Raad Houten neemt belangrijke besluiten over voortgang bouwen en meer

Dinsdag 23 werd de raadsvergadering van de gemeente Houten vanwege de toegenomen Covid cijfers digitaal gehouden. Er werden belangrijke besluiten genomen op het gebied van het doorgaan met bouwen, de nieuwe leidraad Communicatie & Participatie en ten aanzien van onkruidbestrijding. Verder werd ook een motie over Samen Veilig Midden Nederland besproken.

Bij de behandeling van het raadsvoorstel ‘Blijven bouwen, vertraging voorkomen’ is tegemoet gekomen aan de motie die in de raad in juni is aangenomen om de woningbouwproductie de komende tijd op peil te kunnen houden. Zonder actie zal de huidige voorraad aan plannen snel op zijn; gezien de doorlooptijd van nieuwe projecten is actie gewenst. Ruud Vis pleitte namens de Houtense VVD voor meer snelheid: de woningnood in Houten is hoog en daar moet snel iets aan gedaan worden!Het raadsvoorstel werd aangenomen waardoor zeven locaties met voorrang worden opgepakt. Dit wil overigens niet zeggen dat andere initiatieven niet meer doorgaan, maar daar is wat meer tijd voor nodig. De locaties waar het over gaat zijn Loerik 6 (aan Het Spoor), een aantal herontwikkellocaties aan de Molenzoom en het Forum. Dit laatste is de locatie aan De Slinger waarbij de bibliotheek, het huis van Houten en mogelijk ook De Heemlanden onderdeel van uitmaken. Het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen zodat de broodnodige bouw door kan gaan.

De Leidraad Omgevingsinitiatieven & Participatie werd ook unaniem aangenomen door de raad. Deze leidraad moet ervoor zorgen dat het voor initiatiefnemers en omwonenden duidelijk is op welke manier participatie goed wordt uitgevoerd. Eef Stiekema: “De VVD is blij met deze leidraad waarbij het nadrukkelijk van belang is om in het komend periode continu te kijken hoe deze verder verbeterd kan worden. Prima om hiermee te starten en door te ontwikkelen.” 

Voor het raadsvoorstel Onkruidbestrijding op verharding gaf VVD raadslid Jan Rinkel aan zich zorgen te maken over een glijdende schaal voor wat betreft de netheid van de openbare ruimte. “Naast zwerfvuil en hondenpoep is onkruid een van de grootste ergernissen voor bewoners. Het is veel prettiger in een omgeving te wonen en te werken die netjes en schoon is, dan dat er grote pollen onkruid rond paaltjes staan en looppaden door het onkruid worden bedekt. De VVD wil dan ook dat de openbare ruimte schoon is, daar hoort dus ook bij dat er sprake moet zijn van minimaal een acceptabel beeld ten aanzien van het onkruid. Helaas is er nu onvoldoende geld om het niveau te verbeteren, we kunnen daarom het niveau nu alleen met wat kunstgrepen acceptabel houden. De VVD zal zich daarom bij de volgende Perspectiefnota en begrotingsbehandeling inzetten dat er meer geld komt voor de netheid van de openbare ruimte.”

Tot slot werd er in de raadsvergadering ook nog een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ besproken. Dit heet zo omdat het een motie was die ingediend werd zonder dat daar een raadsvoorstel voor op de agenda stond. De motie ging over de de cliëntenraad van Samen Veilig Midden Nederland (SVMN). Aangezien de wethouder daarover aangaf de raad goed te informeren over de voortgang en de motie ondersteunend vond stemde de VVD ook voor deze motie. Dat deed de fractie ook bij de motie waarin werd opgeroepen de medewerkers van SVMN een hart onder de riem te steken. Hierbij waren er echter evenveel voor- als tegenstanders waardoor er in de volgende raad weer over gestemd gaat worden.