VVD Statement nieuwbouw OBS De Velduil

In de raadsvergadering werd de nieuwbouw van openbare basisschool De Velduil en gymzaal Eggeveld besproken. Voor de VVD voerde Karen Voshol het woord.

Voor ons ligt de vraag om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen, een zogenaamde VVGB af te geven voor het planologisch mogelijk maken van de nieuwbouw van De Velduil (fusie tussen OBS ‘de Brug’ en ‘Klavertje Vier’) en een gymzaal aan het Eggeveld. 

Het plan omvat een nieuw schoolgebouw en een nieuwe gymzaal die worden vormgegeven als twee losse, alzijdige gebouwen -een alzijdig gebouw heeft geen duidelijke voor- of achterkant.

Het schoolgebouw wordt groter, de lokalen ruimer en de nieuwe gymzaal zal ruimte bieden aan vijf andere scholen en een aantal sportverenigingen.De gebouwen worden voorzien van zonnepanelen op de daken en worden dusdanig gesitueerd binnen de ruimte dat er volledig geprofiteerd kan worden van de zon en inplaats van BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw), wordt gestreefd te bouwen op ENG (Energie Neutraal Gebouw) niveau.

Het groen ligt aan alle zijden, zodat de plek door alle omwonenden als prettig en groen kan worden ervaren. Ook het schoolplein bestaat, naast verharding, vooral uit gras, waardoor de plek nog groener wordt.De school én het schoolplein worden zoveel mogelijk met de naastgelegen groenzone verbonden, er blijven zoveel mogelijk bomen staan en er worden zo nodig een aantal bij geplant. 

Ruim 350 leerlingen zullen straks op een frisse en energie neutrale school hun lessen mogen volgen.Dit stukje Houten zal een metamorfose ondergaan en wellicht is dat even wennen voor de omwonenden.

Echter, wat was komt niet terug…. en, dat wat er voor in de plaats komt, is beter voor de leerlingen, het milieu en daarom voor iedereen. Als VVD staan wij geheel achter dit plan en zien dan ook geen bezwaren om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen af te geven.