VVD fractie blij met Woonvisie 2021-2030

In de raadsvergadering van 14 december werd de Woonvisie 2021-2030 besproken. De VVD fractie vind deze visie goed, maar vroeg daarin wel aandacht voor de kostenverhogende ambities op duurzaamheid. Daarnaast werd ook een motie ingediend om bij een mogelijke fusie van Viveste met Mitros goed in de gaten te houden dat de Houtense belangen goed gewaarborgd worden. Helaas was raadslid Ruud Vis niet in de gelegenheid om idee vergadering bij te wonen. Zijn statement werd verwoord door fractievoorzitter Eef Stiekema.

Voorzitter,

Met het enorme succes van de gemeente Houten op het gebied van woningbouw qua ruimtelijke ordening maar ook qua type woningen, hebben we nu onze eigen uitdagingen gecreëerd. De opzet zoals we die kennen qua woonvormen van weleer blijkt in de huidige tijd niet meer volledig aan te sluiten en zijn ook niet meer erg realistisch. Vanuit de demografie, de ligging van Houten en de ambitie is het goed dat de woonvisie beter gaat aansluiten bij die woontypen waar we op dit moment in Houten een tekort aan hebben.

De fractie van VVD Houten kan zich goed vinden in de opsomming van de vier speerpunten en de gelieerde 12 ambities. Vooral het eerste speerpunt om 4750 woningen toe te voegen is voor ons altijd uitgangspunt geweest. Kleine kanttekening wil ik plaatsen bij de ambitie ‘Duurzaamheid en wonen’. Dit lijkt toch op gespannen voet te staan met andere ambities zoals goedkope woningen realiseren voor starters. Ik geloof namelijk wel dat we verduurzaming moeten willen doen, maar ik geloof niet dat met de duurzaamheid ambities op woningbouw, woningen ook daadwerkelijk goedkoper worden in aanschaf en dus eerder een kans bieden aan starters op de woningmarkt. Voorzitter, er wordt expliciet aangegeven dat deze woonvisie niet gaat over hoe de woningbehoefte ruimtelijk wordt ingepast en dat een vraag is van integrale ruimtelijke ordening. Ik kan deze knip op zichzelf wel volgen, alleen mag ik er denk ik wel vanuit gaan dat we hier ruimtelijk gezien ook wel de ruimte voor hebben en ons daar dan ook voor in willen gaan zetten. Dus wanneer we hier kiezen voor het realiseren van meerder appartementen, dan zou het raar zijn als ik principieel tegen gestapelde bouw zou zijn. Waarmee ik wil zeggen dat de woonvisie als beleidsbenadering principiële keuzes in zich heeft wat direct terug te zien is binnen de Ruimtelijke Ordening. 

 We zijn ook zeer tevreden met de signalen dat er steeds meer mogelijkheden zijn om de Houtense woningzoekenden te bedienen binnen hun zo geliefde gemeente. Naast het feit dat veelal de sociale contacten hier liggen van de groep woningzoekenden, is het voor het in stand houden van de voorzieningen erg belangrijk om mensen te blijven binden aan de gemeente Houten. Meerdere keren hebben we vernomen hoe belangrijk dit ook is voor de levendigheid van onze zo gewaardeerde dorpen en de schreeuw om meer goedkope woningen te realiseren voor de eigen jeugd. In het verlengde hiervan, is de relatie met Viveste van cruciaal belang. 

Minder blij zijn we dan ook me de signalen dat Viveste zich aan het oriënteren is op een mogelijke samenwerking / fusie. Het risico bestaat dat de Houtense belangen minder goed behartigd zullen worden, wanneer Viveste door een dergelijke veranderende constructie, minder op zal komen voor de Houtense belangen en inwoners. Het is belangrijk dat de Gemeente Houten de belangen van de Houtense inwoners goed kan blijven adresseren aan Viveste en dat Viveste nog steeds staat voor deze Houtense inwoner. Ik dien hiertoe een motie in waarmee ik het college oproep hier alert en adequaat op te reageren.