Volle agenda in eerste rondetafelgesprekken van het jaar

Het nieuwe jaar start met een volle agenda voor de rondetafelgesprekken van dinsdag 11 januari. Zo wordt onder meer gesproken over de aanleg van een atletiekvoorziening op De Meerpaal, bestemmingsplannen, de Ontwikkelingsvisie Oude Dorp, het opheffen van Recreatie Midden Nederland en de huisvestingsverordening. Genoeg om te bespreken dus!

Vanwege het grote aantal onderwerpen starten de rondetafelgesprekken al om 19:00 uur.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken worden vanwege de maatregelen in het kader van Covid-19 weer digitaal gehouden. Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via Notubiz.

Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
  119:00uMSTeams / Notubiz

Ruud Vis

Kokermolen 1-11/De Molen 13-17 Houten, nieuwbouw 112 appartementen, commerciële ruimte en parkeergarage




Ruud Vis

Ontwikkelingsvisie Oude Dorp

  


Ruud Vis

Transitie recreatieschappen en opheffen RMN (Recreatieschap Midden Nederland)

  219:00uMSTeams / Notubiz

Mathieu Cox

Aanleg atletiekvoorziening op sportpark De Meerpaal




Jan Rinkel

Algemene Plaatselijke Verordening-wijziging 2022



Mathieu Cox

Kadernota 2023 - Veiligheidsregio Utrecht

  


Robert Paling

Vaststelling Ontwerpbestemmingsplan Provincialeweg 57-58



Robert Paling

Vaststelling ontwerpbestemmingsplan Provincialeweg 69

  


Robert Paling

Huisvestingsverordening

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergadering van 25 januari besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Kokermolen 1-11/De Molen 13-17 Houten, nieuwbouw 112 appartementen, commerciële ruimte en parkeergarage

Er is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag betreft de nieuwbouw van 112 appartementen, een commerciële ruimte en een parkeergarage op de percelen Kokermolen 1-11 en De Molen 13-17 in Houten. De aanvraag voldoet niet aan het ter plaatse geldende bestemmingsplan “Molenzoom”. Om medewerking te kunnen verlenen aan deze aanvraag is een afwijking van het bestemmingsplan nodig. Het college is bevoegd om te besluiten op de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Voorafgaand hieraan is echter een Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) van de gemeenteraad vereist, waarin wordt aangeven dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

VVD raadslid Ruud Vis is woordvoerder bij dit onderwerp. 

Omgevingsvisie Oude Dorp

Een actuele Ontwikkelingsvisie helpt in de ontwikkeling van het Oude Dorp tot een aantrekkelijker, levendig gebied met een evenwichtige mix aan functies. Een actuele Ontwikkelingsvisie Oude Dorp geeft inzicht in wat we willen behouden en versterken. Dit moedigt inwoners en ondernemers aan om met plannen en ideeën te komen en vormt daarnaast een goed raamwerk om deze te toetsen.

De raad besloot op 5 juni 2019 de uit 2009 daterende Visie Oude Dorp te actualiseren. Na het doorlopen van een participatietraject en het analyseren van alle informatie uit verschillende onderzoeken heeft het college op 2 maart 2021 met de conceptvisie ingestemd en de beleidsnotitie ‘bescherming historisch karakter Oude Dorp’ vastgesteld. Daarnaast heeft het college besloten een consultatieronde te organiseren waarin de conceptvisie is voorgelegd aan alle inwoners. Met de verwerking van alle binnengekomen commentaar en beoordeling van alle ideeën vanuit de consultatieronde is de “Ontwikkelingsvisie Oude Dorp 2030” (versie 31 augustus 2021) opgesteld. De Ontwikkelingsvisie is daarmee op onderdelen verduidelijkt en verrijkt. Tijdens de behandeling van de Ontwikkelingsvisie in de gemeenteraad van 5 en 7 oktober jl. zijn een aantal amendementen en moties aangenomen. Met name het hoofdstuk visie, kostenverantwoording en concrete kaders werden als onvoldoende benoemd. Door de vele sessies zat er minder scherpte in het stuk. Iets waarvan de gemeenteraad aangaf dit terug te willen zien.

In de aangepaste Ontwikkelingsvisie die nu voorligt, is hier op basis van bestaand materiaal (participatie, onderzoeken, college- en raadsbehandeling) invulling aan gegeven. Hiermee geeft de Ontwikkelingsvisie meer richting en biedt deze een helder kader voor verschillende initiatieven.

De Ontwikkelingsvisie Oude Dorp wordt in een later stadium gebruikt voor het opstellen van het Omgevingsplan voor het Oude Dorp. We onderstrepen hierbij het voornemen om het Oude Dorp verder te ontwikkelen als een levendig, historisch centrum van Houten. Het realiseren van het beschermd dorpsgezicht, het verduurzamen en het aantrekkelijk maken van de openbare ruimte staan hierin voorop.

