De antwoordbrief van het college van burgemeester en wethouders:
Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) voert met meer dan honderd gemeenten verkennendegesprekken over de urgente problematiek rondom de opvang van asielzoekers. Recent heeft het COA te maken gekregen met een sterk groeiende stroom asielzoekers. Voor mensen met en zonder verblijfsstatus is aanvullende huisvesting nodig. Op 15-10-2014 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente Houten en vertegenwoordigers van het COA. Het COA heeft gevraagd of Houten bereid is te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor de huisvesting van deze doelgroep.
Er is bereidheid bij het college om de vraag van het COA positief te beantwoorden. Er hebben echter tot op heden geen aanvullende gesprekken plaatsgehad. Derhalve is op dit moment nog weinig duidelijkheid over de exacte vraag vanuit het COA: welke doelgroep, hoeveel asielzoekers, welke termijn etc. Hiervoor zijn aanvullende gesprekken met het COA nodig, alvorens vragen over wenselijkheid, mogelijkheden en randvoorwaarden aan de orde zijn. Vanzelfsprekend zullen de randvoorwaarden vooraf met de raad worden besproken.
Voor zover mogelijk zijn uw vragen hieronder beantwoord.
1. Is het bekend om welk soort opvang het gaat? Gaat het bijvoorbeeld om een asielzoekerscentrum, een vrijheidsbeperkende locatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers, gaat het om een gezinslocatie, etc?
Dit zal worden meegenomen in de volgende besprekingen met het COA.
2. Is er al zicht op de vanuit het COA aangegeven gewenste hoeveelheid van aantal asielzoekers, dat men binnen de gemeente Houten zou willen plaatsen?
Dit zal worden meegenomen in de volgende besprekingen met het COA.
3. Is het verzoek van het COA gericht op het permanent huisvesten van asielzoekers of gaat het om een tijdelijke voorziening?
Beide opties zijn bespreekbaar.
4. Zijn er al ideeën bij het college op welke eventuele locatie(s) de asielzoekers worden gehuisvest?
De mogelijke locaties zijn afhankelijk van doelgroep, aantal en randvoorwaarden. Voordat locaties in beeld komen, moeten de exacte vraag vanuit het COA eerst duidelijk zijn.
5. Is het al bekend of er één centrum komt, of wordt er gedacht aan meerdere kleinschalige locaties verspreid binnen de gemeente?
Zie antwoord vraag 4.
6. Zijn er kosten verbonden aan het huisvesten van asielzoekers en zo ja wie draagt deze kosten?
In principe worden kosten gedekt door het COA. Naast kosten voor huisvesting betreft dit ook zaken zoals:
- Inburgeringscursus
- Streven naar activering van de statushouders: zelf dagbesteding oppakken, zelf koken, zelf fietsen repareren etc.
- Voor scholieren ontvangt gemeente financiële bijdrage
- Gezondheidszorg (eerstelijnshuisartsenpost)
7. Denkt de burgemeester dat er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen en zo ja hoe wordt dat dan georganiseerd?
In dit stadium is daar nog geen inschatting van te maken.
8. Hoe denkt de burgemeester het maatschappelijk draagvlak te meten? Met andere woorden: hoe worden de inwoners van Houten hierbij betrokken?
Het proces over informatie, besluitvorming en participatie moet nog worden ontworpen. Het college is zich uiteraard van de gevoeligheid van de materie bewust. Er zal, mocht er zicht zijn op mogelijkheden die zich in de gemeente Houten kunnen voordoen voor de huisvesting van de doelgroep, een stevig participatieproces worden gestart. Op dit moment is het daarvoor nog te vroeg.
9. Hoe wordt de gemeenteraad van Houten bij de besluitvorming betrokken?
Het proces over informatie, besluitvorming en participatie moet nog worden ontworpen.
10. Wat zijn de criteria op basis waarvan het uiteindelijk besluit genomen wordt om al dan niet positief te reageren richting het COA?
Onderdeel van een onderzoek zal zijn om de Houtense randvoorwaarden uit te werken. Op dit moment zijn die nog niet opgesteld.
11. Kan de burgemeester aangeven wat het tijdpad in dit besluitvormingsproces zal zijn?
Een eerste vervolggesprek over de vraag van het COA vindt eind januari op ambtelijk niveau plaats. Op basis hiervan kan een proces, inclusief globale planning worden opgesteld.
12. Hoe denkt de burgemeester de asielzoekers in voorkomend geval te kunnen laten integreren binnen de Houtense samenleving?
Het COA ziet zichzelf als (mede)verantwoordelijk voor de inburgering van de doelgroep. Uiteraard heeft ook een ontvangende gemeente hierin een belangrijke rol. Het is echter te vroeg om op deze vraag al een concreet antwoord te kunnen geven.
13. Ziet de burgemeester kansen in het kader van werkgelegenheid voor de gemeente Houten?
Dit zal worden meegenomen in het onderzoek.
VVD Houten Raadslid Ruud Vis