Houten blijft goed, wordt beter!

In de gemeente Houten is het fijn leven! Het klinkt als een open deur maar we denken dat het altijd beter kan. Voor heel veel van de inwoners van Houten, Schalkwijk, Tull en ‘t Waal en ‘t Goy is Houten een geweldige gemeente om te wonen. Een gemeente waar hard gewerkt wordt en waar je je ook goed kunt ontspannen en vermaken. Als Houtense VVD willen wij de signalen en ideeën van onze inwoners om dit vast te houden en verder te verbeteren door laten klinken in het gemeentebestuur.

De gemeente wordt bestuurd door de gemeenteraad, wethouders en de burgemeester. Op woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan is het aan jou om te bepalen wie er in de gemeenteraad mag plaatsnemen om daar jouw geluid te laten horen.

Even voorstellen

Mijn naam is Eef Stiekema, ik woon in de Mossen in Houten met mijn gezin. Duidelijkheid en ‘afspraak is afspraak’ zijn voor mij en de VVD fractie erg belangrijk. Daardoor weten alle inwoners waar de Houtense VVD voor staat en zijn en blijven we herkenbaar. In de afgelopen jaren heb ik mij samen met een team van bevlogen en deskundige collega’s in de VVD fractie en samen met onze wethouder ingezet voor een Houten waarin het nu en in de toekomst fijn leven is. 

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hebben de VVD leden in Houten mij gekozen als lijsttrekker. Ik ben daar erg trots op en dankbaar voor! Samen met alle andere kandidaten ga ik mij sterk maken voor een hele goede uitslag zodat we in de komende jaren ook weer het verschil kunnen gaan maken.

In de afgelopen vier jaar hebben we als Houtense VVD op een duidelijke manier, met oog voor de inkomsten en uitgaven, met oog voor kwaliteit en met de blik vooruit laten zien welk verschil wij maken. In dit verkiezingsprogramma vind je onze visie en plannen voor de toekomst. 

In de eerste plaats is de Houtense VVD een groep actieve inwoners die veel liefde en energie steken in een Houten waar het fijn leven is. Lokale politiek gaat over inhoud en standpunten maar ook over mensen die het waar kunnen maken en waar je met jouw stem ook vertrouwen in uitspreekt.

Schoon, heel en veilig

De Houtense VVD maakt zich hard voor de basistaken van onze gemeente. De openbare ruimte in de gemeente Houten moet schoon, heel en veilig zijn: wat vuil is wordt snel schoongemaakt, wat kapot is wordt gemaakt en onveilige situaties worden voortvarend opgelost. Natuurlijk met oog voor het huishoudboekje van de inwoner. Schoon, heel en veilig vertaalt zich ook in een aantrekkelijk woonomgeving, waar je je auto kwijt kunt zonder te betalen en de openbare ruimte er netjes uitziet, dus met minder kliko’s en minder onkruid. Waar de gemeentelijke dienstverlening op orde is en je niet meer lokale lasten betaalt dan strikt nodig.

Bouwen, bouwen, bouwen

Er zijn veel woningzoekenden in Houten, er moeten snel meer huizen bijkomen. Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, senioren en jonge gezinnen is onze prioriteit. Wij willen dat er in de komende 20 jaar 5.000 nieuwe woningen bijgebouwd worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen.

Het bouwtempo moet omhoog. Dat is wat voor ons belangrijk is! Daarom willen we snel leegstaande kantoren op de Molenzoom en de Koppeling transformeren naar woningen voor starters. Bij het maken van de plannen waar die woningen moeten komen, bouwen we voort op het Houtens DNA. Hierbij kan in een groene, goed toegankelijke omgeving hogere bebouwing in beperkte mate toegestaan worden als dat passend is voor die locatie. Dat zal bijvoorbeeld voor de Molenzoom en Koppeling het geval kunnen zijn. 

Wij zijn voor woningbouw in Houten Oost waarbij er ruimte moet blijven voor een landschapspark. De rest van de woningen willen we in het centrum, Molenzoom, Koppeling en Houten Noordwest realiseren. Bij de bouw in Noordwest wordt er voldoende afstand gehouden van de snelweg omdat we uiteraard goede aandacht hebben voor de gezondheid van de toekomstige bewoners.

In Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy is het belangrijk dat de leefbaarheid op peil blijft door voldoende woningbouw ten behoeve van de lokale bewoners en door te luisteren naar wat de behoeften van de inwoners zijn. Verder willen we meer ruimte voor ondernemerschap, zeker in het buitengebied.

Het Oude Dorp is met het prachtige historische plein een plaats waar we elkaar kunnen ontmoeten, waar we onze boodschappen kunnen halen en waar het gezellig uitgaan is: dit moeten we behouden en waar mogelijk versterken .

Bereikbaarheid

De gemeente Houten is goed bereikbaar via de weg. Mede door onze inzet is de aansluiting op de A12 gerealiseerd. Wij blijven ons inzetten om hier een volledige aansluiting van te maken, ook van en naar het oosten van het land. Binnen Houten willen we overal een goede doorstroming realiseren, verkeerslichten uit of op oranje wanneer er weinig verkeer is en knelpunten op de wegen aanpakken.

Al twee keer is Houten uitgeroepen tot fietsstad van het jaar, in 2008 en in 2018. Daar zijn we trots op en dat niveau willen we zo houden. Veiligheid en bereikbaarheid staan daarbij voorop, hiervoor is verbreding van fietspaden nodig en de realisatie van snelfietspaden zoals de verbinding naar het Utrecht Science Park en een fietsbrug over de Lek bij Culemborg naast de spoorbrug. Houten is voorzien van goede wandelpaden maar het toenemende gebruik door wandelaars en sporters vraagt om een verbeterslag. We gaan ons inzetten voor een echt wandelpaden netwerk in en om Houten.

De gemeente Houten is ook digitaal goed bereikbaar: dienstverlening moet hierbij goed, snel en zakelijk zijn waar het kan. Maar er moet ook ruimte zijn voor maatwerk als dat nodig is. Zoveel mogelijk via 1 loket zodat het duidelijk is waar je kunt aankloppen voor hulp of initiatieven. Door nieuwe vormen van samenwerken en participatie kan er beter gewerkt worden aan, maar ook met draagvlak onder de inwoners, en dan niet alleen bij bouwplannen maar veel breder.

Sterk netwerk inzetten voor de directe omgeving

De Houtense VVD is een lokale partij met een goed netwerk voor de Houtense zaak in de regio, provincie, Tweede Kamer en Europa. Zo zijn wij als lokale Houtense VVD ook ambassadeurs richting Brussel, Den Haag en de regio om onze lokale belangen onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld als het gaat om onze bereikbaarheid zoals de volledige aansluiting op de A12, voldoende openbaar vervoer of het toevoegen van kernenergie als noodzakelijke aanvullende oplossing in de energietransitie.

Maar het gaat natuurlijk vooral over onze directe omgeving. In Houten Noord is het in de komende jaren bijvoorbeeld belangrijk dat de sociale veiligheid verbeterd, met name de openbare ruimte verdient extra aandacht. Ook de winkelleegstand op Het Rond en de isolatie van woningen zal hier worden aangepakt. In Houten Zuid speelt de komende jaren onder meer dat er nagedacht wordt over het verduurzamen en uitbreiden van de stadsverwarming. Voor de Houtense VVD staat daarbij als een paal boven water dat de inwoners van die wijken keuzevrijheid houden hoe ze het huis willen verwarmen en niet geconfronteerd worden met enorme kostenverhogingen. Voor de kleine kernen en het buitengebied is het op peil houden van de leefbaarheid van belang. 

We hebben natuurlijk een visie op de brede maatschappelijke vraagstukken zoals verduurzaming, energie, digitalisering en jeugdzorg. Hierbij zijn vooral het ondersteunen in zelfredzaamheid, het behouden van keuzevrijheid en het beperken van kosten voor onze inwoners erg belangrijk voor ons.  

Houten, blijft goed, wordt beter

In ons verkiezingsprogramma vind je, over alle onderwerpen die ik hierboven kort aangestipt heb, terug hoe we ervoor willen zorgen dat we kunnen blijven zeggen dat het in de gemeente Houten fijn leven is!

Heb je vragen over ons programma, heb je iets gemist of vind je het gewoon leuk om erover te praten? Stuur dan een berichtje naar fractie@vvd-houten.nl.

En natuurlijk ga je stemmen op 16 maart 2022.

Met vriendelijke groet,
Eef Stiekema