Begroting gemeente Houten solide, maar niet zonder zorgen

In zijn statement legde VVD raadslid Jan Rinkel uit waarom de begroting van de gemeente voor het volgend jaar gerust stelt maar achteroverleunen absoluut niet verstandig is!

“Voorzitter, college, raadsleden en belangstellenden thuis,

Voor ligt een raadsvoorstel die je normaliter niet als een sluitende begroting voor 2022-2025  zou beoordelen. Deze begroting voldoet nu echter wel aan de voor nu geldende richtlijnen van de provinciaal toezichthouder.

De gepresenteerde prognose begroting 2022 en meerjarenbegroting 2023-2025 toont aan dat alleen in 2022 een positief resultaat wordt verwacht en een negatief resultaat oplopend tot ruim 1 miljoen in 2025. Negatief maar overigens ruim minder dan werd voorzien in de perspectiefnota 2022. Dit als uitkomst van enkele positieve uitwerkingen als gevolg van de meicirculaire 2021 en de geïndiceerde compensatie van het Rijk in het kader van de hogere kosten jeugdzorg, een dossier waar we als raad al vele jaren zorgen maken over de trendmatige toename van die kosten, ondanks de gerealiseerde ombuigingen op dat terrein.

De geprognosticeerde meerjarige negatieve resultaten zouden in deze omstandigheid dan ook tot grote zorgen leiden. Ondanks een solide financieel beleid dreigden ombuigingen een niet te voorkomen noodzaak te worden. Echter, met de raadsinformatiebrief van 15 oktober jl. is de raad geïnformeerd over consequenties van de septembercirculaire Gemeentefonds 2021.

Het resultaat van die septembercirculaire toont voor de jaren 2021 - 2025 een positief beeld waarbij de zojuist door mij geschetste negatieve meerjarige resultaten omslaan in positieve geprognosticeerde resultaten. 

Kunnen wij nu achterover leunen en zonder zorgen naar de komende jaren kijken? Neen, zeker niet! We hebben nog steeds te maken met toenemende kosten jeugdzorg en het is  nog onduidelijk hoe en of we daarvoor structureel gecompenseerd gaan worden vanuit het Rijk of op welke wijze het jeugdhulpstelsel gewijzigd gaat worden om de kostenstijging te beperken of terug te dringen.

Een andere ontwikkeling ziet op de voorlopige voorstellen die gedaan worden om de  verdelingssystematiek van het gemeentefonds te herzien met ingang van 2023. Dit kan voor Houten een nadelig effect opleveren van € 750.000 tot € 3 miljoen. Er wordt in de begroting onder de noemer van weerstandsvermogen en risicobeheersing terecht gewag van gemaakt. Mocht dit daadwerkelijk op deze wijze tot uitvoering komen, dan ziet Houten zich voor de uitdaging staan om hier op zoek te gaan naar oplossingen en mogelijk dus ook weer ombuigingen.

De wethouder heeft in de RTG van 26 oktober laten weten via diverse kanalen druk uit te zullen oefenen op het Rijk voor bijsturing op het voorlopige voorstel om zo de nadelige effecten voor van de herijking voor Houten te beperken. Ik verzoek de wethouder om de raad hier goed in mee te nemen en ons tussentijds te informeren over de ontwikkelingen.

In voorgaande jaren heb ik telkens gewezen op de steeds maar toenemende lokale lastendruk. Voor 2022 zien we nu een voorzichtige stabilisering. Als VVD zullen we hier strak op blijven toezien en mocht de meerjarige prognosevan de resultaten werkelijk gerealiseerd gaan worden, dan zal de VVD zich inzetten om de lokale lasten verder terug te dringen en reserves weer aan te vullen.

Voorzitter, naast deze financiële benadering wil ik ook graag een punt aan de orde stellen met betrekking tot het deelprogramma Leefomgeving als onderdeel van het programma Duurzame Leefomgeving.

In uw begroting is als doelstelling opgenomen een goed gereinigde openbare ruimte. U geeft aan om eind 2021 (staat gepland voor de RTG 9 nov) met een voorstel te komen om met ingang van 2022 de beeldkwaliteitsnorm voor onkruid op straat naar beneden bij te stellen met uitzondering van de centrumgebieden. En juist voor het centrumgebied Het Rond wil ik graag de aandacht van de wethouder vragen. Met enige regelmaat word ik door ondernemers en bezoekers aangesproken over de aanblik van de gracht. Zeker op donderdagavonden en vrijdagen na de markt blijft er zwerfvuil achter in het water. Meermaals wordt dit niet of onvoldoende verwijderd en zijn ondernemers zelf bezig om vuil uit het water te halen. Voor de horeca ondernemers is dit een doorn in het oog en is het voor bezoekers van hun terrassen geen aangenaam gezicht. Kan de wethouder toezeggen het reinigen van de gracht als bijzonder aandachtspunt in het onderhoudsplan mee te nemen?

Voorzitter, ook dit  jaar weer dank aan de wethouder en ambtelijke organisatie voor de duidelijke wijze waarop zij deze raad hebben geïnformeerd en hebben meegenomen in het begrotingsproces.”