Raadsvergadering over onderzoek woningbouw Noordwest of Oost en begroting

Aanstaande donderdag is er weer een raadsvergadering. Op de agenda staan de uitkomsten van het onderzoek naar woningbouw in Houten Noordwest en -Oost, de Tweede Bestuursrapportage 2021 en Begroting 2022.

De raadsvergadering start om 19:00 uur, helaas kan deze vanwege de maatregelen in het kader van COVID19 nog steeds niet fysiek bijgewoond worden door publiek. De vergadering wordt uiteraard wel live uitgezonden via Notubiz

De vergadering start met de grondwetlezing, hierin krijgt een raadslid de gelegenheid te bespreken welk onderdeel van de grondwet speciaal voor hem of haar is. Hierna is het vragenhalfuurtje, hierin kunnen vragen aan het college gesteld worden.

Gedebatteerd wordt er over de onderzoeksagenda gebiedsontwikkeling Houten Noordwest en -Oost, de Tweede Bestuursrapportage 2021 en de Begroting 2022. 

Onderzoeksagenda gebiedsontwikkeling Houten Noordwest en -Oost
Het college heeft een onderzoek uitgevoerd naar mogelijkheden tot gebiedsontwikkeling (woningbouw) in Houten-Noordwest en -Oost. Hiertoe heeft de raad het college opgeroepen in motie 105. Het onderzoek heeft inzichten, dilemma’s, vervolgvragen en aanbevelingen opgeleverd. Deze kunnen gebruikt worden bij mogelijke latere trajecten waarbij ruimtelijke keuzes worden gemaakt en/of een mogelijk traject voor vorming van een nieuwe ruimtelijke visie, strategie of anderszins voor Houten. Het onderzoek is afgerond en wordt door middel van dit voorstel aangeboden ter vaststelling aan de gemeenteraad.

Tweede Bestuursrapportage 2021
De tweede bestuursrapportage is tot stand gekomen in een periode waarin de impact van het coronavirus aan het afnemen is. Mocht de crisissituatie terugkeren dan zoekt het college weer naar passende beheersmaatregelen. Verder is er sprake van een steeds toenemende vraag van jeugdigen naar hulp en ondersteuning, dit leidt tot een toename in de kosten van €1,3 mln. Mogelijke aanvullende compensatie van het rijk op de toenemende kosten van Jeugdhulp is bij het opstellen van de tweede bestuursrapportage nog niet bekend. De negatieve bijstelling op de kosten Jeugdzorg (en Wmo) wordt in deze tweede bestuursrapportage voor 2021 opgevangen door het positief effect van de meicirculaire 2021 over het gemeentefonds en diverse meevallers. Een belangrijke en hoopvolle meevaller is het uitblijven van de verwachte stijging van het aantal uitkeringsgerechtigden, zelfs ondanks corona. De tussenrapportage 2021 van de WIL geeft een voordeel aan van €0,7 mln. De omvang van de financiële bijstellingen van de tweede bestuursrapportage is €226.000 positief.

Begroting 2022
De prognose voor het jaar 2022 is positief, de jaren daarna negatief. De belangrijkste reden hiervoor is dat nu nog niet volledig rekening mag worden gehouden met uitspraak van de arbitragecommissie over het geschil tussen het Rijk en gemeenten over de structurele financiering van de jeugdzorg. De arbitragecommissie zegt namelijk dat gemeenten volledig moeten worden gecompenseerd voor het tekort (landelijk € 1,8 miljard) op de kosten voor jeugdhulp. Omdat gemeenten vanaf 2023 slechts 75% van de te verwachten compensatie voor de hogere kosten voor jeugdhulp in de begroting mogen verwerken is er in de periode 2023-2025 sprake van negatieve begrotingssaldi. Indien een hogere dan 75% compensatie door het Rijk achterwege blijft is er sprake van een structureel tekort van circa € 1,0 miljoen vanaf 2023. In dat geval zijn ombuigingen noodzakelijk om de begroting structureel en reëel in evenwicht te houden. Ter voorbereiding hierop is een verkenning naar mogelijke ombuigingsrichtingen uitgevoerd. Het resultaat van deze verkenning is opgenomen in de paragraaf Ombuigingen. Het opbrengstpotentieel van deze verkenning ligt binnen een bandbreedte van € 2,0 - € 3,5 miljoen. Ruim voldoende om keuzes te maken om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen.

Na het publiceren van de begroting 2022 van de gemeente is de septembercirculaire van de Rijksoverheid uitgebracht. Hierin worden de ontwikkelingen van het gemeentefonds bekend gemaakt. In de methodiek die de gemeente hanteert wordt deze nog niet meegenomen in de begroting voor volgend jaar. De septembercirculaire is echter positief te noemen: het effect voor de komende vier jaar is tussen € 1,5 en € 2,0 miljoen positief waardoor verdere bezuinigingen vooralsnog niet nodig lijken. Er moet wel een voorbehoud gemaakt worden omdat er nog een herziening van de verdeling van het gemeentefonds in het vooruitzicht is gesteld. Het effect hiervan zou voor de gemeente Houten negatief zijn: oplopend van € 0,75 in 2023 tot € 3,0 in 2026. Belangrijk dus om de hand goed op de knip te houden!

Aangehouden motie begraafplaats Oud-Wulven
Verder wordt ook nog een aangehouden motie uit 2018 besproken waarin aan het college gevraagd wordt zich positief uit te spreken voor de realisatie van een ontvangstruimte op begraafplaats Oud Wulven en te onderzoeken hoe dit gerealiseerd kan worden.

Agenda
  1. Opening
  2. Grondwetlezing
  3. Vaststellen agenda
  4. Vragen halfuur
  5. Onderzoeksagenda gebiedsontwikkeling Houten-Noordwest en -Oost
  6. Tweede bestuursrapportage 2021
  7. Begroting 2022
  8. Motie SGP begraafplaats 2018-037
  9. Schorsing
  10. Heropening
  11. Onderzoeksagenda gebiedsontwikkeling Houten Noordwest en Oost
  12. Tweede Bestuursrapportage 2021
  13. Begroting 2022
  14. Stemming Motie SGP begraafplaats 2018-037
  15. Vaststellen besluitenlijst van de vergadering van de raad van 5 en 7 oktober 2021
  16. Vaststellen doorlopende lijst van ingekomen stukken van 4 november 2021
  17. Vaststellen geactualiseerde lijst openstaande toezeggingen en moties 4 november 2021
  18. Sluiting