VVD raadslid Ruud Vis is woordvoerder bij dit onderwerp. 

Transitie recreatieschappen en opheffen RMN (Recreatieschap Midden Nederland)

RMN wordt opgeheven vanwege het feit dat zij al jaren hun bedrijfsvoering niet op orde kregen waarbij de kosten voor de deelnemers ook bleven oplopen. Daarom is een nieuwe organisatie nodig voor de uitvoering van het beheer, onderhoud en exploitatie van de recreatievoorzieningen binnen het Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Hiervoor is een nieuwe partner nodig die de werkzaamheden van RMN kan overnemen en moet de organisatie van het recreatieschap daarop worden aangepast.

VVD raadslid Ruud Vis is woordvoerder bij dit onderwerp. 

Aanleg atletiekvoorziening op sportpark De Meerpaal

In het Houtense collegeprogramma 2018 – 2022 Duurzaam, ondernemend en dichtbij staat: “We onderzoeken of binnen bestaande sportaccommodaties de atletiek gefaciliteerd kan worden”. In de Perspectiefnota 2022 is gemeld dat onderzoek gaande is en dat de ambitie is om een atletiekvoorziening op sportpark De Meerpaal te realiseren (oude handbalveld).

Uitgangspunt vanuit de gemeente is dat tegenover de investering van een voorziening een kostendekkend huurtarief staat. Voor de aanleg van een atletiekvoorziening op sportpark De Meerpaal is een investeringsbedrag nodig van €155.000. Atletiek Houten heeft zich ingespannen subsidiebronnen te vinden voor de investering. Dit heeft geresulteerd in een voorlopige toekenning van €100.000 van het Sportfonds Houten. Dit betekent dat aan de gemeente wordt gevraagd een krediet te verstrekken van €155.000 tegen een kostendekkend huurtarief waarbij €100.000 wordt gedekt door het Sportfonds en het restant door middel van een kostendekkend huurtarief.

Uit de berekeningen komt dat de huur €10.000 per jaar bedraagt. Atletiek Houten kan zelf de eerste vijf jaar €5.000 per jaar huur opbrengen. Het college heeft op 2 november 2021 besloten om maximaal de eerste vijf jaar vanuit de middelen sportvisie Atletiek Houten een tijdelijke bijdrage in de exploitatie te verlenen van € 5.000. onder voorbehoud van het tekenen van de intentieovereenkomst, een positief raadsbesluit en een aanbesteding die niet duurder is dan geraamd. De verwachting is dat door ledengroei de huur na 5 jaar volledig zelf kan worden opgebracht.

VVD commissielid Mathieu Cox behandelt dit onderwerp in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is fractievoorzitter Eef Stiekema woordvoerder bij dit onderwerp.

Algemene Plaatselijke Verordening-wijziging 2022

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bevat regels over de fysieke leefomgeving. Het is een verzamelverordening die regelmatig geactualiseerd moet worden. Om dit efficiënt te doen worden benodigde wijzigingen verzameld en eens in de zoveel tijd tegelijkertijd aangeboden aan de raad.

Bij deze actualisatie wordt de raad voorgesteld een artikel over het bij je dragen van messen voor direct gebruik op straat te verbieden (artikel 2:48a). Dit maakt handhaving voor de politie makkelijker. Ook wordt in dat kader een verbod op overlast door recreatief gebruik van lachgas op openbare plaatsen (artikel 2:48b) ingesteld en een verbod op het dragen van zichtbare uitingen van verboden organisaties toegevoegd. Daarnaast wordt de raad voorgesteld om carbid schieten in het buitengebied op Oudejaarsdag weer toe te staan, versterkt geluid bij de recreatieplassen te verbieden en de artikelen over inzamelingen en snuffelmarkten te verduidelijken.

Verder treedt per 1 juli 2022 de Omgevingswet in werking waardoor het noodzakelijk is de eerste overgang naar deze wet te realiseren en dat kan door het in deze actualisatie mee te nemen. Ook de op 1 juli 2021 in werking getreden Alcoholwet leidt tot technische wijzigingen in de APV.

Tot slot wordt een aantal redactionele en tekstuele wijzigingen voorgesteld die vooral gebaseerd zijn op de model-APV van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

VVD raadslid Jan Rinkel is woordvoerder bij dit onderwerp.

Kadernota 2023 - Veiligheidsregio Utrecht 

Het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio (VRU) heeft overeenstemming bereikt over de kaders voor de begroting 2023. Zij stelt voor om deze kaders als uitgangspunt te hanteren bij de uitwerking van de begroting 2023 en nodigt de raad van Houten uit zijn zienswijze hierop te geven.

