Rondetafelgesprekken over Ontwikkelingsvisie Oude Dorp en aanbesteding openbare verlichting

De rondetafelgesprekken gaan weer van start. Dinsdag 14 september staan er twee onderwerpen op de agenda en niet de minste: de ontwikkelingsvisie Oude Dorp 2030 en de aanbesteding van de openbare verlichting.

De rondetafelgesprekken worden vanwege de maatregelen in het kader van Covid-19 nog steeds digitaal gehouden. Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via Notubiz.

Onder de tabel wordt per onderwerp kort samengevat waar de raadsvoorstellen over gaan.

Agenda 14 september

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
120:00uMSTeams / Notubiz

Ruud Vis

Ontwikkelingsvisie Oude Dorp 2030

  

Jan Rinkel

Aanbesteding openbare verlichting

In deze cyclus worden op 21 september rondetafelgesprekken gehouden over de volgende onderwerpen: Nieuwbouw Openbare Basisschool (OBS) De Velduil en sportzaal Eggeveld, Zienswijzen en Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) trafostation Stedin Schonauwenseweg HouteN en de Regionale Energie Strategie 1.0. Meer informatie over deze onderwerpen volgt op een later moment.

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergadering 5 oktober besproken.

Samenvatting raadsvoorstellen

Ontwikkelingsvisie Oude Dorp 2030

De raad besloot op 5 juni 2019 de uit 2009 daterende Visie Oude Dorp te actualiseren. Een actuele Ontwikkelingsvisie helpt in de ontwikkeling van het Oude Dorp tot een aantrekkelijker, levendig gebied met een evenwichtige mix aan functies. Een actuele Ontwikkelingsvisie Oude Dorp moedigt inwoners en ondernemers aan om met plannen en ideeën te komen en vormt tevens een goed raamwerk om deze te toetsen.

Na het doorlopen van een participatietraject en het analyseren van alle informatie uit verschillende onderzoeken is de Ontwikkelingsvisie van de “Herijking visie Oude Dorp 2030” (versie 24 februari 2021) opgesteld. Het college heeft op 2 maart 2021 met de conceptvisie ingestemd en de beleidsnotitie ‘bescherming historisch karakter Oude Dorp’ vastgesteld. Daarnaast heeft het college besloten een consultatieronde te organiseren waarin de conceptvisie ter consultatie is voorgelegd aan alle inwoners. Met de verwerking van alle binnengekomen commentaar en beoordeling van alle ideeën vanuit de consultatieronde is de voorliggende “Ontwikkelingsvisie Oude Dorp 2030” (versie 31 augustus 2021) opgesteld. De Ontwikkelingsvisie is daarmee op onderdelen verduidelijkt en verrijkt ten opzichte van de versie van maart 2021. De Ontwikkelingsvisie Oude Dorp is uitgewerkt in een Uitvoeringsprogramma (hoofdstuk vijf van de visie).

De Ontwikkelingsvisie Oude Dorp wordt in een later stadium gebruikt voor het opstellen van het Omgevingsplan voor het Oude Dorp. De hoofdzaak is dat de kern van het Oude Dorp een levendig en historisch centrum van Houten moet blijven. Het beschermen van het historisch karakter, het verduurzamen en het aantrekkelijk maken van de openbare ruimte staan hierin voorop.

De voorliggende Ontwikkelingsvisie Oude Dorp is opgesteld in nauwe samenwerking met de inwoners en met de verschillende stakeholders. Er is veel tijd en energie gestoken in het consulteren van alle betrokkenen. Daardoor kan volgens het college worden gesteld dat de herijkte Ontwikkelingsvisie Oude Dorp in hoge mate rekening houdt met de behoefte en wensen van de bewoners en ondernemers van het Oude Dorp. Om ruimte te geven aan een nadere afweging over de inpasbaarheid van alle ideeën en wensen is bij de omschrijvingen in het Uitvoeringsprogramma gekozen voor een hoger abstractieniveau. Dat betekent dus dat de ideeën en wensen in een later stadium geconcretiseerd kunnen worden en in co-creatie met inwoners kunnen worden uitgewerkt. Zo kan bijvoorbeeld de herinrichting van het Plein samen met inwoners invulling krijgen.

