Ontwikkelingsvisie Oude Dorp

In de raad van 25 januari werd gedebatteerd over de aangescherpte Omgevingsvisie Oude Dorp. Ruud Vis liet weten dat de VVD fractie zich goed kan vinden in deze visie, maar had ook een aantal kritische noten.

Voorzitter,

Het mag duidelijk zijn dat sinds de vorige behandeling, er een verscherping heeft plaatsgevonden. Complimenten daarvoor. Deze visie richt zich op kansen en mogelijkheden voor de ontwikkeling van het gebied het geeft richting en maakt al keuzes. Natuurlijk zijn we voorstander om het Oude Dorp qua verkeersafwikkeling veiliger te maken. Maar dit mag er niet voor zorgen dat onze ondernemers last krijgen met bevoorrading of dat er minder traffic ontstaat. We accepteren dat op het Oude Dorp de auto meer ruimte moet gaan bieden aan de fietsers en de wandelaars maar vinden ook dat winkels en horeca goed bereikbaar moet zijn voor mensen die met de auto willen komen of moeten. Zeer blij zijn we ook met de aanpak van het korte stukje fietspad voor de Roskam langs waar fietsers en terrasbezoekers elkaar te vaak gevaarlijk kruisen.

Centraal thema binnen deze visie is ook het samenkomen. Het is belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en bijvoorbeeld samen muziek maken. Met de Grund als huidig sociaal cultureel centrum dienen we ons goed te realiseren dat wanneer we hier woningbouw gaan realiseren, de behoefte aan zo een sociaal cultureel centrum niet weg is. Ik roep de wethouder dan ook op om voor alle partijen een geschikte oplossing te vinden. 

In het verlengde hiervan, is er al best veel richting gegeven aan de uitgangspunten bij het herontwikkelen van dit gebied. Zo wordt er vanuit de omwonende al aangegeven wat hun ideale bouwhoogte is. Ik wil de wethouder met klem verzoeken om naast deze input toch ook vooral rekening te houden met de voor mij belangrijke uitgangspunten van;

  • Zorg voor voldoende financiĆ«le opbrengsten op deze locatie om het Oude Dorp de kwaliteitsimpuls te geven die we wensen;
  • Zorg voor voldoende woningen en type woningen waar nu zo veel behoefte aan is zijnde starters en senioren;

Dan nu over de uitbreidingsplannen van de supermarkt. Het ging tijdens de RTG veel en lang over dit onderwerp. De ontwikkelingsvisie gaat echter wel veel verder dan dit onderwerp, maar toch wil ik hier ook bij stilstaan. Veel discussie gaat over of de gewenste uitbreiding wel nodig is? Dit vind ik een bijzondere. We denken schijnbaar dat we als Raad ons moeten bemoeien met hoe een ondernemer denkt zijn bedrijf binnen de mogelijkheden gezond en toekomstbestendig te maken. Zonder dat we weten hoe het een en ander er uit zou kunnen komen te zien, zijn sommige al tegen of sceptisch. Mede doordat de ondernemer heeft aangegeven met de huidige aanvullende voorwaarden uit de voeten te kunnen, kunnen ook wij ons vinden in de beperkte uitbreiding van de supermarkt. Belangrijk voor mij is dat we weten wat we in huis hebben met deze ondernemer. Hij heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie waar ik hem dankbaar voor ben. Het mag duidelijk zijn dat bij een eventuele uitbreiding de verkeersveiligheid niet mag verslechteren en wil pleiten voor bevoorrading buiten de spitsuren om.

Als laatste, voorzitter, hecht ik veel waarde aan de authentieke uitstraling van het Oude Dorp. Het is een schitterende plek dat ondanks de drukte toch veel rust uitademt en uitstraalt. Met de voorliggende ontwikkelingsvisie, denk ik dat we deze plek nog veel mooier kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om de bestaande gevels zo veel mogelijk in tact te houden.