Omgevingsvergunning woningen Kokermolen

In de raadsvergadering van 25 januari liet Ruud Vis van de VVD fractie weten zich goed te kunnen vinden in het raadsvoorstel om woningen te bouwen aan de Kokermolen 1-11 en De Molen 13-17. Wel werden er nog zorgen uitgesproken over mogelijk onvoldoende parkeerruimte.

Voorzitter,

Ik ben uitermate tevreden over het voorliggende voorstel. Met de realisatie van dit project, komt er voor een aantal woningzoekenden woonruimte beschikbaar in Houten waar veel mensen al zolang op hebben moeten wachten. Wat mij betreft kunnen dit soort trajecten niet snel genoeg door de besluitvorming heen zolang de kaders maar gerespecteerd worden en de omwonenden betrokken zijn. 

Zoals gebruikelijk pleit ik ook hier weer voor een juiste balans tussen de duur van de participatie en realisatie waarmee ik wil aangeven dat er naar een moment gewerkt moet worden dat duidelijk aangeeft, en nu ronden we de participatie af en gaan we naar de volgende fase van realisatie toe.

De VVD is sterk voorstander van dit project en wel om de volgende redenen;

  • De kantoorruimte dat we minder nodig hebben, geeft door sloop meer ruimte aan de invulling van de woonbehoefte;
  • We voegen woontypen toe waarvan we weten dat daar veel behoefte aan is en dat aansluit bij onze doorstroom-wens;
  • We bekijken eerst de mogelijkheden van binnenstedelijke woningbouw, voordat we naar de randen van de gemeente kijken;
  • Het gebouw pas qua ruimtelijke ordening goed in het huidige straatbeeld en sluit goed aan bij bestaande omliggende bouw;

Ik wil nog wel aandacht vragen voor een aantal zaken. Zo weet u, voorzitter, dat ik altijd zeer gevoelig ben voor signalen van omwonenden betreffende de angst voor parkeeroverlast. Ik ben hier altijd zeer fel op omdat het soms lijkt of we hier vergeten dat Houten ook zo gegroeid en ontstaan is juist door de ruimte die we ook aan de auto hebben gegeven. Economisch en qua voorzieningen hebben we het goed voor elkaar ook omdat de mensen hard werken buiten Houten en hun geld hier uitgeven. Ik ben dan ook minder te spreken over het afwijken van de huidige parkeernorm omdat onder andere de veronderstelling wordt gedaan dat er meer gebruik wordt gemaakt van deelauto’s. Noem mij conservatief of naïef, maar de inwoners van Houten zijn gehecht aan voldoende parkeerruimte. Ook dat is onderdeel van het Houtens DNA. Om tegemoet te komen aan de zorg van omwonenden hebben we de motie samen met D66 opgesteld om voldoende parkeervoorzieningen in de toekomst mogelijk te maken.

Laatste punt voorzitter dat ik wil benoemen is dat ik bij de verdere ontwikkeling van de Molen zoveel mogelijk zou willen pleiten voor zo min mogelijk solitaire projecten. Natuurlijk weet ik dat we vanuit de Raad hebben gevraagd om een aantal projecten vlot te trekken en daar ben ik ook zeer content over, maar laten we de kwaliteit van het totale gebied niet tekort doen door te vaak een versnipperde aanpak te hanteren. Probeer door de oogharen te kijken bij het realiseren van dergelijke projecten zoals deze hoe dit valt en past binnen het totale gebied.