In de conceptversie van de Ontwikkelingsvisie Oude Dorp werd, onder nader te bepalen voorwaarden, uitgegaan van een beperkte uitbreiding van de Albert Heijn. Uit de consultatieronde bleek dat die uitbreiding een te prominente rol had en werd de koppeling van de uitbreiding aan de verkeersluwe variant van het Plein beoordeeld als ongelukkig. Die koppeling is in de definitieve versie aangepast. Ook is in de Ontwikkelingsvisie Oude Dorp aangegeven dat vervolgonderzoek en een participatietraject nodig zijn om een integrale afweging te kunnen maken over de uitbreiding van Albert Heijn. Verder is het autoluwe Plein nog steeds een wens van het college voor de langere termijn, maar wordt vooralsnog gekozen voor een parkeerluw Plein. Dit houdt in dat onderzocht gaat worden hoe het Plein meer parkeervrij gemaakt kan worden ten gunste van de verblijfskwaliteit.

Op een relatief klein stukje grond komen veel belangen bij elkaar; het is heel terecht dat bijna iedereen verknocht is aan dit stukje Houten. Het traject voor de totstandkoming van de Ontwikkelingsvisie Oude Dorp is langdurig en intensief geweest. Er is een uitvoerig participatietraject doorlopen waarbij de Houtense bevolking is betrokken en geconsulteerd. De planning is ten opzichte van de startnotitie om verschillende redenen uitgelopen; bovendien heeft het relatief veel arbeidsuren gekost om mensen te consulteren en verschillende ideeën te bespreken en te laten onderzoeken door deskundigen.

De kosten voor de totstandkoming van de visie zijn daardoor niet onaanzienlijk. De kosten zijn een investering in het democratisch proces. De kosten kunnen worden betaald uit de grondopbrengsten van De Grund waar binnen 3 jaar herontwikkeling plaats gaat vinden; ook een groot deel van de uitvoeringskosten kunnen daaruit worden betaald. De definitieve grondopbrengsten van De Grund zijn vanzelfsprekend mede afhankelijk van de keuze (op een later moment) voor het uiteindelijke woningbouwprogramma.

VVD raadslid Ruud Vis is woordvoerder bij dit onderwerp.

Aanbesteding openbare verlichting

De huidige overeenkomst met Citytec voor wat betreft dagelijks beheer, onderhoud en vervangingen van de openbare verlichting loopt per 1-7-2022 af. Daarom is er nu een aanbesteding nodig voor een nieuwe overeenkomst.

Er wordt door het college een aanbesteding voorgesteld waarbij het verduurzamen van de openbare verlichting door een versnelde omzetting van de nog aanwezige conventionele armaturen naar LED’s met een telemanagementmodule (op afstand controleren en besturen) een belangrijk uitgangspunt is. Verder wordt voorgesteld de openbare verlichting grotendeels te handhaven zoals die nu aanwezig is. Wel komt er nieuwe verlichting op Het Rond en worden 35 lichtpunten rond het Plein in het Oude dorp vervangen door lantaarns met een historische uitstraling.

Weer wordt voorgesteld een langdurig contract voor 20 jaar aan te gaan. De lange contractduur helpt de functionaliteit van het geheel, de masten en armaturen (met eventuele telemanagementmodules) te waarborgen.

Door de verduurzaming (wat veel energiebesparing oplevert) en de langdurige contractvorm verwachten we jaarlijks circa €150.000 te besparen ten opzichte van de huidige kosten.

Bij de aanbesteding geldt een minimale eis van een inzet van 5% van de loonsom van de opdracht ten behoeve van Social Return On Investment (SROI). Boven op deze eis wordt SROI ook als gunningscriterium opgenomen in de aanbestedingsleidraad. Daarmee kan een inschrijver zich onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Daarbij kan gedacht worden aan het uitvoeren van een deel van het werk door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt of het leveren van leerwerk-stageplaatsen.

Ten behoeve van de aanbesteding zijn (in overleg met stakeholders) de beleidsuitgangspunten voor de openbare verlichting nader gedefinieerd en is een Programma van Prestaties en Minimumeisen opgesteld.

VVD raadslid Jan Rinkel is woordvoerder bij dit onderwerp.