VVD statement bij raadsvoorstel Sportcentrum Houten

Onderstaand statement werd in de gemeenteraad van Houten bij de behandeling van het raadsvoorstel Sportcentrum Houten uitgesproken door VVD raadslid Ruud Vis.

VVD Houten is zeer te spreken over het getoonde initiatief van de particuliere ondernemers. Het is goed om te zien dat er een combinatie te maken is tussen het leveren van een maatschappelijke bijdrage, in dit geval het creëren van voldoende gymnastiekvoorziening, en het ondernemerschap. Het voorliggende voorstel lost het gemeentelijk tekort op voldoende gymnastiekvoorzieningen op en biedt de mogelijkheid om sporthal den Oord definitief te sluiten. Dit biedt de gelegenheid om deze locatie op termijn te gaan herontwikkelen.

VVD Houten vindt het spijtig dat de eerdere toezegging van € 250.000 euro onvoldoende is gebleken en dat de bank een aanvullende regeling wenst in de vorm van een garantstelling van € 800.000 euro. VVD Houten is over het algemeen terughoudend in het vanuit de gemeente financieel ondersteunen van dergelijke initiatieven. Echter vanwege het maatschappelijke belang om voldoende gymnastiekvoorzieningen te hebben, wil VVD Houten instemmen met deze constructie. Mede door de intentie van de gemeente Houten om deze garantstelling af gegeven, is het Stichting Waarborgfonds Sport, na gedegen vooronderzoek, bereid garant te staan voor € 250.000 euro. Dit zorgt voor enige risicospreiding. Mocht het de ondernemers onverhoopt niet lukken om aan de financiële verplichtingen te voldoen dan heeft de gemeente Houten het recht van eerste koop.

Om op de korte termijn te kunnen voldoen aan de verplichting om voldoende gymnastiekvoorzieningen te hebben, ziet de VVD dit voorstel als het beste en enige alternatief en zal daarom dit voorstel steunen.

Impressie van het nieuwe sportcentrum