkheid. Met ‘Samen bouwen aan Houten’ is wat ons betreft geen tijd te verliezen. Voor ons is en blijft van belang dat er gebouwd wordt voor onze starters en senioren en om de doorstroming op gang te krijgen. Alleen dan worden wachtlijsten aangepakt en is onze jeugd in staat ook een huis in Houten te kopen. Volgende week gaan we als raad en college verder praten over de manier waarop de woningen toegevoegd kunnen worden.

 

Ondernemend 

Dan wil ik graag aandacht vragen voor de ondernemers van Houten. In het afgelopen jaar hebben veel bedrijven, onder meer in horeca en retail (met uitzondering die voor de dagelijkse boodschappen) het onnoemelijk zwaar gehad. Het is daarom ook goed te lezen dat het college in de perspectiefnota aangeeft aandacht te hebben voor vitale winkelcentra. In dit kader roepen we het college ook op om ruimhartig om te gaan met initiatiefnemers die evenementen willen organiseren in deze centra. Wij kijken ook met veel belangstelling uit naar de herijking van de visie Oude Dorp. Ook wil ik in dit verband benoemen dat wij de bereikbaarheid van de winkelcentra zeer belangrijk vinden, goed en voldoende kunnen parkeren hoort daar zeker bij. Wij willen dat dit ook goed tot uiting komt in het nieuw op te stellen parkeerbeleid later dit jaar.

 

Een andere groep van ondernemers waar ik graag aandacht voor vraag zijn degene die moeite hebben om huisvesting voor hun bedrijf te vinden. Niet zelden gaat het om jonge bedrijven die geen ruimte meer zien op een van de bedrijfsterreinen in Houten. Wij willen het college vragen te onderzoeken wat er nodig is om vestiging van niet-agrarische bedrijven in schuren in het buitengebied mogelijk te maken. Wanneer dit mogelijk is bieden we beginnende bedrijven een kans en geven we boeren perspectief bij de herontwikkeling van hun bedrijf. Een derde reden is dat we hiermee kunnen voorkomen dat criminelen in leegstaande schuren steeds meer voet aan grond krijgen in het buitengebied. 

 

Zorg om zorgkosten

De VVD fractie maakt zich zorgen om de kosten in de Jeugdzorg en Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze blijven de afgelopen jaren maar oplopen, van twee jaren achtereen €2,5 miljoen tekort tot €3,3 miljoen in het afgelopen jaar. Voorgenomen bezuinigingen worden onvoldoende gerealiseerd en door het ontbreken van budgetplafonds is er maar moeilijk grip op de uitgaven te krijgen. Dat dit niet alleen een Houtens probleem is blijkt uit de onafhankelijke arbitrage die inmiddels heeft uitgewezen dat er landelijk fors geld bij moet. Afgelopen week werd duidelijk dat Houten, zoals het er nu uitziet, het komend jaar €3,6 miljoen kan bijschrijven waarmee het probleem van tekorten voor 2022 voorbij lijkt. Voor de jaren erna zal een nieuw kabinet moeten bepalen of en hoeveel de gemeente erbij krijgt. Wij willen het college dan ook oproepen onverminderd door te gaan met het zoeken naar mogelijkheden om de trend te keren en de zorgkosten aan te pakken. 

 

Ombuigingen

Tot slot de voorgestelde oplossingen voor het tekort, eufemistisch ombuigingen genoemd. In de komende periode naar de begroting toe zoekt het college naar mogelijkheden om voor de komende jaren structureel €2,5 miljoen te vinden. Verstandig, zoals zojuist al aangegeven. De VVD kan zich echter niet vinden in de denkrichting die aangeeft dat ombuigingen op de beleidsterreinen Jeugdzorg en WMO minder gewenst zijn. Op deze manier wordt de deur naar lastenverzwaring wagenwijd open gezet. Het verhogen van de Onroerendezaakbelasting (OZB) is voor ons geen optie: waarom moeten huizenbezitters opdraaien voor tekorten in de zorg? Evenmin is invoeren van parkeerbelasting een optie. Wat ons betreft is grip op de zorg nodig en door een greep in de portemonnee van huiseigenaren of autobezitters wordt dat probleem niet opgelost. 

 

Wij dienen dan ook een amendement in waarbij Jeugdzorg en WMO niet worden uitgesloten van de zoektocht naar bezuinigingen en de verhoging van lokale lasten als minder gewenst aangemerkt worden.

 

Voorzitter, ik sluit af.

 

Na een jaar als geen ander met veel overwonnen drempels en moeilijkheden ziet de toekomst er weer een stuk rooskleuriger uit. Wij zien uit naar de uitwerking van de perspectiefnota in de begroting en wensen het college en ambtenaren veel succes hiermee!