De VRU begrijpt de financiële situatie waarin een groot deel van de gemeenten verkeren. Om de gemeenten zoveel mogelijk financieel comfort te bieden wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de financiële krapte bij gemeenten door gedurende deze beleidsperiode:

  • geen bijdrage te vragen voor nieuw beleid, maar in plaats daarvan structurele kosten voor nieuw beleid te dekken uit besparingen door steeds efficiënter te gaan werken en bestaand beleid te heroverwegen (nieuw voor oud);
  • geen bijdrage te vragen voor de incidentele kosten voor organisatieontwikkeling door inzet van een reserve die wordt gevoed uit positieve resultaten van de VRU;
  • schommelingen in de gemeentelijke bijdrage zoveel mogelijk te voorkomen door de inzet van reserves.

VVD commissielid Mathieu Cox behandelt dit onderwerp in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is raadslid Ruud Vis woordvoerder bij dit onderwerp.  

Vaststelling Ontwerpbestemmingsplan Provincialeweg 57-58

De huidige eigenaren willen de percelen Provincialeweg 57 en 58 herontwikkelen. Ze wensen de agrarische bestemming in te leveren, een groot deel van de voormalige bedrijfsbebouwing te slopen en alle daar omheen liggende verharding te verwijderen. Hiervoor in de plaats wil men de twee bestaande bedrijfswoningen in de monumentale boerderij omzetten naar zelfstandige woningen en een nieuwe, derde woning realiseren. Daarnaast wil men aan de Provincialeweg 57 een beroep-aan-huis exploiteren in de vorm van dagbesteding voor zorg- en/of hulpvragende mensen. Tot slot is op dit moment een deel van de agrarische opstallen in gebruik ten behoeve van het hobbymatig houden van maximaal zes pony’s en voor het stallen van grote machines ter onderhoud van perceel. Dit wil men behouden.

Binnen de bestemming die nu op het perceel rust zijn uitsluitend bedrijfswoningen toegestaan en is het niet mogelijk om een derde woning te realiseren. Er moet dus door de Raad een nieuw bestemmingsplan voor deze locatie worden vastgesteld om de ontwikkeling juridisch en planologisch mogelijk te maken. Voor dit ontwerpbestemmingsplan is gebruik gemaakt van de ‘Ruimte voor ruimte-regeling’ en de experimenteerstatus van het Eiland van Schalkwijk.

Het ontwerpbestemmingsplan, dat ten behoeve van deze ontwikkeling is opgesteld, heeft voor een periode van 6 weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen kenbaar gemaakt. Op 16 november 2021 heeft het college besloten het ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd aan de Raad aan te bieden ter vaststelling.

VVD commissielid Robert Paling behandelt dit onderwerp in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is raadslid Ruud Vis woordvoerder bij dit onderwerp.

Vaststelling ontwerpbestemmingsplan Provincialeweg 69

Aan de Provincialeweg 69 te Schalkwijk ligt het Rijksmonument “Lekdijkhuis” met een bijgebouw, een koetshuis, tuinen en erven. In de huidige situatie wordt hier al sinds 1866 gewoond. Het Lekdijkhuis heeft al die tijd een woonbestemming gehad.

In 2017 is het vigerende bestemmingsplan ‘Eiland van Schalkwijk’ vastgesteld door de gemeenteraad. Hierbij is de woonfunctie onbedoeld verdwenen en is er een kantoorfunctie voor in de plaats gekomen. Op basis van het overgangsrecht is wonen nog steeds toegestaan. In de huidige situatie zijn drie wooneenheden in het hoofdgebouw en één in het koetshuis aanwezig.

Het voorliggende bestemmingsplan repareert het bestemmingsplan ‘Eiland van Schalkwijk’ op deze locatie. De bestemming kantoor wordt gewijzigd naar wonen. Ter plaatse van het kantoor komen inpandig twee woningen en het zonneveldje kan onder voorwaarden worden uitgebreid. Voor het realiseren van de woningen en het uitbreiden van het zonneveldje dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.

VVD commissielid Robert Paling behandelt dit onderwerp in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is raadslid Ruud Vis woordvoerder bij dit onderwerp.

Huisvestingsverordening

Bij de vaststelling van de huisvestingsverordening in 2019 is afgesproken om in 2021 de verordening te evalueren. Dit heeft geleid tot een voorstel van vooral technische, maar ook juridische en inhoudelijke wijzigingen.

VVD commissielid Robert Paling behandelt dit onderwerp in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering is fractievoorzitter Eef Stiekema woordvoerder bij dit onderwerp.